Оперативна інформація щодо водогосподарської ситуації та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 10 год. 8 листопада 2016 р.

1. Гідрологічна  ситуація

Протягом минулої доби 7 листопада сильні дощі та зливи перейшли у незначні та помірні, на ранок 8 листопада спостерігався туман з проясненням, без опадів. Протягом доби передбачається хмарно з проясненнями, на більшій частині території області слабкий дощ, на високогір’ї мокрий сніг та сніг.

На більшості річок верхніх та середніх течіях відбувається значне зниження рівнів паводкових вод, яке продовжиться і сьогодні.

На низинній частині річок Тиси, Боржави, Латориці та її правобережної притоки річки Стара відбувається формування паводкової хвилі.

На р.Тиса (смт.Вилок) амплітуда підйому за добу склала +2,90 м (за паводок +4,0 м), вода в корінних берегах, без виходу води на заплаву.

На р.Латориця (м.Чоп) та р.Стара (с.Зняцево) амплітуда підйому за добу склала +0,98 м та +0,2 м відповідно, вода в корінних берегах, без виходу води на заплаву.

На р.Боржава (сс.В.Ремети, Шаланки)  амплітуда підйому за добу склала до 0,5 м (за паводок +4,7 м), перевищення ІІІ ступеню захисту вода на заплаві – підтоплення заплавних сільгоспугідь та частин автодоріг.

Згідно з прогнозом, сьогодні на  р.Тиса в смт Вилок завершиться добігання паводкової хвилі з досягненням максимального рівня 180-230 см по рейці, при цьому загальна амплітуда підйому за паводок складе +4,7 м, вода в корінних берегах,  без виходу води на заплаву.

Протягом 8-9 листопада очікується підвищення рівнів води:

– на р.Латориця-м.Чоп до відмітки 650-700 см по рейці, перевищення ІІІ ступеню захисту  затоплення заплави міждамбового простору значним шаром води;

– р.Тиса-м.Чоп – 4.5-5.5 м над рівнями на 8 годину 8 листопада з досягненням відмітки 950 см по рейці, вода в корінних берегах, без виходу води на заплаву, при цьому загальна амплітуда підйому за паводок складе +6,5 м.

2. Дії водогосподарських організацій

БУВР Тиси та підвідомчі міжрайонні управління водного господарства продовжують працювати  в посиленому цілодобовому режимі.

Включено в роботу одну стаціонарну насосну станцію (НС-22 с.Холмці, Ужгородського району). Готуються до включення в найближчий час насосні станції № 3 та №4 Латорицької осушної системи. Всі інші 29 стаціонарні насосні станції підготовлені до роботи і по мірі необхідності будуть включені в роботу.

Водосховища осушної системи «Чорний Мочар» працюють відповідно до Режимів експлуатації в період паводків – виконується акумуляція паводкового стоку. Заакумульовано 9 млн.м3 паводкового стоку. Резерв об’єму акумуляції ще 5-7 млн.м3.

У можливі зони підтоплень, у села Іршавського, Виноградівського, Мукачівського та Перечинського районів, для попередження підтоплення місцевим стоком були направлені та встановлені пересувні насосні станції та підготовлено необхідний  аварійний запас матеріалів.

Ужгородське МУВГ закінчило відкачування  місцевого поверхневого стоку двома пересувними насосними станціями у с.Зарічево Перечинського району. У зв’язку зі зниженням рівнів паводкових вод р.Уж та приток до корінних берегів загрози підтоплень немає.

Мукачівське МУВГ для попередження переливу провело нарощення гребеню правобережної дамби р.Латориці в с.В.Лучки на понижених ділянках укладанням мішків з піском по загальній довжині до 100 м, задіяно 2 одиниці техніки та аварійну бригаду в кількості 7 чол.

Виконані роботи по захисту від підтоплення машинного залу насосної станції №6 Латорицької осушної системи в с.Ракошино та підстанції ПС-35кВ. Викладено захисну лінію довжиною 45 м із мішків з піском. Задіяно 2 одиниці техніки і аварійну бригаду з 7 чоловік, встановлено 2 дренажних та 1 глибинний насос.

З метою проведення робіт по запобіганню підтоплення паводковими водами р.Стара частини автодороги Ужгород-Мукачево та дворогосподарств  с.Зняцево  Мукачівського району, управління підготувало  до встановлення пересувну насосну станцію та мішки з піском до укладання лінії захисту автодороги. На підготовчих роботах задіяно 10 працівників та 5 одиниць техніки.

Виноградівське МУВГ встановило та підготувало до перекачки внутрішнього паводкового стоку одну пересувну насосну станцію у присілку Завадка села Великі Ком’яти Виноградівського району та виконало роботи з нарощування гребня правобережної дамби р.Боржава навпроти с.Завадка мішками з сипучими матеріалами по довжині 10 м. Проведено обстеження правобережної дамби р.Боржава між селами Гребля та Боржавське Виноградівського району, де також  аварійною бригадою МУВГ для попередження переливів виконано укладання мішків з сипучими матеріалами на понижених ділянках гребеню дамби. Завдяки проведеним заходам підтоплень не відбулось.

Берегівським МУВГ у с.Вільхівка Іршавського району підготовлено до перекачки внутрішнього паводкового стоку одну пересувну насосну станцію та аварійний запас матеріалів.

В с.Кричово Тячівського району працівниками аварійної бригади Тячівського МУВГ проведено невідкладні роботи по захисту від розмиву лівого берега р.Теребля методом біологічного кріплення. Задіяно 3 одиниці техніки (екскаватор, навантажувач, самоскид) та аварійна бригада з 15 чоловік.

Паводкова ситуація контрольована, попереджувальні роботи та контроль за водогосподарською ситуацією продовжується.

 

458 переглядів