Оперативна інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 07 жовтня 2008 р.

Починаючи з 5 жовтня 2008 року на річках Закарпаття проходить швидкоплинний паводок, що сформувався за рахунок сильних, дуже сильних дощів та гроз, що пройшли 5 жовтня. Інтенсивність опадів склала в басейні Ужа та Латориці 15-26 мм, у верхів’ях Тиси до 36 мм, по басейнах Тересви, Тереблі та Ріки – 25-27 мм за добу.

Максимальні рівні паводку р. Тиса пройшли 6 жовтня з амплітудою 118-190 см на ділянці В.Бичків-Вилок. На даний час паводкова хвиля просувається по території Угорщини. Протягом наступної доби на річках області продовжиться зниження рівнів води, паводкова хвиля по р.Тисі буде просуватися по ділянці Вилок-Чоп. Очікуєваний максимальний рівень води р.Тиса-м.Чоп, вночі з 7 на 8 жовтня, 500-530 см, над нулем поста, без виходу води на заплаву.

Враховуючи низькі рівні води, що встановились на річках області, очікуваний підйом рівнів не досяг небезпечних ступенів протипаводкового захисту – ріки в корінних берегах.

Аналізуючи попередження Закарпатського Гідрометцентру та АІВС ТИСА з метою недопущення та зменшення негативного впливу несприятливих погодних умов, для забезпечення виконання відбудовчих робіт по ліквідації наслідків стихійного лиха та безаварійного пропуску можливого зливового паводку, координації дій водогосподарських та будівельних організацій, місцевих рад та населення Закарпатський облводгосп вжив невідкладних заходів щодо запобігання виникненню надзвичайних ситуацій, а саме:

  • 03 жовтня 2008 р. в оперативному порядку (по рації) до 10.30 попереджено всі водогосподарські організації області – міжрайонні управління водного господарства та ВАТ ПМК;
  • рекомендовано підготувати до виведення із заплав та міждамбового простору будівельну техніку та механізми;
  • рекомендовано привести у підвищену готовність аварійні бригади, техніку, інвентар;
  • для акумуляції паводкових вод попередньо проведено скид води з протипаводкових водосховищ системи “Чорний мочар”,
  • відкрито шлюзи, проводилось регулювання поверхневої води в меліоративних каналах.
  • підготовлено стаціонарні та пересувні насосні станції до перекачки поверхневого паводкового стоку.

    Паводкова ситуація контролюється службами Закарпатського облводгоспу та підвідомчих управлінь експлуатації.

    На поточний час надзвичайні та небезпечні ситуації на гідротехнічних спорудах та насосних станціях відсутні.

    Начальник відділу противопаводкового захисту Т.Н.Мирочник

    235 переглядів