Семінар з визначення зон затоплень

Проект Програми INTERREG III В САDSES / ТАСІS “Покращення системи управління паводками” MOSES , який реалізовується Закарпатським облводгоспом, передбачає роботу з розробки картування зон затоплення і ризику в басейні річки Уж Закарпатської області.

Мова йде про ділянку річки Уж від греблі на р. Уж в с. Кам’яниця до державного кордону зі Словацькою Республікою.

12 червня 2008 року в Закарпатському облводгоспі відбувся семінар з визначення зон ризику і зон затоплення р. Уж, на якому розробники проектного інституту ВАТ “Укрводпроект” презентували учасникам семінару попередні результати своєї роботи.

Участь у семінарі взяли: партнери проекту ДП “Об’єднана дирекція будівництва водогосподарських об’єктів Закарпатської області”, Закарпатський обласний центр з гідрометеорології; представники Закарпатського облводгоспу, Ужгородського МУВГ, ВАТ “Укрводпроект”, голови сільських рад сіл Кам’яниця, Невицьке, мас-медіа.

Головний інженер проекту Єрлінєков Сергій та Гарах Сергій представили учасникам семінару результати гідрологічних та гідравлічних розрахунків проектних робіт та карту з нанесеними на ній зонами затоплення для паводків 1% і 10% забезпеченості, змодельовані гідрографи розвитку можливої повені, надали технічні пояснення. В основу розроблення були покладені:

” електронна карта масштабом 1:10 000 даної ділянки

” поперечні перерізи русла р. Уж (48 створів)

” дані гідрологічних спостережень на вод постах Зарічево, Ужгород з 1946 року.

” аналіз паводків холодного і літнього періоду

” використання гідродинамічної моделі MIKE -11

Як показали попередні результати, надзвичайно важливу роль при проведенні розрахунків має наявність даних високої точності. Крім того, важливою і необхідною є тісна співпраця розробників з спеціалістами різних відомств, органів місцевого самоврядування, професійних організацій, експертів і населення.

Було надано суттєві зауваження щодо подальшої роботи з уточнення даних, проведення додаткових розрахунків, визначено умови співпраці учасників з метою покращення результатів роботи.

Підсумком роботи стане карта ділянки р. Уж з нанесеними на ній зонами затоплення в розрізі варіантів, а також пояснювальна записка, яка буде включати розрахунки, криву вільної поверхні та рекомендації щодо використання земель, які потрапляють в зони затоплення.

Також під час дискусії на семінарі була висловлена пропозиція щодо погодження зон затоплення з органами місцевого самоврядування.

930 переглядів