Відбулась ХХ нарада Уповноважених Урядів України та Угорщини з питань водного господарства на прикордонних водах

На виконання Угоди між Урядом України та Урядом Угорської Республіки з питань водного господарства на прикордонних водах у  період з 5 по 8 вересня 2016 року на території Угорщини в м. Егер відбулась чергова XХ нарада Уповноважених Урядів України та Угорщини з питань водного господарства на прикордонних водах.

Українську делегацію на нараді очолював в.о. Уповноваженого Уряду України, начальник управління експлуатації водогосподарських систем, енергозбереження та механізації Держводагентства України Вячеслав Розгон, угорську делегацію – Уповноважений Уряду Угорщини, начальник департаменту з питань водного господарства Міністерства внутрішніх справ – Петер Ковач.

У зв’язку з відтермінуванням наради протягом останніх двох років Сторонам під час зустрічі потрібно було розглянути широке коло проблем двостороннього співробітництва. Зокрема експерти Сторін підготували план управління паводками для критичних ділянок спільного інтересу, а саме правобережної дамби р. Тиса Вари – Бадалово та лівобережної дамби р. Тиса між КПП Вилок та поперечною дамбою в с. Тисобикень, дослідили наслідки розливу води при можливому прориві нереконструйованої лівобережної дамби р. Тиса на ділянці Вилок – Королево, визначили населені пункти, яким загрожує вода, а також кількісну потребу захисних робіт та ресурсів на головних лініях захисту, як з української, так і угорської сторони. Заступники Уповноважених Урядів звернули увагу на необхідність якнайшвидшої реконструкції зазначених ліній захисту р. Тиса, а також будівництво запланованих з обох сторін протипаводкових польдерів і гірських ємностей.

Сторони переглянули плани управління заплавними територіями, підготовленими відповідно до Паводкової Директиви ЄС для спільної українсько-угорської прикордонної ділянки р. Тиса. Українська Сторона доведе зазначений план до землекористувачів для їх подальшого погодження та дотримання з метою покращення пропускної спроможності під час паводків.

Під час наради також розглядались питання щодо обміну оперативною гідрометеорологічною інформацією між Українською і Угорською Сторонами та спільні вимірювання витрат води за період з серпня 2014 року по вересень 2016 року. Сторони здійснили взаємне інформування про завдання з вдосконалення та безпечної експлуатації спільної автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи АІВС-«Тиса» та підготували спільний план реконструкції системи на 2016-2017 роки.

Уповноважені Урядів також затвердили актуалізовані «Порядок співробітництва по гідрометеорології і водних ресурсах між Україною і Угорщиною» та «Порядок проведення на українсько-угорських прикордонних водах відборів проб, досліджень, оцінки якості води та заходи, що вживаються при надзвичайних забрудненнях».

Окремим питанням порядку денного був хід реалізації затвердженої 2013 року Уповноваженими спільної українсько-угорської програми розвитку системи протипаводкового захисту для басейну Верхньої Тиси. Щодо безпосередньої реалізації об’єктів програми розвитку, то, на жаль, темпи реалізації запланованих завдань українською стороною значним чином відстають від виконання робіт передбачених угорською стороною. Це зумовлено реалізацією масштабних угорських проектів, що фінансуються зі структурних фондів ЄС і які уможливлюють вчасне та систематичне виконання не тільки проектних, але й будівельних робіт і, відповідно, відсутністю фінансування державної протипаводкової програми в Україні.

Під час наради Сторони інформували одна одну про реалізацію спільних проектів транскордонного співробітництва, які завершилися наприкінці 2015 року, а також обговорили можливості подальшої співпраці з розробки нових проектів і подання заявок на конкурс для отримання грантів Європейської Комісії.

Учасники наради також мали змогу під час виїзної програми ознайомитись з окремими водогосподарськими об’єктами Егерської інженерної дільниці та Північно-угорської дирекції водного господарства. Зокрема, відвідали греблю, ГЕС та рибохід Кішкьоре, а також споруди на озері Тиса.

Підсумовуючи роботу наради, керівники обох делегацій відзначили, що впродовж останніх років, як і в попередні, всі напрямки українсько-угорського співробітництва розвивалися динамічно і продуктивно.

За результатами ХХ наради Уповноважені Урядів підписали відповідний Протокол.

 

 

399 переглядів