Впровадження в Закарпатському обласному центрі з гідрометеорології продукту прогностичної моделі АЛАДІН

Впровадження в Закарпатському обласному центрі з гідрометеорології продукту прогностичної моделі АЛАДІН

10-11 липня 2008 року Закарпатським обласним центром з гідрометеорології в рамках реалізації Проекту INTERREGIIIBCADSES/TACIS “Покращення системи управління паводками” за участю експертів і спеціалістів Словацького Гідрометеорологічного інституту було проведено тренінг щодо роботи з продуктом метеорологічної моделі АЛАДІН в секторах Гідрометцентру, які відповідають за прогнозування погодних умов та паводків нашої області. На тренінгу були також присутні керівники Українського Гідрометцентру – начальник Микола Кульбіда і його заступник – Валерій Михайловський, та представники Закарпатського облводгоспу, який саме впроваджує проект в Україні.

Впродовж реалізації Проекту “Покращення системи управління паводками” (2007-2008 роки), який фінансується за рахунок коштів Європейської Комісії, Закарпатський ЦГМ отримав можливість користуватись продуктом синоптичної моделі АЛАДІН, що успішно впроваджується в роботі гідрометеорологів 16 країн Західної Європи та Азії.

Наразі Закарпатский ЦГМ щоденно отримує дані оперативного комплексу АЛАДІН в оперативні бази за 00 UTC та 12 UTC: карти прогнозу погоди з можливістю прогнозування погодних умов на 3 доби.

Найближчим часом ЦГМ буде отримувати наступні дані в форматі GRIB:

  • кількісний прогноз опадів;
  • кількісний прогноз опадів (взимку, снігу);
  • мінімальну температуру на висоті 2 м над поверхнею з інтервалом 18 UTC та 06 UTC;
  • максимальну температуру на висоті 2 м над поверхнею з інтервалом 18 UTC та 06 UTC й інші метеорологічні параметри.

    Отримання продукту моделі АЛАДІН дає нагоду покращити прогнозування погодних умов в області і, головне, отримувати чисельний прогноз сильних та дуже сильних опадів, що є найважливішим при прогнозуванні паводків на річках області.

    Співробітництво Закарпатського ЦГМ і Словацького гідрометеорологічного інституту й надалі продовжуватиметься в рамках програм Добросусідства з метою покращення системи управління паводками в транскордонних басейнах.

    923 переглядів