Відбулося засідання колегії Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса

28 жовтня в конференц-залі Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса під головуванням начальника БУВР Тиси Володимира Чіпака відбулося засідання колегії за підсумками діяльності БУВР Тиси за 9 місяців 2016 року та визначення завдань на ІV квартал 2016 року. У засіданні прийняли участь начальники відділів БУВР Тиси та керівництво міжрайонних управлінь водного господарства.

Розглянувши підсумки роботи за 9 місяців 2016 року, колегія відзначила, що вжиті колективом БУВР Тиси заходи дали можливість забезпечити працездатність меліоративних систем, безаварійне функціонування гідротехнічних споруд, збереження і ремонт основних фондів, а також вирішення проблемних питань соціально-економічного розвитку.

В цілому БУВР Тиси спрацювало порівняно з відповідним періодом минулого року краще. За 9 місяців 2016 р. на спеціальні рахунки від надання платних  послуг надійшло 6270  тис.  що складає 57  відсотків до уточненого річного ліміту або в  1,3 рази більше 9 місяців 2015 року. Загальні надходження за 9 місяців 2016 року складають 48,9 млн. грн., в т.ч. надходження у натуральній формі (отримані на баланс основні фонди, мішки) на суму 39,9 млн. грн., за рахунок міжнародної технічної допомоги 2,7 млн. грн. і 6,3 млн. грн. за рахунок платних послуг. Якщо взяти у процентному відношенні, то  надходження від виконання  проектних робіт 26%, лабораторні послуги – 5,5%, будівельні роботи – 26%, послуги пов’язані з використанням транспортних засобів – 16,6 %, від передачі майна в оренду 6,5 %.

В цьому році механізми і автотранспортні засоби працювали краще. Протягом  9 – ти  місяців  за рахунок надання платних послуг  механізмами і автотранспортною технікою підвідомчими організаціями БУВР Тиси отримано  3,2 млн. грн. ( у 1,3 разів більше від показника минулого року або на 0,7 млн.грн.).

На виконання функціональних повноважень БУВР Тиси залучено 40 млн. грн., що в 2 рази більше  ніж фінансування з Державного бюджету.

Відповідно до виконання фінансово-економічних показників рейтингова оцінка міжрайонних управлінь водного господарства становить: перше місце посіло Тячівське управління, друге – Мукачівське, третє – Ужгородське, четверте – Виноградівське, п`яте – Берегівське.

Програма моніторингу довкілля у частині контролю якості поверхневих вод  басейну Тиси за 9 місяців 2016 року виконана в повному обсязі. Зроблено близько 4,6 тис. вимірювань показників якості води. Надано платних послуг з моніторингу вод на суму 115,9 тис. грн., майже на рівні аналогічного періоду минулого  року.

В рамках виконання заходів з благоустрою з початку 2016 року працівниками міжрайонних управлінь водного господарства ліквідовано 73 несанкціонованих сміттєзвалищ, упорядковано 50 сміттєзвалищ, вивезено 451,7 м³ сміття, розчищено 36,3 км русел потічків, упорядковано 28 зон відпочинку, парків та скверів, упорядковано 1 кладовища, очищено 49,6 км придорожніх смуг канав та кюветів, висаджено 346 дерев, обрізано – 332 дерева, вирубано – 375 дерев, а також очищено 147,9 км прибережних смуг.

Протягом 9 місяців 2016 року розглянуто та надано 188 пропозицій до висновку щодо можливості видачі дозволу на спеціальне водокористування сектору Державного агентства водних ресурсів України у Закарпатській області.

В рамках виконання заходів “Регіональної цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Тиса у Закарпатській області на 2013-2021 роки” протягом 9 місяців 2016 року за рахунок коштів місцевого бюджету виконано робіт на суму 12012,9 тис. грн. (9 місяців 2015 року – 13146,8 тис. грн.). Станом на 01.10.2016 р. залучено кошти суб’єктів господарювання в Закарпатській області у сумі 22957,1 тис. грн., які направлені на виконання заходів, пов’язаних з функціональними повноваженнями управлінь та розвитку водного господарства (використання систем краплинного зрошення, комунальне господарство, влаштування сільських водопроводів тощо). Даний показник майже у 1,4 рази більший, ніж за відповідний період минулого року.

Відповідно до  наказу Держводагентства підвідомчими організаціями області виконувався комплекс заходів з покращення технічного та естетичного стану систем і об’єктів міжгосподарського меліоративного комплексу.

Зокрема, за 9 місяців вартість виконаних ремонтно-доглядових робіт склала 3546,9 тис. грн., що на 8% більше відповідного періоду минулого року (9 місяців 2015 року – 3283,8 тис. грн.).

Поточний ремонт на міжгосподарській мережі по загальному та спеціальному фондах за 9 місяців 2016 року виконано на суму 806,0 тис. грн., що на 25% більше відповідного періоду минулого року. Поточний ремонт на водогосподарських об’єктах області виконано на суму 10083,1 тис. грн., з них силами МУВГ – на суму 4464,6 тис. грн.

В області проводився полив сільськогосподарських культур. За 9 місяців 2016 року полито 571 га земель, в т. ч. краплинним зрошенням -381 га, дощуванням – 190 га. Всього отримано коштів за послуги на зрошення в сумі 10,3 тис. грн.

Протягом січня–вересня 2016 року БУВР Тиси забезпечувало діяльність, передбачену двосторонніми Міжурядовими Угодами з питань водного господарства на прикордонних водах, укладеними Україною з Угорщиною, Словаччиною і Румунією, працювало над підготовкою кінцевих звітів по міжнародних проектах Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства і Партнерства HUSKROUA 2007-2013, а також брало участь у інших міжнародних заходах. Загалом, за 9 місяців 2016 року БУВР Тиси взяло участь у 24 міжнародних заходах.

З метою подальшого залучення БУВР Тиси до впровадження проектів Програм ЄС спеціалістами підготовлено відповідні матеріали для участі Держводагентства України і БУВР Тиси в якості асоційованих партнерів проектної пропозиції JOINTISZA (в рамках Дунайської Транснаціональної Програми), метою якої є підготовка 2-го Інтегрованого Плану управління басейном р. Тиса.

Протягом звітного періоду продовжувалася робота з оновлення геоінформаційної системи: бази даних водогосподарських об’єктів Закарпатської області та їх розташування в ArcGIS.

Управлінням здійснювалося тестове впровадження моделі DIWA для прогнозування паводкової ситуації на річках Закарпатської області, зокрема, щоденна перевірка надходження даних та моделювання розвитку паводкової ситуації під час дощових паводків 11-12 січня та 26-27 червня 2016 року.

Одним з досягнень Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса є підготовка та випуск книги «Ми піклуємося про водні ресурси краю», а також створення промаційного відеоролику про діяльність БУВР Тиси.

БУВР Тиси разом з підвідомчими управліннями проведено значну роботу з підготовки та організації відзначення ювілейної 10-ї річниці Дня Дунаю, що завершилось урочистим святкуванням за участю представників Держводагентства, Міжнародної комісії із захисту р. Дунай, Представництва Європейського Союзу в Україні, місцевих органів виконавчої влади України та Угорщини, журналістів, громадськості та інших зацікавлених організацій.

На нараді також були розглянуті й інші питання роботи Басейнового управління водних ресурсів р.Тиса та підвідомчих організацій, а також заходи щодо сталого функціонування водогосподарських організацій області у ІV кварталі 2016 року.

475 переглядів