Робоча зустріч спеціалістів облводгоспу з студентами екологами УжНУ

4 липня відбулася зустріч спеціалістів облводгоспу зі студентами екологами Ужгородського Національного університету. Керівник облводгоспу Чіпак В.П. розповів студентам про основні, найбільш важливі водогосподарські проблеми Закарпатської області. Найбільш актуальним в Закарпатті є питання захисту населення і виробничо-господарського комплексу від шкідливої дії води (паводків, повеней );

Начальник Закарпатського облводгоспу Володимир Чіпак вкотре зазначив, що для вирішення питань протипаводкового захисту та створення цілісного комплексу захисних та регулюючих споруд у басейні р. Тиса, для забезпечення захисту населених пунктів, виробничих об’єктів і сільськогосподарських угідь від шкідливої дії вод та створення безпечних умов для життєдіяльності населення прийнято до виконання Державну програму комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиси у Закарпатській області на 2002-2006 роки та прогноз до 2015 року.

Розв’язання проблеми передбачається шляхом технічного вдосконалення системи існуючого комплексу протипаводкового захисту за рахунок значного збільшення обсягу робіт з будівництва і реконструкції гідротехнічних протипаводкових споруд, забезпечення управління паводками та здійснення контролю за їх проходженням, створення автоматизованої системи моніторингу кількісного і якісного стану водних ресурсів у басейні р. Тиси та її приток.

Головний спеціаліст відділу ГІС моделювання і інформаційного забезпечення Віктор Дуркот ознайомив студентів з роботою АІВС “Тиса”, напрацюваннями відділу і програмними продуктами з якими працює відділ.

Начальник відділу комплексного використання водних ресурсів Едуард Осійський розповів студентам-екологам про проблеми очистки стічних вод на території області. Більшість очисних споруд на території області на даний час не відповідають необхідним природоохоронним вимогам, і потребують невідкладного ремонту, а в деяких випадках взагалі не працюють вже роками.

Попадання забруднених стічних вод у водні об’єкти загрожує погіршенням якості поверхневих вод що, зважаючи на їх міждержавне значення, може викликати застосування штрафних санкцій з боку держав-сусідів, створює загрозу забруднення підземних водоносних горизонтів, в тому числі і тих, які містять мінеральні води. Для проведення ремонтних робіт хоча б на найголовніших комунальних очисних спорудах області щороку відсутні необхідні кошти. Хоча вже на початку цього року є певні позитивні моменти щодо реконструкції очисних споруд в деяких містах області.

Цілий ряд проблем існує і в питаннях розміщення та утилізації відходів. В умовах малоземелля виділення земельної ділянки під сміттєзвалище, особливо у гірській місцевості, є проблематичним. Незважаючи на заходи, що постійно вживаються з боку органів влади, на місці ліквідованих стихійних сміттєзвалищ виникають нові. Відсутність екологічної культури в значної частини населення призводить до того, що найчастіше такі стихійні сміттєзвалища виникають в прибережних смугах річок та потічків.

Проблемою залишається екологічний стан у водоохоронних зонах і прибережних смугах на потоках і річках області. Відсутність конкретних землекористувачів, розформування та розпаювання колективних сільгосппідприємств, віднесення і включення цих земель до адмінтериторій сільських і селищних рад без механізму дієвого контролю є основною причиною такого стану наших водотоків.

Завідувач лабораторією моніторингу вод та ґрунтів Іван Монич ознайомив студентів екологів з Програмою моніторингу в басейні Тиси та розповів про сучасні методи дослідження якості поверхневих вод, систему моніторингу, котра впроваджена в країна ЄС, перспективи розширення та оновлення існуючої мережі моніторингу в Закарпатті.

Відділ КВВР

248 переглядів