Підведено підсумки роботи проекту програми ІNTERREG IIIB CADSES /TACIS “Покращення системи управління паводками – МОЗЕС”

У червні 2007 року Закарпатський облводгосп розпочав впровадження проекту програми ІNTERREG IIIB CADSES /TACIS “Покращення системи управління паводками – МОЗЕС”, діяльність якого зосереджена в басейнах річок Уж і Латориця.

24 липня 2008 року в залі засідань облводгоспу відбувся Завершальний семінар проекту, проведення якого є офіційним заключним заходом з його реалізації. Семінар було організовано з метою представлення результатів впровадження вищезазначеного проекту партнерам, зацікавленим організаціям, а також ЗМІ. У роботі семінару взяли участь представники Закарпатської облдержадміністрації, Ужгородської райдержадміністрації, сільської ради с. Невицьке, Головного управління МНС в Закарпатській області, Державної екологічної інспекції в Закарпатській області, Еко-центру “Тиса”, а також партнерських організацій проекту – Словацького Гідрометеорологічного інституту (м.Братислава), угорської фірми “ELCOM” (м. Капошвар), Угорського інституту “VITUKI” (м.Будапешт), ВАТ “Укрводпроект” (м.Київ), ДП “ОДБВО Закарпатської області”, Закарпатського обласного ЦГМ, Ужгородського МУВГ, облводгоспу, ЗМІ.

Відкрив зустріч з представлення учасників семінару керівник проекту, головний інженер Закарпатського облводгоспу Олег Кисіль. Привітав присутніх начальник облводгоспу Володимир Чіпак.

Представлення результатів впровадження проекту розпочав керівник проекту, звернувши увагу учасників семінару на особливості та результати реалізації заходів проекту на українській території. Зокрема, було висвітлено основні напрямки роботи по проекту: розробку Стратегії розвитку АІВС-Тиса; розширення мережі спостережень паводкової ситуації; удосконалення моделі прогнозування паводків в басейнах річок Уж та Латориця; вдосконалення ГІС- бази даних; розробку картування зон затоплення і зон ризику на основі ГІС.

З презентацією про характерні риси та досягнуті результати реалізації проекту на території Словаччини виступив координатор проекту Борис Мінарік, представник Словацького Гідрометеорологічного інституту. Словацький партнер відмітив, що такі проекти, як “Покращення системи протипаводкового захисту”, допомагають країнам, які беруть участь у їх реалізації, втілити на національному рівні заходи, спрямовані на впровадження європейського досвіду із забезпечення захисту від паводків і моніторингу паводкової ситуації. Представник Словацького Гідрометеорологічного інституту зазначив, що в рамках реалізації проекту країна розширила існуючу систему моніторингу паводкової ситуації, а також активно вела процес впровадження положень Європейських Директив (Рамкова Водна Директива та Директива про паводкові ризики). На думку Словацького партнера, особливо важливим і позитивним результатом впровадження цього проекту стало більш тісне співробітництво Словацького Гідрометеорологічного інституту з українськими партнерами проекту.

В ході роботи семінару експертами ВАТ “Укрводпроект” Сергієм Єрлінєковим та Сергієм Гарахом були представлені результати роботи з розробки картування зон ризику і зон затоплень на р. Уж на ділянці Держкордон – с. Кам’яниця. Отже, учасники семінару мали можливість переглянути карту ділянки р. Уж з нанесеними на ній зонами затоплення в розрізі двох варіантів: перший – для існуючої ситуації (паводки 1, 5 і 10 % забезпеченості), і другий – для перспективної забудови (паводки 1% забезпеченості). До карти додається пояснювальна записка із включенням відповідних розрахунків, кривої вільної поверхні та рекомендацій щодо використання земель, які потрапляють в зони затоплення. Необхідно зазначити, що цей матеріал буде переданий органам місцевого самоврядування, міській раді м. Ужгород, для яких він є надзвичайно важливим для з точки зору перспективного територіального планування, будівництва житлових комплексів тощо.

В рамках виконання заходів проекту також виконувалася робота з розробки гео-інформаційної системи водогосподарських об’єктів Закарпатської області. На протязі року було проведено 3 навчальні семінари-тренінги з гео-інформаційних систем. Підсумки цієї роботи під час проведення семінару підвів експерт проекту, головний спеціаліст облводгоспу Віктор Дуркот.

Окрім цього, на Завершальному семінарі проекту директор угорської фірми ЕLCOM Золтан Тот звернув увагу учасників зустрічі на те, що одним із основних напрямків реалізації проекту є вдосконалення спільної українсько-угорської автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи АІВС-“Тиса”. Важливим аспектом покращення роботи даної системи є розробка Стратегії її розвитку, яка включає вивчення сучасного стану системи та перспективи удосконалення АІВС-“Тиса”. Дана стратегія була нещодавно розроблена спеціалістами угорської фірми ELCOM і представлена Закарпатському облводгоспу.

З презентацією про покращення системи прогнозування в Закарпатській області виступив координатор проекту, представник Закарпатського обласного центру з гідрометеорології Василь Манівчук. У виступі партнера проекту відмічено, що в квітні цього року з метою попередження, прогнозування та управління паводками було придбано автоматизовані гідрометеорологічну та метеорологічну вимірювальні станції, які встановлені на р.Латориця в м. Чоп і на р. Уж в смт. Великий Березний та інтегровані до АІВС-“Тиса”. Це дало змогу повністю охопити автоматизованим моніторингом гідрологічної та метеорологічної ситуації весь басейн річок Уж і Латориця. Також в рамках проекту для облводгоспу і гідрометцентру закуплено сучасне гідрометричне обладнання для проведення гідрологічних вимірювань (OTT QLiner Допплер та лебідка), аналогів використання якого в Україні наразі не існує.

Окрім цього, з метою удосконалення прогнозування погодних умов в Закарпатті Словацький гідрометеорологічний інститут разом із Закарпатським Гідрометцентром забезпечили отримання даних метеорологічної моделі АЛАДІН, яка успішно впроваджується в роботі гідрометеорологічними організаціями 16 країн Західної Європи та Азії. Це сприятиме підвищенню надійності прогнозування паводків та погодних умов Закарпаття. Дані цієї моделі також використовуватимуться для наповнення гідродинамічної моделі МІКЕ-11, за допомогою якої можливо буде здійснити моделювання паводків на річках області. В рамках проекту фахівцями Українського центру екологічних і водних проектів разом із Закарпатським Гідрометцентром розроблено модель числового прогнозу погодних умов МЕТЕОПРОГ-ЗАКАРПАТТЯ, адаптованої до Закарпатської області, а також модель Mike-11 NAM (“опади-стік”) і гідродинамічну модель Mike-11 HD для басейнів річок Уж і Латориця, що дасть можливість здійснювати моделювання паводків на цих ріках.

Наприкінці семінару начальник облводгоспу Володимир Чіпак зазначив, що впровадження цього проекту дало можливість експертам обох країн спільно працювати над надзвичайно актуальними проблемами Карпатського регіону – зменшенням шкоди від паводків та підвищенням ефективності управління ними за допомогою покращення прийняття рішень та вдосконалення засобів координації в басейнах річок як на місцевому й регіональному, так і на прикордонному рівнях.

Завершуючи роботу зустрічі, керівник проекту Олег Кисіль подякував партнерам проекту, експертам за виконану роботу та успішно впроваджені заходи, й запросив колег до подальшої співпраці.

1 039 переглядів