Відбулася зустріч заступників Уповноважених Урядів України і Словацької Республіки за участі керівників робочих Українсько-Словацької Комісії по прикордонних водах

В період 19-22 вересня 2016 року в межах виконання Угоди між Урядом України і Урядом Словацької Республіки з питань водного господарства на прикордонних водах відбулась зустріч заступників Уповноважених Урядів України і Словацької Республіки за участі керівників робочих груп Українсько-Словацької Комісії по прикордонних водах. Українську делегацію очолював головний інженер БУВР Тиси, заступник Уповноваженого Уряду України, керівник української робочої групи Олег Кисіль, словацьку – технічний директор водного господарства, заступник Уповноваженого Уряду Словацької Республіки Павел Віраг.

Через об’єктивні причини зустрічі на рівні заступників Уповноважених не проводились тривалий час, тому перед заступниками Уповноважених Урядів та керівниками робочих груп виникло чимало завдань, які необхідно було розглянути протягом зустрічі.

Так, в ході засідання Сторони обговорили питання двостороннього співробітництва за період з грудня 2008 по вересень 2016 року, зокрема щодо організації протипаводкового захисту в 6асейнах річок Уж та Латориця, охорони якості прикордонних вод та гідрометеорологічної ситуації. Також окремим завданням було підготовити проект протоколу ХV засідання Українсько-Словацької комісії по прикордонних водах, яке Сторони домовились провести наприкінці цього року на території України.

Українська Сторона інформувала Словацьку Сторону про зацікавленість в підготовці та реалізації  спільних міжнародних проектів програми транскордонного співробітництва ЄС на прикордонній території.

Під час зустрічі словацька делегація мала можливість також ознайомитись з водогосподарськими об’єктами та функціонуванням автоматизованої системи моніторингу паводків в басейні річки Тиса. Зокрема, було оглянуто автоматизовану гідрометеорологічну станцію на р. Тиса в с. Крива, лівобережну дамбу р.Тиса, яка захищає с. Крива, а також водозахисні споруди та автоматизовані гідрометеорологічні станції на території Міжгірського району на  р.Теребля, р. Ріка. В результаті огляду водогосподарських споруд, словацькі колеги відмітили, що багато зроблено для організації протипаводкового захисту в басейні р. Тиса.

Окрім огляду водогосподарських об’єктів, хотілось також ознайомити наших словацьких колег з  перлиною Закарпаття – озером Синевир або як ще його називають Оком Карпат. Звичайно словацькі колеги були вражені красою гірського озера та оточуючої природи, але, на жаль, через маловодний період, який зараз спостерігається в природі, озеро не є таким повноводним як в минулі роки.

В результаті проведеної роботи заступники Уповноважених Урядів України і Словацької Республіки підписали Протокол зустрічі 22 травня 2016 року в м. Ужгород.

 

359 переглядів