В Закарпатті святкували День Дунаю

29 червня 2008 р. у “Географічному центрі Європи” в с. Ділове Рахівського району відбулося святкування Дня Дунаю.

День Дунаю є спільним Пан-Європейським заходом, спрямованим на інформування і підвищення екологічної культури громадян по відношенню до річок. Вже п’ятий рік поспіль це свято проходить одночасно у 14 країнах басейну Дунаю.

Програма включала в себе конкурс дитячого виробу з природних матеріалів “Тиса – молодша сестра Дунаю”, конкурс пісні та вірша про річки Тису або Дунай, конкурс екологічної дії.

Слід зазначити, що до святкування Дня Дунаю громадою села Ділове спільно з працівниками Рахівської дільниці гірських річок Тячівського міжрайонного управління водного господарства було проведено впорядкування прибережної захисної смуги річки Тиса (прибирання та вивіз побутового сміття).

Всього приблизно 200 осіб ( з них 135 дітей) взяло участь у святкуванні Дня Дунаю. Всі учасники отримали бейсболку “Я люблю Тису” та постери. Переможці отримали цінні подарунки (DVD-плеєри, цифрові фотоапарати, книжки тощо). Головний приз – це поїздка в одну з країн басейну Дунаю на зустріч переможців національних дитячих конкурсів “Митець Дунаю” виграв восьмикласник Рахівської ЗОШ №3 Михайло Піцура.

Святкування було організовано Робочою групою по басейну Тиси Міжнародної комісії з охорони р. Дунай, Міністерством охорони навколишнього природного середовища України, Держводгоспом України, Закарпатським облводгоспом, Всеукраїнською екологічною лігою та Рахівською та Тячівською районними держадміністраціями.

Фінансову підтримку в організації свята надали Міжнародна комісія з охорони р. Дунай (ICPDR), “Єврокар”, Закарпатський облводгосп, “Нідан+”, ПП Куля.

Святкуванню Дня Дунаю в Закарпатті буде присвячена спеціальна програма на телебаченні “Тиса 1”, а також це свято висвітлювали П’ятий канал та національне угорське телебачення МТV-1. Всі матеріали також надіслані до ICPDR (Відень, Австрія), потім вони будуть розміщені на Інтернет-сторінці www.danubeday.org.

В кінці святкування для учасників та гостей свята був організований солодкий стіл.

Загалом святкування дня Дунаю пройшло успішно і є бажання продовжувати таке святкування щорічно в Закарпатті, басейні Тиси.

288 переглядів