Якість води у прикордонних водотоках України та Словацької Республіки обговорювали українські та словацькі експерти

У період з 8 по 10 листопада 2016 року в м. Стакчин (Словацька Республіка) відбулася зустріч Робочої групи з питань охорони якості прикордонних вод українсько-словацької комісії по прикордонних водах відповідно до Угоди між Урядом України та Урядом Словацької Республіки про водне господарство на прикордонних водах, підписаної в Братиславі 14 червня 1994 року та протоколу ХІV засідання українсько-словацької комісії по прикордонних водах, яке відбулося 4-5 грудня 2008 року в м. Земплінська Шірава (Словацька Республіка). У зустрічі з української Сторони взяли участь: Фенцик Оксана – керівник  української частини робочої групи (Державна екологічна інспекція у Закарпатській області), Осійський Едуард – експерт (Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса), Скоблей Марія – експерт (Державна екологічна інспекція у Закарпатській області),

На робочій зустрічі було зазначено, що завдання з контролю якості прикордонних водотоків України та Словацької Республіки у 2016 році виконані згідно Плану роботи на 2016 рік та протоколу ХІV засідання Комісії.

Робоча група відмітила, що у 2016 році відбори проб води відбулися на прикордонних водотоках річка Уж (створ Сторожниця/Пінковце), річка Латориця (створ Страж/Лелес), річка Тиса (створ Чоп/ Мале Тракани), річка Улічка (створ держкордон) та р. Ублянка (створ держкордон/Под Убльою) відповідно до затверджених термінів. Спільні відбори проб води були проведені 10-11 травня 2016 р. на території Словацької Республіки та 18-19 жовтня 2016 р. на території України.

Робоча група продовжила підготовку проекту документу “Порядок проведення на українсько-словацьких прикордонних водах відборів проб, аналізу, оцінки якості вод та заходи, що вживаються при надзвичайному погіршенні якості вод“.

Запрошений словацькою Стороною, експерт з гідробіології Дослідного інституту водного господарства (м. Братислава) проінформував, що оцінка якості поверхневих вод транскордонних водотоків у Словацькій Республіці здійснюється згідно з Постановою Уряду Словацької Республіки № 269 Збірки законів від 25.05.2010 року, із змінами. Дана оцінка базується на визначених показниках (загальні показники, несинтетичні речовини, синтетичні речовини, показники радіоактивності, гідробіологічні та мікробіологічні показники), встановлених граничних значеннях, визначає чи якість води відповідає визначеним критеріям.

На робочій зустрічі було домовлено, що Словацька Сторона підготує проект переліку показників для оцінки якості вод (з визначенням граничних значень показників забруднення) та надішле українській Стороні до 31 грудня 2016 року для розгляду. Українська Сторона перегляне зазначений проект переліку показників для оцінки якості вод (з визначенням граничних значень показників забруднення) і обговорить його на наступній зустрічі Робочої групи.

Сторони узгодили також терміни відборів проб води у 2017 році на прикордонних водотоках річок Уж (створ Сторожниця/Пінковце), Латориця (створ Страж/Лелес), річка Тиса (створ Чоп/Мале Тракани), річка. Улічка (створ держкордон) та річка Ублянка (створ держкордон / Под Убльою). Спільні відбори проб води будуть проведені 23-24 травня 2017 р. на території Словацької Республіки та 17-18 жовтня 2017 р. на території України.

Робоча група запропонувала проводити зустрічі не рідше, ніж один раз на рік, почергово на українській та словацькій територіях. У разі необхідності на прохання однієї з Сторін може бути проведена позачергова зустріч Робочої групи. Керівник Робочої групи Сторони, яка ініціювала зустріч, має обґрунтувати необхідність її проведення і направити керівнику Робочої групи іншої Сторони пропозицію щодо місця, дати і програми зустрічі.

Крім цього Словацька Сторона ознайомила українських експертів з  роботою водогосподарського об’єкту Словаччини «Старіна», де акумулюється до 60 млн. м. куб води, проводиться очищення, водопідготовка  питної води, яка подається  до словацьких міст Михайловце, Кошіце та інших  населених пунктів (500 тис. споживачів).

 

430 переглядів