На Закарпатті планують використовувати мобільні дамби для захисту від паводків

27 вересня представники датської компанії “Environment Solutions” в конференц залі Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса презентували мобільні дамби, що широко використовують в системах протипаводкового захисту у країнах Європи – зокрема, Франції, Іспанії, Румунії, Угорщині, для захисту будівель та стратегічних об’єктів при повенях, замінюючи ними мішки з піском. Перевага такої дамби полягає у швидкості її встановлення: приблизно кілометр конструкції бригада з 4-6 чоловік може встановити протягом 4 годин. Є можливість змінювати кут нахилу відносно поверхні грунту, так що дамба може встановлюватись і на нерівній місцевості. Демонтує систему за короткий час спеціальне обладнання.

Після презентації представники датської компанії на набережній річки Уж продемонстрували як швидко і оперативно можна зібрати і виставити модульні мобільні дамби та розповіли про її технічні особливості. Рукав мобільної дамби заповнюється паводковою водою, затягується хомутами, може бути встановлений на будь якій поверхні. За рахунок масивності, вода не може підмивати конструкцію.

До речі, такі дамби були б корисними на тій же набережній річки Уж у випадку пропуску історичного паводку, якщо вода підніметься вище гребеня дамби. Участь у демонстрації мобільний дамб взяли керівництво облдержадміністрації, окремих райдержадміністрацій та місцевих рад.

За результатами зустрічі Геннадій Москаль доручив райдержадміністраціям вивчити питання щодо розміщення мобільних дамб у районах краю за рахунок коштів Програм транскордонного співробітництва.

425 переглядів