Оперативна інформація про водогосподарську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 18 год. 25 липня 2008 р.

Станом на 18 годин 25 липня за даними автоматизованої вимірювальної системи АІВС “ТИСА” Закарпатського облводгоспу відновились помірні опади на високогір’ї Рахівського та Тячівського районів. На передгірських та низинних частинах р.Тиса та її приток продовжується ріст рівнів з перевищенням ІІІ ступеню протипаводкового захисту – вихід води на заплави, підтоплення незахищених сільгоспугідь, дворогосподарств та будівель в заплавах річок, заплавних ділянок доріг.

Тячівський район :

  • с.Лопухово, зруйновано 60 м автодороги місцевого значення до присілку Прочка. Частково зруйновано берегоукріплення в присілку Яблучниця. Частково зруйновано бетонне берегоукріплення автодороги Усть-Чорна – Лопухово, в урочищі Гук;
  • смт. Усть-Чорна зруйнована частина земполотна автодороги;
  • смт.Дубове подальший підмив лівобережної дамби р.Тересва;
  • с.Красна паводковими водами р.Тересви підтоплено 5 дворогосподарств по вул.Миру, на даний час вода зійшла,
  • с.Калини – розмив ділянок лівобережної та правобережної дамбу р.Тересва по вул.Жовтнева по довжині до 25 м. На роботах по недопущенню подальшого розмиву тіла дамби спільно з сільською працювала аварійна бригада Тячівського МУВГ у кількості 5чоловік та 1 вантажівка. Ситуація стабілізована. Паводковими водами потічка Сухий було підтоплено 34 дворогосподарств на даний час вода зійшла. Відновлено зупинений ввечері 24.07.08 рух на автодорозі Калини-Дубове.
  • с.Тарасівка – паводковими водами підмито щойно розпочату будівництвом місцеву комунальну дамбу в ур.Луги.
  • с.Терново – паводковими водами р.Тересва відновилася руйнація раніше пошкоджених дамб в ур.Нижній, Середній та Верхній Заверб, підтоплені городи.
  • смт.Тересва – паводковими водами потічка Буковець підтоплено 12 дворогосподарств,
  • с.Бедевля – підтоплено 33 дворогосподарства, в тому числі 12 будинків (віл.Прикордонна та Комарова)
  • с.Руське Поле паводковими водами в наслідок переливу греблі Вільшанського водосховища ( висота переливу до 75 см) потоком Стара Ріка підтоплено близько 1000 дворогосподарств , в тому числі 150 будинків з яких до родичів та знайомих відселені люди. Підтоплено стадіон, школу, будинок культури. Зруйновано два містки. Тимчасово відключено газо- та електропостачання. Худоба виведена в безпечне місце.
  • с.Теребля – зруйновано два містки до присілків Верхній та Нижній Росул. Підтоплено 10 дворогосподарств. Сполучення тимчасово відсутне.
  • с.Широкий Луг – відбувся розмив 90 м, берегоукріплення на р.Лужанка;
  • с.Біловарці – відбувся розмив підошви правобережної дамби на р.Тересва. Підтоплено 6 дворогосподарств.

    Виноградівський район.

    Проведено додаткове обстеження водовипусків на водозахисній дамбі р.Тиса поблизу смт.Вілок. Пошкоджень виявлено не було.

    Проведено додаткове обстеження МК Ст. Батар та каналу Тарна-Маре поблизу с. Холмовець. Рівень води на відомчому водпості на МК Ст. Батар становить 198 см. наповнення каналу 80 % його пропускної здатності.

    Рівень води на відомчому водпості кан. Тарна-Маре 190см. наповнення каналу 90%.На зазначеній ділянці поблизу с. Холмовець підтоплено біля 5 га. пасовищ.

    Рівень води на відомчому водпості р.Боржава с. В.Ком’ти становить 292см. Спостерігається незначний спад рівнів. Бригади руслових ремонтерів Сальвінської і Батарської експлуатаційних дільниць завершили роботи по нарощенню гребеню дамби р.Боржава для захисту с. В.Комяти (Завадка). Викладено 270 мішків із сипучими матеріалами. Проводиться спостереження.

    Проведено обстеження водозахисної дамби р. Тиса поблизу с. Бобове. Станом на 16.00 пошкоджень не виявлено – рівень води досягнув рівня корінного берега.

    На каналах Оночок, Сальва спостерігається спад рівнів.

