Оперативна інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 14год. 06 листопада 2016 р.

1. Гідрологічна  ситуація.

На протязі ночі 5 та в день 6 листопада (12 годин) по території області ідуть сильні дощі. Сумарна інтенсивність яких склала:

–  по басейну р.Уж  до 73 мм

–  по басейнам річок Боржава та Латориця  до 49 мм

–  по басейнам річок Теребля Тересва Ріка до 40 мм

–  по Верхній Тисі до 30 мм

Внаслідок дуже сильних опадів на річках області відбувається формування швидкоплинного дощового паводку. Розпочався підйом рівнів на річках басейну Ужа та Латориці – введено І ступінь протипаводкового захисту на р.Турья –с.Туря-Поляна, на р.Піня в с.Поляна підйом складає + 0,8 м, вода в корінних берегах.

Відповідно до штормового попередження Закарпатського ГМЦ, аналізу прогнозних даних АІВС-ТИСА та даних отриманих від моделюючого комплексу «DIWA» сильні дощі продовжаться ще добу, інтенсивність їх буде високою і прогнозується ще на рівні 65-70 мм. Загальна сума опадів за 6-7 листопада може скласти півторамісячну норму. Продовжиться розвиток та формування високого дощового паводку з досягненням та перевищенням ІІ та ІІІ ступенів захисту – вихід води на заплаву, підтоплення заплавних сільгоспугідь та частин заплавних автодоріг в низинних районах області. Прогнозовані амплітуди підйомів рівнів:

– на Вехній Тисі та в верхніх і середніх течіях приток р.Тиса 1.0-2.0 м;

– в нижніх течіях приток р.Тиса – 2.5-3.5 м;

– на р.Тиса, ділянці В.Бичків – Вилок – 2.0-3.0 м;

– в нижніх течіях річок Латориця та Стара – 3.0-3.5 м.

– в нижніх течіях Боржави – 4.0-5.0 м.

За попередніми розрахунками існує ймовірність досягнення небезпечних рівнів води з підтопленнями:

– водами р.Уж в м.Ужгород – підтоплення території Боздошського парку, студентського табору відпочинку “Скалка”, житлових будинків по вул.Ужанській, автодороги Ужгород – Оріхівці, території ботанічного саду, автодороги с.Оноківці – с.Невицьке;

– водами р.Боржава-с.В.Ремети – підтоплення сільгоспугідь в Іршавському та Виноградівському районах, автодоріг Виноградово-Шаланки та Рогатин-Рахів, на ділянці с.Гребля-с.Вільхівка, житлових будинкiв в с.Великi Ком’яти.

– водами р.Стара – с.Зняцево – перелив автодороги Ужгород-Мукачево.

Проходження максимальних рівнів води очікуються:

– на притоках 7 листопада;

– в нижніх течіях Боржави, Латориці та Стара 8 листопада.

Очікується формування значного місцевого стоку, в гірських районах можливе утворення селей. По мірі розвитку синоптичної ситуації, будуть уточнюватись гідрологічні прогнози.

 

2. Дії водогосподарських організації

Водогосподарські організації приведені у підвищену готовність і працюють в посиленому режимі. Відслідковується поточна гідрологічна ситуація. Ведеться спостереження за станом ГТС та обстановкою на підвідомчих потенційно-небезпечних об’єктах і прилеглих до них територіях.

До роботи підготовлено 32 стаціонарні насосні станції осушних систем для відкачування місцевого стоку, які будуть включені в роботу при досягненні відповідних рівнів у водоприймачах.

Для попередження підтоплення населених пунктів та територій підготовлені до передислокації та встановлення на визначених найбільш загрозливих ділянках пересувні насосні станції. Виноградівське МУВГ підготовило до встановлення пересувну насосну станцію у прис. Завадка села Великі Ком’яти  Виноградівського району. Ужгородським МУВГ підготовлено до роботи та передислокації пересувну насосну станцію у с.Зарічево Перечинського району.

Мукачівське МУВГ для попередження підтоплення паводковими водами р.Стара частини автодороги Ужгород-Мукачево та дворогосподарств  с.Зняцево  Мукачівського району підготовило  до встановлення пересувну насосну станцію та мішки з піском до укладання лінії захисту автодороги.

Водосховища осушної системи «Чорний Мочар» працюють відповідно до Режимів експлуатації в період паводків – розпочато акумуляцію паводкового стоку. На каналах меліоративних систем виконується регулювання паводкових вод шлюзами.

Забезпечується співпраця та взаємне інформування по пропуску паводку сусідніх країни Румунії, Угорщини, Словаччини.

 

3. Інформація про аварійні ситуації

06 листопада, о 09:30 в с. Зарічево Перечинського району за рахунок захаращення сміттям потічка Циганський, біля автодороги Перечин – В.Березний відбувся різкий підйом води з виходом та переливом автодороги. Для припинення підтоплення дороги та 10 дворогосподарств по вулиці Горького с. Зарічево підрозділом ДСНС Перечинського р-ну із залученням місцевих жителів виконано розбір сміттєвого затору та  розчистка водовипуску потічка Циганський. Задіяно 1 екскаватор та аварійна бригада 10 чол. Перелив через дорогу ліквідовано. Для ліквідації підтоплення дворогосподарств Ужгородським МУВГ підготовлено до роботи пересувну насосну станцію.

 

Подальша водогосподарська ситуація буде уточнюватись відповідно до фактичного розвитку метеорологічних та гідрологічних умов.

745 переглядів