Оперативна інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 10 год. 28 липня 2008 р.

Станом на 10 години 28 липня за даними автоматизованої вимірювальної системи АІВС”ТИСА” облводгоспу по Закарпатській області опади припинились.

Друга паводкова хвиля на р.Тиса пройшла м.Тячів – 642см над 0 посту, що на 0,4 м вище ІІІ ступеню протипаводкового захисту. Тячівським МУВГ встановлені шандорні конструкції в створі дамби на автодорозі Тячів-Рахів для попередження затоплення верхньої частини м.Тячів. На 17-30 рівень понизився на 77 см. Призупинений рух транспорту на автодорозі Хуст-Рахів відновлено, шандорні конструкції демонтовано.

Друга паводкова хвиля на р.Тиса пройшла біля м.Хуст опівночі і складала 455 см над 0 посту, що на 1,4 м вище ІІІ ступеню протипаводкового захисту., на даний час висота її дорівнює попередній 398 см. Рівень поступово спадає, перевищує ІІІ ступінь захисту на 1,2 м. В селі Сокирниця поблизу залізничного переїзду переливу автодороги Мукачево-Рогатин не спостерігається. Місцевим стоком підтоплено біля 15 дворогосподарств. Поблизу смт. Вишково було підтоплено біля 150 га земель, з них 50 га – рілля, біля 100 га – пасовища. Поблизу с. Рокосово паводковими водами було підтоплено біля 100 га земель, з них орієнтовон 70 га – рілля, біля 30 га – пасовища. Переливу через автодорогустаном на 7 год 26 липня зафіксовано не було. Спостерігається спад рівнів.

На даний час іде також формування другої паводкової хвилі на р.Тиса в смт. Вилок (500 см над ), де вона перетинає Держкордон та просуватиметься по Угорщині.

Прогнозовані Закарпатським гідрометцентром максимальні рівні руху другої паводкової хвилі по р.Тиса:

  • смт. Вилок – 540-590 см, 28 липня. Утримання води на заплаві.

    Очікується проходження максимальних рівень води першої хвилі паводку р.Тиса-м.Чоп, 28 липня 1120-1170 см над нулем поста, вихід води на заплаву у міждамбовий простір. На решті річок протягом минулої доби відбувались коливання рівнів води в межах від +50 до -50 см.

    Пройшов максимальний рівень на р.Боржава – с.Н.Ремети (462см). В нижніх течіях Боржави протягом доби утримаються високі, небезпечні рівні.

    Протягом наступної доби за прогнозом Закарпатського Гідрометцентру очікується покращення синоптичної ситуації – на більшій частині території області припинення інтенсивних, тривалих дощів.

    Спеціалісти Закарпатського облводгоспу та його підрозділів працюють в обласній та районних комісіях ТЕБ та НС по організації робіт по попередженню виникнення надзвичайних ситуацій під час паводку та обстеженню потенційно-небезпечних ділянок і пошкоджених об’єктів.

    На роботах по попередженню надзвичайних ситуацій підчас проходження високого паводку по Території Закарпатської області залучено 32 одиниці техніки та 350 чоловік аварійних та будівельних бригад водогосподарських організацій області ( міжрайонних управлінь водного господарства та спеціалізованих пересувних механізованих колон ПМК)

    На даний час насосні станції Берегівської та Латорицької №№ 2, 3, 4, 5, 22, 26 осушної системи працюють по відкачці місцевого поверхневого стоку, відкачано 1622100 м3.

    Водосховища осушної системи “Чорний Мочар” працюють відповідно до Правил експлуатації у період паводків – проводиться утримання паводкового стоку.

    Продовжується обстеження дамб та гідротехнічних споруд річок Тиса, Боржава, Латориця та їх приток, а також водосховищ осушної системи “Чорний Мочар” на предмет фільтрації, оглядачами та спеціалістами міжрайонних управлінь водного господарства області.

    Спеціалісти Закарпатського облводгоспу та його підрозділів працюють у районних комісіях ТЕБ та НС та на організації робіт по попередженню виникнення надзвичайних ситуацій під час другої хвилі паводку .

    Відділ протипаводкового захисту

    224 переглядів