Передано в експлуатацію реконструйовану захисну дамбу р.Боржава біля села Вари Берегівського району

24 червня в с.Вари відбулася важлива подія – здача об’єкта “Реконструкція лівобережної та правобережної дамб р.Боржава між с.Вари- автодорожній міст с. Бене Берегівського району”, а саме дамби від ПК 26 до ПК 40, будівництво якої здійснювала ДП МК-16 ВАТ “Південбудмеханізація” та захисна споруда на мосту в центрі села Вари, будівництво якої здійснювало Берегівське міжрайонне управління водного господарства (МУВГ). У п’ятдесятих роках минулого століття тут були побудовані дамби, але наявності фільтраційних процесів, відсутність запасу над розрахунковими рівнями води і досвід пропуску історичних паводків 1998 і 2001 років вимагали провести реконструкцію зазначеної ділянки дамби.

Участь у роботі по здачі державного об’єкту в експлуатацію приймали перший заступник голови обласної державної адміністрації Балога І.І, голова Берегівської РДА Трикур В.В., начальник Закарпатського облводгоспу Чіпак В.П., головний інженер ДП “Об’єднана дирекція будівництва водогосподарських об’єктів Закарпатської області” Капелюшок О.М, начальник Берегівського МУВГ Козлюк М.Ф., інженер ВАТ “Укрводпроект”, головний інженер проекту Радченко Н., представники будівельних організацій, члени державної комісії та представники мас-медіа.

З вітальним словом виступив заступник голови ОДА Іван Балога, який привітав жителів села і присутніх гостей, членів державної комісії, а також представників будівельних організацій, що приймали участь у будівництві. Зокрема він зазначив, що гідротехнічна споруда є унікальна за конструкцією і необхідна для захисту населеного пункту і регіону. Також відмітив, що на території Закарпатської області працюють три потужні будівельні організації, одна з них ВАТ “Мостобуд, яка виграла тендер на будівництво даного об’єкту 2 роки тому.

Далі презентацію продовжив начальник Закарпатського облводгоспу Чіпак В.П., який коротко розповів про суть даного проекту в цілому, який передбачає будівництво 16 км. дамб, 19 гідротехнічних споруд і який забезпечить захист 8 населених пунктів з населенням понад 10 тисяч жителів, що проживають в басейні р.Боржава і р.Тиса, адже саме ці річки непередбачливі і диктують свої вимоги під час паводків.

Також привітав присутніх перший віце-президент корпорації “Трансбуд” (підрядник) Цебренко В.К. Він висловив слова вдячності всім структурним організаціям, що приймали участь у будівництві даного об’єкта, адже загалом було задіяно 60 одиниць техніки і приймали участь у роботах близько 150 чол. і зазначив, що й надалі планують активно працювати на будівництві водогосподарських об’єктів, що планується зводити на території Закарпатської області.

Також слова вдячності висловив голова сільської ради с.Вари Шоломон Е.О.. Він подякував за державну підтримку і турботу про місцевих жителів, адже саме вони пережили дві катастрофічні паводки 1998 і 2001 років. Він відмітив масштабність робіт, які останніми роками здійснюються по протипаводковому захисту в області за рахунок реалізації “Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р.Тиса в Закарпатській області на 2006-2015 роки”, зокрема, по захисту с.Вари.

Після цього члени державної комісії і всі присутні підійшли до захисної споруди з шандорними затворами, де начальник Закарпатського облводгоспу Чіпак В.П розповів про конструкцію і механізм її дії. При піднятті відмітки рівня води в р.Боржава до критичної позначки працівники Берегівського МУВГ, які будуть здійснювати експлуатацію даної споруди, за короткий час зможуть встановити шандори. Присутні мали змогу побачити, як з допомогою автокрана монтуються і демонтуються ці конструкції.

На завершення члени державної комісії урочисто підписали державний акт приймання в експлуатацію закінченої ділянки будівництва. Було передано в експлуатацію 1,6 км. дамби р.Боржава із захисними спорудами на ній вартістю 6,7 млн.грн.

249 переглядів