Відбулася позачергова нарада Уповноважених Урядів України та Угорської Республіки

За період з 30 вересня по 1 жовтня 2008 року на території України в мм.Ужгород і Львів відбулася позачергова нарада Уповноважених Урядів України та Угорської Республіки з питань водного господарства на прикордонних водах. Українську делегацію очолював Уповноважений Уряду України – Голова Держводгоспу України Василь Сташук, угорську делегацію – Уповноважений Уряду Угорської Республіки.

На засіданні розглянули питання стану реалізації доручень XIV наради Уповноважених Урядів України та Угорської Республіки, зокрема протипаводкового захисту, аналізу паводкової ситуації в період з 22-27 липня 2008 р. в басейні р.Тиса, засмічення твердими побутовими відходами р. Тиса та її приток, а також розглянули завдання, які пов’язані з реалізацією спільних міжнародних проектів і представлення українсько-угорського співробітництва на прикордонних водах.

Уповноважений Уряду України висловив глибоку вдячність Уряду Угорської Республіки за гуманітарну допомогу, оперативно надану Україні для подолання наслідків катастрофічного паводку, що пройшов у липні 2008 року у Карпатському регіоні.

Уповноважений Уряду України підкреслив, що Уряд приділяє велику увагу галузі водного господарства. КМУ уже схвалена Концепція Державної цільової комплексної програми протипаводкового захисту у Прикарпатському регіоні на період 2009 – 2015 роки, яка передбачає створення єдиної цілісної системи протипаводкового захисту територій Прикарпатського регіону, шляхом підвищення рівня комплексності захисту населення і територій. Саме 1 жовтня у рамках обласної наради при Львівському ОДА відбулася презентація і обговорення “Схеми комплексного протипаводкового захисту басейнів річок Дністер, Прут, Сірет”, де також відмітили, що завдяки подібній схемі у Закарпатті збитки від паводків з 2001 року зменшились в 15-18 разів.

Була підкреслена роль достовірного та своєчасного прогнозування паводків. Не випадково окремий розділ у цій Схемі присвячений розбудові автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи на Прикарпатті, подібної до спільної українсько-угорської АІВС-Тиса на Закарпатті.

Угорська Сторона надала інформацію Українській Стороні про введення в практику системи оповіщення на основі SMS-повідомлень про ступені паводкової небезпеки для інформування керівників органів місцевої влади, водного господарства та інших відповідальних осіб, з метою формування управлінських рішень. Українська Сторона виявила зацікавленість у роботі такої системи. Сторони домовилися про те, що угорські експерти до кінця листопада 2008 року нададуть письмову інформацію щодо технічних аспектів цієї системи.

Сторони продовжують взаємний обмін проектною документацією на проведення будівельних робіт, які передбачені до виконання на територіях спільного інтересу.

Також на нараді було відмічено, що до кінця жовтня цього року буде виконано повне відновлення функціонування станції моніторингу якості води в м. Тячів. Уповноважені домовилися, що для стабільної роботи станції моніторингу якості води, експлуатація станції буде проводитися Сторонами спільно протягом одного року від дня її повторного запуску.

Сторони взаємно інформували одна одну про отримані гранти з часу проведення XIV наради Уповноважених Урядів і стан реалізації діючих проектів. Уповноважені Урядів погодилися в майбутньому, з метою реалізації можливостей програм розвитку прикордонних регіонів, продовжити пошук фінансових джерел ЄС.

Уповноважені Урядів погодилися в тому, що заступниками Уповноважених Урядів до кінця 2008 року для популяризації результатів українсько-угорського співробітництва на прикордонних водах, з метою ознайомлення його з іншими двосторонніми Комісіями з питань прикордонних вод, які діють з сусідніми країнами, буде розроблено узагальнюючий матеріал на двох мовах для представлення результатів співробітництва, який пізніше буде видано також англійською мовою.

Під час цієї зустрічі угорська делегація оглянула захисні споруди, пошкоджені під час цьогорічного липневого паводку в Карпатському регіоні, а також ознайомилась із станом відновлювальних робіт.

Уповноважені Урядів домовились провести у першому кварталі 2009 року на території Угорщини позачергову зустріч, присвячену обміну досвідом з питань проектування, будівництва та експлуатації протипаводкових польдерів.

Сторонами підписано відповідний протокол.

250 переглядів