Про якість поверхневих вод у водотоках області

У зв’язку з аномально високими середньодобовими температурами повітря по Закарпатській області, протягом липня-серпня поточного року, лабораторією Басейнового управління водних ресурсів р. Тиса (БУВР Тиси) проводиться посилений контроль за якістю поверхневих вод, які входять до “Програми державного моніторингу довкілля у частині контролю якості поверхневих вод за радіологічними та гідрохімічними показниками по Закарпатській області”.

Незважаючи на несприятливі кліматичні умови: високу температуру повітря та води, низьку водність в меліоративних каналах, завдяки проведенню оперативних водогосподарських заходів міжрайонними управліннями водних господарств області (часткового очищення каналів від рослинності, підтримки рівнів води за допомогою шлюзів регуляторів) вдалося не допустити замору риби в меліоративних каналах. Концентрація розчиненого кисню в меліоративних каналах складає від 1,47 мг/дм.куб. до 9,69 мг/дм.куб. (гранично допустима концентрація розчинного кисню складає 6 мг/дм.куб). Замору риби не виявлено.

Незважаючи на вжиті заходи, все ж таки в деяких меліоративних каналах концентрація розчиненого кисню була і є критичною, так в каналі Високобережний в с. Чомонин 04 серпня 2016 р. вона склала всього 1,47 мг/дм.куб., в каналі Чаронда-Тиса с. Есень – 3,6 мг/дм.куб., що пояснюється гниттям залишків водної рослинності. Все це підтверджує необхідність  очищення каналів від водної рослинності.

В цілому протягом липня-серпня, якість поверхневих вод річок області відповідала Санітарним правилам і Нормам (Сан-ПіН 4630-88). У зв’язку з тим, що  ситуація з кожним роком ускладнюється, місцевим органам влади необхідно докласти максимум зусиль щодо відновлення та забезпечення ефективної роботи каналізаційно-очисних споруд.

БУВР Тиси й надалі продовжуватиме контрольний моніторинг якості поверхневих вод на річках Закарпатської області та інформуватиме громадськість про якість водних ресурсів краю.

Лабораторія БУВР Тиси

 

339 переглядів