Оперативна інформація щодо водогосподарської ситуації та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 17 год. 7 листопада 2016 р.

1. Гідрологічна  ситуація

Станом на 17 годину на більшій частині області інтенсивність дощів поступово знизилась та вони припинилися. До кінця доби прогнозується хмарна погода, помірні дощі, з переходом в мокрий сніг.

Реальний розвиток формування максимальних рівнів паводку відбувається згідно прогнозів Закарпатського ГМЦ та моделюючого комплексу «DIWA». Найбільші підйоми відбувалися на р.Уж, р.Латориця і їх притоках та на р.Боржава.

Станом на 17 годину  введено ступені протипаводкового захисту:

ІІІ ступінь захисту встановлено – на р.Уж – смт.Березний, р.Уж – с.Зарічево,  р.Уж в м.Ужгород, р.Піня в с. Поляна, р.Тур’я в с.Сімер – на цих вод постах сформувалися і  пройшли максимальні рівні, з виходом води на заплаву та підтопленням заплавних сільгоспугідь та частин автодоріг.

ІІ ступінь захисту – р.Уж в с. Жорнава, р.Тур’я в с.Тур’я-Поляна,  р.Мокрянка – с.Руська Мокра, р.Ріка в смт. Міжгір’я, р.Теребля в с. Колочава, р.Боржава – с.Довге – початковий вихід води на заплави.

І ступінь захисту – на р.Тиса в с.Крива, р.Латориця в с. Підполоззя та в м.Мукачево – підйом води відбувається в межах корінних берегів, на р.Уж в с.Жорнава пройшов максимум з досягненням ІІ ступеню та вода повернулася у корінні береги.

На більшості річок відмічається зниження рівнів води.

Прогнозовані максимальні рівні пройдуть на річках 7-8 листопада з досягненням рівня ІІ-ІІІ ступеню захисту – вихід води на заплави, затоплення заплавних територій, сільгоспугідь та частин автодоріг протягом 7 листопада:

–         на р.Уж в с.Зарічево  (макс.відмітка по рейці 380-430 см) – можливе підтоплення житлових будинків села, автодороги Зарічево-Дубриничі, житлових будинків в м.Перечин);

–         на р.Уж в м.Ужгород – (макс.відмітка по рейці 160-210 см) – підтоплення території Боздошського парку, студентського табору відпочинку “Скалка”, житлових будинків по вул.Ужанській, автодороги Ужгород – Оріховці, території ботанічного саду, автодороги с.Оноківці – с.Невицьке;

–         на р.Латориця- м.Мукачево (макс.відмітка по рейці 460-520см) – можливе підтоплення м.Мукачево від Коропецького каналу, в селах Кольчино та Чинадієво – житлових будинків;

протягом 8 листопада:

– р.Боржава – с.В.Ремети (макс.відмітка по рейці – 570-620 см) – підтоплення сільгоспугідь в Іршавському та Виноградівському районах, автодоріг Виноградово-Шаланки та Рогатин-Рахів, на ділянці с.Гребля-с.Вільхівка, житлових будинкiв в с.Великi Ком’яти;

– р.Ріка – м.Хуст – (макс.відмітка по рейці- 480-530 см), вихід води на заплаву.

– на р.Тисі, на ділянці В.Бичків-Хуст, підвищення рівнів на 1.0-1.5 м (початковий вихід води на заплаву), біля смт. Вилок на 3.0-3.5 м – в межах корінних берегів.

Протягом ночі на більшості річок після проходження максимальних рівнів  продовжиться зниження рівнів води. 7-9 листопада на р.Латориця – м.Чоп очікується підвищення рівня води до значення 650-700 см з досягненням ІІІ ступеню захисту – затоплення заплави у міждамбовому простору значним шаром води.

Про загрозу формування потужного паводку та можливі загрози було повідомлено ще в п’ятницю – 4 листопада. Під час проходження паводку ситуація постійно уточнювалась і доводилась до органів влади та місцевого самоврядування.

 

2. Дії водогосподарських організацій

БУВР Тиси та підвідомчі міжрайонні управління водного господарства продовжують працювати  в посиленому цілодобовому режимі.

У можливі зони підтоплень, у села Іршавського, Виноградівського, Мукачівського та Перечинського районів, для попередження підтоплення місцевим стоком були направлені пересувні насосні станції та необхідний  аварійний запас матеріалів.

Виноградівське МУВГ встановило та підготувало до перекачки внутрішнього паводкового стоку одну пересувну насосну станцію у присілку Завадка села Великі Ком’яти  Виноградівського району та виконало роботи з нарощування гребня правобережної дамби р.Боржава навпроти с.Завадка мішками з сипучими матеріалами довжиною 10 м. Проведено обстеження правобережної дамби р.Боржава між селами Гребля та Боржавське Виноградівського району, де також  аварійною бригадою МУВГ для попередження переливів розпочато укладання мішків з сипучими матеріалами на понижених ділянках гребеню дамби.

