Проведено плановий огляд Тиси з угорцями: маловоддя дається взнаки…

14-15 вересня 2016 року в Угорщині відбувся плановий огляд водогосподарських споруд, русла та приток р. Тиса спільного інтересу фахівцями української та угорської Сторін.

Вперше за останні 20 років у зв’язку з низькими рівнями води р. Тиса, огляд русла та берегів річки на плавзасобах не вдалось здійснити повноцінно по всій довжині прикордонної ділянки від смт. Вилок до м. Чоп, а тільки частково на ділянці поблизу м. Вашарошнаминь в районі впадання р. Самош у Тису.

Після цього фахівці провели огляд водосховища Риткьозі та гідротехнічних споруд на ньому, яке слугує відведенню внутрішніх вод та акумуляції води в рекреаційних і зрошувальних цілях. В умовах маловоддя та засухи цей об’єкт відіграє велику туристично-рекреаційну роль, саме тому місцеві органи влади планують створити тут цілий комплекс розваг та відпочинку з можливістю рибальства, катання та плавзасобах, водних видів спорту та пляжного відпочинку.

Окрім цього Сторонами було здійснено огляд водогосподарських споруд в регіоні Сотмар, який знаходиться на кордоні з Україною та Румунією, зокрема робіт з розчистки русла Старого Туру та розчистки водосховища Гьогьо-Сенке в с. Пеніге, підпірних споруд Кьолчеї та Шонкад, велодоріжки побудованої вздовж р. Тур від с. Магошлігет до угорсько-румунсько-українського держкордону, а також реконструкцію будинку руслового і центру протипаводкового захисту в с. Шонкад. Наявні водогосподарські споруди (дамби) входять до складу туристичних маршрутів даного регіону.

Необхідно відмітити, що водогосподарські організації Угорщини ефективно використовують кошти структурних фондів ЄС, а також людські ресурси, які забезпечуються державним фондом зайнятості на громадських засадах, з метою виконання експлуатаційних робіт та ремонтно-обслуговуючих робіт гідротехнічних споруд і садиб.

Після проведення огляду експерти відмітили високий рівень виконуваних робіт та експлуатації гідротехнічних споруд Угорської Сторони. Також обговорили актуальні проблеми, зокрема стосовно засух, які спонукають до активізації заходів з обводнення водотоків і прийняття технічних рішень щодо затримки води. Саме одним із таких рішень може бути реалізація підпірної споруди на р. Тиса біля с. Теково, що визначено техніко-економічним обґрунтуванням реконструкції Батарської меліоративної системи і яке могло б забезпечити обводнення не тільки українських але й угорських територій системи Сотмарського регіону.

476 переглядів