    Проведено додаткове обстеження водовипусків на водозахисній дамбі р.Тиса поблизу смт.Вілок. Пошкоджень виявлено не було.

    Хустський район.

    В 15 годин у селі Сокирниця поблизу залізничного переїзду зафіксовано початок переливу паводкових вод р.Тиса через автодорогу Хуст-Тячів фронтом біля 4 м. Висота переливу – до 2см. Спостерігається подальше підвищення рівнів.

    Поблизу смт.Вишково підтоплено біля 150 га земель-з них 50 га-рілля, біля 100 га- пасовища.

    Поблизу с.Рокосово паводковими водами р.Тиса підтоплено біля 100 га – з них орієнтовно 70 га – рілля, біля 30 га – пасовища.

    Поблизу с.Березово відбувся перелив паводкових вод через автодорогу, що веде до с.Березово – за автодорожним мостом Березово-Хуст (правий берег р.Ріка).

    Поблизу смт.Вишково підтоплено біля 150 га земель-з них 50 га-рілля, біля 100 га- пасовища.

    У 16 годин розпочався перелив дороги Мукачево – Рогатин в районі с.Рокосово паводковими водами р.Тиса, підтоплено біля 100 га – з них орієнтовно 70 га – рілля, біля 30 га – пасовища. Триває перелив автодороги Мукачево – Рогатин в районі Сокирниця – Стеблівка Хустського району паводковими водами р.Тиса.

    Міжгірський район.

    В с. В. Бистрий паводковими водами повністю зруйновано під’їзний шлях по вул.Зарічній по довжині біля 350 м, що повністю відрізало від сполучення біля 35 домогосподарств – мешканців вул.Зарічна. По вул.Сірохмана у с.В.Бистрий продовжується інтенсивна ерозія берегової лінії з пошкодженням автодороги по вул.Сірохмана.

    В смт.Колочава пошкоджено біля 50 м водозахисного валу поблизу потоку Сухар, що впадає в р.Теребля.

    У с.Слобода за рахунок інтенсивного місцевого стоку відбувається перелив вод через автодорогу.

    У с.Буковець силами Міжгірського райавтодору ліквідовано наслідки зсуву. Станом на 14.год. 25.07.2008 року зсувні процеси стабілізовано, однак існує загроза зсуву у випадку продовження опадів на зазначеній ділянці.

    На р.Ріка станом на 14.год. рівень води становить 2,0 м, на р.Теребля у смт.Колочава – 2,26 м.

    Свалявський район

    Обстеження річок та доріг спеціалістами Мукачівського МУВГ по Свалявському району станом на 14 годину виявило повторне пошкодження підпірних стінок автомобільних доріг: Плоске – Р.Гута протяжністю 35 п.м, Дусино – Ливча – 15 п.м. та крайні опори моста через річку Боржава в урочищі “Заріка” в с. Березники. Продовжуються відновлювальні роботи по відновленню електропостачання в таких населених пунктах: Неліпино, Сасівка, Ганьковиця, Голубине, Солочин, Поляна, Дусино та частково м. Свалява.

    Спеціалісти Закарпатського облводгоспу та його підрозділів працюють у районних комісіях ТЕБ та НС по організації робіт по попередженню виникнення надзвичайних ситуацій під час паводку та обстеженню потенційно-небезпечних ділянок.

    Новозбудовані об’єкти Програми протипаводкового захисту в умовах розвитку високого паводку , що проходить на р.Тиса та її притоках забезпечують надійний захист населених пунктів та територій.

    Насосні станції Берегівської та Латорицької №№ 3, 4, 2, 22, 5 осушної системи працюють на відкачці місцевого поверхневого стоку, перекачано 464400 м3.

    Водосховища осушної системи “Чорний Мочар” працюють відповідно до Правил експлуатації у період паводків – проводиться акумуляція стоку. Виконується регулювання шлюзами поверхневої води в меліоративних каналах для підтримки відповідних безпечних рівнів води.

    Про можливість розвитку паводкової ситуації завчасно, відповідно до штормових попереджень Гідрометцентру Закарпатським облводгоспом попереджено всі водогосподарські організації області, районні сільські та селищні ради . Для запобігання можливого затоплення, виведено із заплав та міждамбового простору будівельну техніку та механізми. Визначено можливі аварійно-небезпечні ділянки дамб та ділянки берегової ерозії, на яких ведеться постійне спостереження.

    Відділ протипаводкового захисту

    277 переглядів