Громадські слухання в селі Загаття Іршавського району

Закарпатський облводгосп продовжує впровадження спільного українсько-угорського проекту Програми Добросусідства Угорщина-Словаччина-Україна IНТЕРРЕГ ІІІA/ТАСІС “Розробка українсько-угорських комплексних планів протипаводкового захисту, розвитку водного господарства та оновлення заплавних територій в регіоні Берег і басейні р.Боржава”.

Одним із запланованих заходів проекту була розробка техніко-економічного обґрунтування (ТЕО) будівництва протипаводкової ємності на р. Іршава біля с. Загаття, і ці проектні документи стали предметом обговорення на громадських слуханнях в с.Загаття.

На подолання і попередження наслідків паводків в 2001 році інститутом “Укрводпроект” за участю провідних наукових закладів України була розроблена Схема і на її основі – державна Програма комплексного протипаводкового захисту в басейні р.Тиса у Закарпатській області на 2002-2006 роки та проноз до 2015 року, яка скоригована у 2006 році.

Відповідно до Програми в басейні р. Боржава передбачено будівництво 5 сухих гірських акумулюючих ємностей, зокрема на р. Іршава поблизу села Загаття.

Сухі гірські ємності розміщуються в гірській місцевості, де в основному формуються паводконебезпечні фактори – запаси снігу, зливові опади, водонасиченість схилів. Тому їх будівництво в гірській частині матиме максимальний ефект для зменшення рівня паводка.

Протипаводкові сухі гірські ємності за своєю сутністю не є водосховищами в традиційному розумінні. В нормальних умовах це порожні ємності, які заповнюються тільки під час проходження великих паводків, а в міжпаводковий період можуть використовуватись для потреб лісового та сільського господарства (вирощування лісу, трав або сільськогосподарських культур).

Розробка ТЕО здійснювалася в два етапи: перший був виконаний на замовлення ДП “Об’єднана дирекція будівництва водогосподарських об’єктів Закарпатської області” за рахунок коштів державного бюджету в рамках реалізації Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р.Тиса, а другий фінансувався за рахунок гранту Європейської Комісії.

Рік тому, 22 травня 2007 р. в с.Загаття був проведений семінар з інформування громадськості, на якому жителів і депутатів сіл Загаття, Чорний Потік, голів сільрад Іршавського району було поінформовано про проект і початок розробки ТЕО. Громада висловила свої побажання, які були враховані під час розробки проектної документації. У квітні 2008 року робота по розробці ТЕО була завершена і 12 травня 2008 року відбулися громадські слухання в с.Загаття Іршавського району, на яких обговорено техніко-економічне обґрунтування будівництва сухої протипаводкової акумулюючої ємності на р. Іршава, яке розроблено інститутом ВАТ “Укрводпроект”.

У слуханнях взяли участь понад 40 учасників: представники Іршавської РДА Митровцій Василь, Іршавської районної ради Свириденко Євген, Яцків Михайло, Бісьмак Юрій, ДП “ОДБВО Закарпатської області” Яковюк Катерина, директор Агенції місцевого розвитку “Іршавщина” Мельникович Михайло, голова сільради Максим Василь та актив села Загаття, актив села та депутати села Чорний Потік, представники ДП “Загатяньске лісове господарство”, екологічного центру “Тиса”, центру “Облдержродючість”, голова правління ВАТ “Укрводпроект” Дупляк Віталій та головний інженер Романишин Олександр, заступник директора Карпатської лісової науково-дослідної станції Гербут Фелікс, партнери проекту, представники інших зацікавлених організацій, мас-медіа.

Робота слухань розпочалася з привітання учасників семінару та представлення порядку денного. Чіпак Володимир, керівник проекту, поінформував учасників семінару про прогрес реалізації проекту, основні заходи з протипаводкового захисту, які передбачено для виконання в рамках проекту, особливий акцент було зроблено на передумови та історії розробки техніко-економічного обґрунтування.

Голова правління ВАТ “Укрводпроект” Дупляк Віталій та головний інженер Романишин Олександр детально представили учасникам слухань ТЕО будівництва сухої протипаводкової акумулюючої ємності на р. Іршава, можливі варіанти будівництва споруд, технічні характеристики та принципи роботи протипаводкової ємності.

Учасники слухань взяли активну участь в обговоренні техніко-економічного обґрунтування будівництва сухої протипаводкової акумулюючої ємності на р. Іршава. Майже всі учасники позитивно оцінили розробку ТЕО і підтримали подальші кроки по його реалізації, хоча були висловлені і критичні зауваження, на які спеціалісти дали вичерпні відповіді. Зокрема, актуальним для населення є питання компенсації за землю, що є власністю селян при постійному вилученню під споруди. Як відмітили присутні, цей об’єкт має на меті вирішити найгострішу соціально-економічну проблему області – це захист населення та сільськогосподарських угідь від водної стихії і всі зацікавлені в тому, щоб держава забезпечила безпечні умови проживання, адже ніхто не знає коли буде наступний паводок.

В результаті обговорення і голосування були ухвалені наступні рішення:

1. Погодити представлене техніко-економічне обґрунтування “Будівництва протипаводкової ємності на р.Іршава біля с. Загаття” (варіант створу № 2) з будівництвом міні-ГЕС .

2. Дозволити подальше проектування будівництва протипаводкової ємності на р.Іршава біля с. Загаття. В проекті розробити ТЕО водопостачання та водовідведення.

3. Звернутися з проханням до сільрад сіл Загаття та Чорний Потік, а також до Іршавської РДА і районної ради з проханням призупинити розпаювання земель в зоні будівництва сухої протипаводкової ємності.

Необхідно зазначити, що громадські слухання є ефективною формою роботи з населенням, і є дуже важливою для забезпечення демократичності, прозорості і врахуванні побажань громадськості при реалізації заходів, передбачених на території її проживання.

1 105 переглядів