Підведено підсумки роботи проекту IНТЕРРЕГ ІІІA/ТАСІС “Розробка українсько-угорських комплексних планів протипаводкового захисту, розвитку водного господарства та оновлення заплавних територій в регіоні Берег і басейні р.Боржава”

Закарпатський облводгосп протягом двох років впроваджував спільний українсько-угорський проект Програми Добросусідства Угорщина-Словаччина-Україна IНТЕРРЕГ ІІІA/ТАСІС “Розробка українсько-угорських комплексних планів протипаводкового захисту, розвитку водного господарства та оновлення заплавних територій в регіоні Берег і басейні р.Боржава”.

2 липня 2008 року в конференц-залі Закарпатського облводгоспу відбувся Завершальний семінар проекту, яким було завершено реалізацію даного проекту і підведено підсумки роботи.

У роботі семінару взяли участь представники Закарпатської облдержадміністрації, Берегівської та Іршавської районних держадміністрацій, партнери проекту, голови сільських рад цільової території проекту, представники інших зацікавлених організацій, мас-медіа.

Привітали учасників семінару керівник проекту В.Чіпак, директор Верхнє-Тисайської дирекції охорони довкілля і водних справ Г.Боднар, начальник головного управління з питань європейської інтеграції,зовнішньоекономічних зв’язків та туризму Закарпатської облдержадміністрації Е. Нусер.

Менеджер проекту М.Скраль ознайомила учасників семінару з основними результатами проекту. Зокрема було висвітлено хід реалізації наступних заходів проекту: розробка спільної українсько-угорської концепції, техніко-економічного обґрунтування (ТЕО) сухої протипаводкової ємності на р.Іршавка, ТЕО реконструкції Берегівської осушувальної системи, придбання геодезичного обладнання, проведення топогеодезичних досліджень, досліджень групи з розвитку сільського господарства, групи екологічних досліджень, роботи з населенням, в тому числі анкетування населення 15 сіл Іршавського та Берегівського районів, проведення семінарів, громадських слухань, видання інформаційних матеріалів, робочі поїздки з обміну досвідом експертів та голів сільрад до Угорщини.

Представники проектних організацій ВАТ “Укрводпроект” (О.Романишин) та “Львівдіпроводгосп” (А.Приплесь) представили у своїх презентаціях основні аспекти розробки ТЕО. Необхідно зазначити, що за час впровадження проекту проектними інститутами було здійснено обстеження території, визначено основні три створи, які розглядаються в ТЕО Протипаводкова суха ємність на р.Іршавка, здійснено топогеодезичні роботи в басейні Р. Боржава та на Берегівській меліоративній системі.

Директор угорської проектної організації “VIZITERV Kft” Л.Іллеш детально представив учасникам семінару основні результати розробки проектних матеріалів на території Угорщини, зокрема будівництва протипаводкових польдерів, побажав усім і надалі плідної співпраці в рамках реалізації спільних проектів, відмітив ефективність співробітництва українських і угорських проектних організацій в період впровадження проекту.

Групою з сільськогосподарських досліджень виконано аналіз ведення сільського господарства в зоні діяльності проекту. Керівник цієї групи О.Іваницький інформував про особливості розвитку сільського господарства на українській і угорській території проекту, враховуючи реалізацію протипаводкових заходів. Також звернув увагу присутніх на проблеми погіршення родючості землі, порушення природного циклу, потребу у відновленні продуктивності земель. Експертами підготовлено звіти про агрохімічне обстеження земель сільськогосподарського призначення, запланованих під сухі ємності та польдери. Розроблено рекомендації щодо екологічно-збалансованого землекористування в басейнах рік Тиса і Боржава та в зонах водогосподарських об’єктів.

Вважається, що робота в будь-якому проекті оцінюється за трьома основними критеріями – актуальність, новизна і практична значимість. Новизна цього проекту полягає в тому, що чи не вперше ми проводили детальне дослідження проблем, які знаходяться на стику сільського і водного господарства. Актуальність захисту сільгоспугідь від повені завжди буде важливою для нашої території.

Групою з екологічних досліджень (керівник групи – директор Екологічного центру “ТИСА” О.Геревич) вивчалися біологічні аспекти цільової території проекту, антропогенний вплив на річкові та болотні екосистеми, дослідження джерел і шляхів біологічного забруднення (інвазій неаборигенних видів рослин і тварин), проблема оптимізації раціонального використання природних ресурсів з урахуванням діяльності проекту. Проведені просвітницькі заходи, еколого-освітні акції, особливо серед молоді, з метою бережливого ставлення до природи, збереження чистоти водних ресурсів для майбутнього покоління, економного їх використання, підвищення загальної аквакультури. Окрім звітів і рекомендацій групи з результатами досліджень експертами групи разом з спеціалістами Закарпатського облводгоспу видано екологічний путівник “Пізнавай – мандруючи долинами Тиси і Боржави”.

Успішна реалізація спільного планування розвитку управління водними ресурсами та протипаводкового захисту є можливою лише за участі населення регіону. Тому велика роль в діяльності цього проекту відводилася саме інформуванню громадськості, налагодженню співпраці між населенням, органами влади, місцевого самоврядування і професійних організацій.

Наприкінці семінару керівник проекту В.Чіпак відмітив, що за два роки всі учасники проекту мали нагоду обговорити широке коло питань. Під час реалізації проекту було залучено фахівців різних напрямків, і наші експерти отримали дуже цінний досвід і нові знання, якими поділилися в звітах і численних публікаціях. Проект надав можливість нашим проектним інститутам ознайомитися з досвідом Європейського Союзу з будівництва сучасних водогосподарських споруд комплексного призначення. Також представники місцевих органів влади отримали нагоду ознайомитись з вирішенням питань територіального управління протипаводковим захистом, системи управління водними ресурсами під час захисту від затоплення внутрішніми водами, водопостачання та відведення стічних вод у населених пунктах, поводження з побутовими відходами і ліквідації забруднення водних ресурсів у регіоні Берег.

Керівник проекту В.Чіпак подякував усім присутнім за виконану роботу по впровадженню проекту і запросив до подальшої співпраці.

879 переглядів