В рамках реалізації проекту ІНТЕРРЕGІІІА/ТАСІS “Розробка українсько-угорських комплексних планів протипаводкового захисту, розвитку водного господарства та оновлення заплавних територій в регіоні Берег та басейні р.Боржава” Закарпатським облводгоспом відповідно до заходів проекту з 20 по 21 травня 2008 року було організовано робочу поїздку голів сільських рад Іршавського і Берегівського районів до Угорщини з метою обміну досвідом.

В рамках реалізації проекту ІНТЕРРЕGІІІА/ТАСІS “Розробка українсько-угорських комплексних планів протипаводкового захисту, розвитку водного господарства та оновлення заплавних територій в регіоні Берег та басейні р.Боржава” Закарпатським облводгоспом відповідно до заходів проекту з 20 по 21 травня 2008 року було організовано робочу поїздку голів сільських рад Іршавського і Берегівського районів до Угорщини з метою обміну досвідом.

Учасниками поїздки були представники Іршавської районної ради та Агенції місцевого розвитку “Іршавщина”, ДП “Об’єднана дирекція будівництва водогосподарських об’єктів Закарпатської області”, облводгоспу, голови та депутати сільських рад сіл Загаття, Чорного Потоку, Заріччя, Бронька, Свободи, Бадалово, Вари, Галабор, Четфалва.

Згідно з програмою, яка була підготовлена спільно з угорськими колегами, українська делегація мала нагоду ознайомитися з роботою органів місцевого самоврядування населених пунктів Саболч-Сатмарської області Угорщини, які знаходяться на території діяльності Верхнє-Тисайської Дирекції охорони довкілля і водних справ, а саме в регіоні Берег.

Українську делегацію в селі Чарода, розташованому за 8 км від українсько-угорського кордону, зустрів мер села пан Кірай Бейло. Тут були проведені презентації з питань територіального управління протипаводковим захистом, системи управління водними ресурсами під час захисту від затоплення внутрішніми водами, водопостачання та відведення стічних вод у населених пунктах, поводження з побутовими відходами і ліквідація забруднення водних ресурсів у регіоні Берег. Цікаво, що 98% сіл у регіоні мають централізоване водопостачання, інтенсивно впроваджуються заходи з реконструкції раніше побудованих очисних споруд, будуються нові, впроваджуються різні форми збирання, перевезення і утилізації побутових відходів.

Др. Келемен Бейло, мер. с.Тарпа, розповів про надбання аграрного і туристичного розвитку, його перспективи розвитку, використовуючи можливості фінансових Програм Європейського Союзу. Він наголосив, що саме в цих районах поблизу розгалуженої мережі водотоків, довкола прекрасної ріки Тиса, необхідно надалі розвивати такі проекти розвитку водного господарства і методів протипаводкового захисту, які б ефективно підтримували, а також доповнювали програми місцевого розвитку, регіонального туризму. Завдяки формуванню привабливого екологічного стану, гарного агроландшафту вони сприятимуть виробництву екологічно чистої продукції, яка зараз користується особливим попитом у світі.

Також угорські колеги ознайомили своїх українських колег з прикладом позитивної роботи в напрямку залучення безробітних до оплачуваних громадських робіт, проведенням розрахунків з ними.

З уст мерів сіл регіону Берег прозвучали запевнення про зацікавленість у розширенні тісної співпраці з органами місцевого самоврядування України.

Ця зустріч була організована у “Будинку села” Чарода. “Будинки села” прийшли на зміну колишнім сільським клубам, тільки зараз вони наповненні іншим змістом відповідно до інтересів сьогодення. Звичайно в цих будинках є просторі зали, де проводяться сільські збори громади, можуть бути розташовані невеличкі галереї, проводиться навчання користування інформаційними технологіями від юнака до пенсіонера і відповідно розташовані так звані “ІНТЕРНЕТ кімнати”. Майже всі села регіону мають власні ВЕБ-сторінки, де висвітлюється робота мерії, новини життя села, є можливість обміну інформацією з громадою села, кожний, хто цікавиться питаннями місцевого самоврядування, може знайти багато корисної інформації і практичних рішень, в тому числі щодо отримання або надання різних послуг від підприємницької діяльності. Через подібні засоби зв’язку місцеве населення отримує додаткову інформацію, наприклад, про розвиток паводкової ситуації, прийняті дії і може бути залучене у разі необхідності до захисних заходів.

Окрім зустрічі з мерами угорських сіл, українська делегація мала змогу ознайомитися з розвитком водного господарства в Угорщині. Побували у деяких будинках руслових, які вразили всіх своєю практичністю і охайністю, регіональному Центрі захисту в м. Вашарошнаминь, де розміщені аварійні запаси матеріалів, необхідних для початкових захисних дій. На ділянках між селами Янд і Тарпа оглянули протипаводкові гідроспоруди, угорські колеги-водники ознайомили учасників поїздки з їх експлуатацією. Цікаво було бачити, що майже всі дамби в Угорщині покриті асфальтом! Тут, вони виконують дві функції – протипаводкового захисту, а також розвиток велотуризму в Угорщині. На інформаційних щитах, які встановлені на дамбам, можна дізнатись не тільки про характеристики дамби, але і велосипедні маршрути. Необхідно зазначити, що дамби з твердим покриттям включені у державну мережу велодоріжок Угорщини.

Також українська делегація побувала на міні-заводі з виробництва паленки (горілки) з різних фруктів (всього 12 видів) у невеличкому селі Паньола та на біо-фермі пана Шандора Густі в с. Тарпа. Ці об’єкти добре відомі туристам, адже тут, можна купити сотмарський еліксир -паленку (горілки) і посмакувати ковбаскою та шинкою з монголиці (древній вид угорської свині).

Підсумовуючи вищенаведене, необхідно сказати, що помітний високий рівень довіри до роботи органів місцевої влади, існує взаємна підтримка і злагоджене співробітництво, тісні дружні і конструктивні відносини між державним управлінням (Верхнє-Тисайської Дирекції охорони довкілля і водних справ) і органами місцевого самоврядування. Зараз Дирекція співпрацює з 220 органами місцевого самоврядування.

Міжнародна співпраця в рамках проекту сприятиме поглибленню українсько-угорського співробітництва на прикордонних водах і зростанню позитивного досвіду в розбудові демократії в органах місцевої влади, налагодженні прямих взаємин між представниками місцевих громад і населенням, які проживають по обидва боки ріки Тиса.

Набутий досвід в рамках проекту є дуже важливим не тільки для водогосподарників, але й для представників органів влади та місцевого самоврядування. На думку учасників поїздки – при наявності власного бажання, можна створити європейські стандарти життя у разі чіткого розмежування повноважень між місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування на законодавчому рівні.

882 переглядів