Ужгородське МУВГ встановило та  розпочало відкачування  місцевого поверхневого стоку двома пересувними насосними станціями у с.Зарічево Перечинського району. Також, для ліквідації причини та наслідків підтоплення автодороги  Перечин – В.Березний та 30 дворогосподарств вул.Горького в  с.Зарічево Перечинського району було задіяно підрозділ  ДСНС Перечинського р-ну, аварійну бригаду Ужгородського МУВГ та мешканців села. Всього задіяно 35 чоловік, 5 одиниць техніки та 2 пересувні насосні станції. Проведено розчистку потічка Циганський від сміттєвого затору та чагарників. 7 листопада додатково працював екскаватор для очищення каналів.

Мукачівське МУВГ для попередження підтоплення паводковими водами р.Стара частини автодороги Ужгород-Мукачево та дворогосподарств  с.Зняцево  Мукачівського району підготувало  до встановлення пересувну насосну станцію та мішки з піском для укладання лінії захисту автодороги. На підготовчих роботах задіяно 10 працівників та 5 одиниць техніки.

Берегівським МУВГ у с.Вільхівка Іршавського району підготовано до перекачки внутрішнього паводкового стоку одну пересувну насосну станцію та аварійний запас матеріалів.

В с.Кричово Тячівського району працівниками аварійної бригади Тячівського МУВГ ведуться невідкладні роботи по захисту від розмиву лівого берега р.Теребля методом біологічного кріплення. Задіяно 3 одиниці техніки (екскаватор, навантажувач, самоскид) та аварійна бригада з 15 чоловік.

Включено в роботу одну стаціонарну насосну станцію (НС-22 с.Холмці, Ужгородського району). Інші 31 стаціонарні насосні станції підготовлені до роботи і по мірі необхідності будуть включені в роботу.

Водосховища осушної системи «Чорний Мочар» працюють відповідно до Режимів експлуатації в період паводків – виконується акумуляція паводкового стоку. На каналах меліоративних систем проводиться регулювання паводкових вод шлюзами.

Забезпечується співпраця та взаємне інформування по пропуску паводку сусідніх країн – Румунії, Угорщини, Словаччини.

 

3. Інформація про перелив автодоріг на інші аварійні ситуації пов’язані з паводком

Протягом дня були підтоплені всі 6 свердловин водозабору міста Перечин, розташовані в заплаві річки Уж, в зв’язку з чим з 7 годин ранку припинено водопостачання мешканців міста. На місті працювала аварійна бригада КП «Комунальник». Вирішувалося питання забезпечення мешканців міста привозною водою. В даний час рівень підтоплення водозабору паводковими водами р.Уж знижується. КП «Комунальник» готується до промивки та знезараження свердловин з наступним відновленням водопостачання м.Перечин.

Паводковими водами р.Уж  та місцевим стоком в м.Перечин підтоплюється також понижена заплавна частина автодороги та 38 дворогосподарств (ситуація уточнюється). Відбувається також підтоплення автомобільної дороги між залізницею та захисною дамбою в с. Зарічево Перечинського району.

У зв’язку з виходом паводкових вод р.Уж на правобережну заплаву в м.Ужгород відбувається підтоплення заплавної частини  дитячої залізниці та території ботанічного саду.

В зв’язку з високими рівнями в р.Уж та підпором було підтоплено паводковими водами річки Уличка (правий приток р.Уж) автодороги до держкордону в с.Забродь Великоберезнянського району та  понижених заплавних ділянок автодороги в с.Сіль Великоберезнянського району. Наразі вода зійшла.

Річками Боржава та Іршавка підтоплено 40 гектарів сільгоспугідь.

В Мукачівському районі в смт. Кольчино, вул.Водна р. Визниця підтоплено 3 дворогосподарства.

В Свалявському районі в с.Пасіка внаслідок сміттєвого затору біля пішохідного переходу (лівий берег р.Латориця) підтоплено сільгоспугіддя.

В м.Свалява на вул.Чехова пошкоджено біля 120 м берегоукріплення лівого берега р.Латориця неподалік водпосту. На вул.Толстого пошкоджено середню опору мостового транспортного переходу через р.Свалявка.

В с.Стройне спостерігався перелив води на автодорогу. Також відбулося підтоплення с/г угідь водами р.Свалявка між сс.Черник-Стройне.

У Міжгірському районі поверхневим стоком відбулося руйнування полотна автодоріг Колочава-Гірсовець та в с.Голятин по довжині 80-100 м, в с.Буковець зруйновано 240 м автодороги, в с.Сеневир пошкоджено 30 м габіонного кріплення підпірної стінки автодороги. У Міжгірській РДА працює районна комісія ТЕБ та НС, з участю представників водного господарства, служби автодоріг та органів місцевого самоврядування, проводиться комісійне обстеження вказаних об’єктів та складання відповідних актів.

Паводковими водами р.Веля в с.Дубрівка Ужгородського району підтоплено 2 дворогосподарства та один будинок.

Через греблю Теребля-Рікської ГЕС по р.Тереблі йде перелив паводкових вод шаром 0,6 м (з 23-00 6 листопада).

В с.Зарічево працюють 2 пересувні насосні станції біля дамби для відкачки води.

В с.Сімер річкою Тур’я підтоплено 2 дворогосподарства та сільгоспугіддя.
Паводкова ситуація контрольована, попереджувальні роботи та контроль за водогосподарською ситуацією продовжується.

518 переглядів