Українськими та румунськими спеціалістами проведено спільний відбір проб води з р. Тиса в смт. Солотвино

10 серпня 2016 року на підставі «Регламенту українсько-румунського співробітництва з оцінки якості прикордонних вод та заходи, що вживаються при надзвичайних забрудненнях, яких не можливо уникнути на прикордонних водотоках», в рамках впровадження Угоди між Урядом України та Урядом Румунії про співробітництво в галузі водного господарства на прикордонних водах, підписаної 30 вересня 1997 року в м. Галац, Румунія, українськими та румунськими експертами було здійснено спільний відбір проб поверхневих вод з річки Тиси в смт. Солотвино, Тячівського району.

Від української сторони на зустрічі були присутні: начальник лабораторії моніторингу вод та ґрунтів Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса Іван Монич, начальник відділу інструментально-лабораторного контролю Державної екологічної інспекції у Закарпатській області Марія Скоблей, начальник Закарпатського обласного центру з гідрометеорології Василь Манівчук. Від румунської сторони на зустрічі були присутні: біолог лабораторії  лабораторії SGA Марамуреш Андрей Терек та хімік лабораторії SGA Марамуреш Васіле Бретан.

Підчас зустрічі румунськими та українськими спеціалістами було виконано спільний відбір проб води р. Тиси у створі історичного мосту Солотвино-Сігет відповідно до Програми проведення спільних вимірів витрат води та відбору проб води з р. Тиса на 2016 рік.

Відбір проб води з річки Тиса, смт. Солотвино

Співставлення результатів досліджень буде проведено на зустрічі українських та румунських експертів Робочої групи у жовтні цього року по проблемах р. Тиса з питань оцінки якості води по показниках: азот аміаку, біологічне споживання кисню, хімічне споживання кисню, перманганат на окислюваність, розчинені речовини (сухий залишок), завислі речовини, марганець, індекс сапробності (фітопланктон).

Лабораторія БУВР Тиси

395 переглядів