Розширення системи моніторингу гідрологічної ситуації за рахунок встановлення двох автоматизованих інформаційно-вимірювальних станцій

На початку квітня 2008 року в рамках реалізації спільного українсько-словацького проекту INTERREG IIIВ САDSES /ТАСІS “Покращення системи управління паводками -МОЗЕС” Закарпатський облводгосп та Гідрометцентр отримали автоматизовані інформаційно-вимірювальні гідрометеорологічну і метеорологічну станції, а також два прилади (Допплер) для здійснення вимірювання витрат води.

Минулого тижня працівниками угорської фірми ELCOM з м. Капошвар за участі спеціалістів Закарпатського облводгоспу з метою покращення системи попередження, прогнозування та управління паводками були змонтовані та введені в експлуатацію автоматизовані інформаційно-вимірювальні гідрометеорологічна і метеорологічна станції в м.Чоп і в смт.Великий Березний відповідно.

Автоматизована гідрометеорологічна станція, встановлена в м. Чоп, оснащена обладнанням для обчислення рівнів води, вимірювання температури повітря, кількості опадів, а також приладом для здійснення передачі даних. Метеостанція в смт.Великий Березний, в свою чергу, здатна вимірювати температуру повітря, обчислювати кількість опадів, напрямок та швидкість вітру, вологість повітря, атмосферний тиск, температуру земної поверхні та здійснювати передачу даних.

Інтеграція вищезазначених станцій у спільну українсько-угорську автоматизовану інформаційно-вимірювальну систему АІВС-“Тиса” разом із функціонуючими станціями забезпечить повне охоплення басейнів річок Уж і Латориця автоматизованим моніторингом гідрологічної ситуації, а експлуатація отриманих в рамках проекту новітніх гідрометричних приладів надасть можливість спеціалістам Закарпатського облводгоспу і Гідрометцентру використовувати переваги сучасних технологій у проведенні вимірювань витрат води.

В рамках реалізації зазначеного вище українсько-словацького проекту фахівцями з фірми ELCOM також планується проведення найближчим часом семінару-тренінгу з експлуатації приладів вимірювання витрат води (Допплер) із Закарпатськими спеціалістами водного господарства.

703 переглядів