На базі облводгоспу проведена обласна нарада з питань використання меліорованих земель та захисту від шкідливої дії вод

На виконання доручення першого віце-прем’єр-міністра України О.В. Турчинова Міністерством аграрної політики України разом з Державним комітетом України по водному господарству 16 травня 2008 року на базі водогосподарських організацій Деснянського басейнового управління водних ресурсів у місті Чернігів проведено нараду з питань використання меліорованих земель та захисту від шкідливої дії вод.

Згідно протоколу цієї наради та доручення голови Закарпатської облдержадміністрації від 09.06.08 р. № 2000/06-03 облводгоспом спільно з головним управлінням агропромислового розвитку із залученням наукових працівників, представників районних та сільських Рад, начальників управлінь агропромислового розвитку райдержадміністрацій, голів селянських і фермерських господарств, начальників міжрайонних управлінь водного господарства, обласних служб та представників преси 11 вересня цього року організовано обласну нараду – семінар.

Нараду провели – начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації І.Ф.Паук та начальник обласного виробничого управління по меліорації і водному господарству В.П.Чіпак. Організацію наради – семінару проводив інформаційно-дорадчий центр облводгоспу.

З доповіддю ” Шляхи підвищення ефективності використання меліорованих земель в област” виступив начальник Закарпатського облводгоспу Володимир Петрович Чіпак. В доповіді дано аналіз роботи водогосподарського комплексу області, стану меліоративних земель та шляхи їх покращення.

У своїх виступах – Паук І.Ф- начальник головного управління агропромислового розвитку ОДА, Кедик Є.Є.- начальник Закарпатської гідрогеолого-меліоративної партії, Сантай В.В.- начальник Виноградівського міжрайонного управління водного господарства, Чешок В.П.- старший науковий співробітник Закарпатського інституту АПВ, Пензеник Ю.Ю.- директор центру “Облдержродючість” та інші наголошували, що осушеним землям приділяється недостатня увага. Майже зовсім не проводяться на них вкрай необхідні агро меліоративні заходи, особливо глибоке розпушення дренованих земель, що призводить до зниження урожайності сільськогосподарських культур та вторинного заболочення земель. Із-за відсутності фінансування в запущеному стані знаходиться внутрішньогосподарська сітка, особливо меліоративні канали, це спричиняє підтоплення сільськогосподарських угідь та населених пунктів в сільській місцевості. На рахунках сільських Рад є в наявності біля 15 млн.гривень, проте на проведення цих робіт кошти майже не виділяються. Обговорено ряд інших питань по покращенню використання меліорованих земель.

В роботі семінару прийняв участь Закарпатський сільськогосподарський дорадчий центр “ТЕРРА ДЕІ”.

Учасники наради прийняли протокол наради та звернення, які запропоновано направити Міністерству

аграрної політики та Держводгоспу України, обласній державній адміністрації і обласній Раді.

Практичний огляд було проведено у фермерському господарстві “КОНИК” с.Сторожниця Ужгородського району, де ознайомились з використанням меліорованих земель в господарстві, а також відвідали насосну станцію НС 1Б в с. Червоне.

239 переглядів