Проведено засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань виконання Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р.Тиси в Закарпатській області на 2006-2015 роки (Програма “Тиса”)

15 квітня 2008 року під головуванням Першого заступника Голови Держводгоспу О.Шевелєва у м. Київ було проведено засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань виконання Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р.Тиси в Закарпатській області на 2006-2015 роки.

Перед членами Міжвідомчої координаційної ради з інформаціями про виконання Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р.Тиси в Закарпатській області на 2006-2015 роки за 2007 рік виступили головний інженер Закарпатського облводгоспу О.Кисіль і директор Об’єднаної дирекції будівництва водогосподарських об’єктів Закарпатської області Р.Федів. За даними співвиконавців Програми “Тиса” планові показники за 2007 рік мають слідуючі обсяги – Держводгосп- 71072,3 тис.грн. (73.3 % до програми), Держкомзем – 300,0 тис.грн. (15 % ), МНС – 70,0 тис.грн. (5 % ), Закарпатська облдержадміністрація – кошти не плануються, Укрзалізниця – 1001,0 тис.грн, Укравтодор -24565,0 тис.грн. (107,5 % ).

Виконання Програми “Тиса” здійснювалось у межах доведених лімітів видатків, передбачених Законом України “Про Державний бюджет України на 2008 рік”. Видатки на реалізацію Програми у 2007 році збільшені за всіма джерелами у порівнянні з 2006 роком. Виконано заходи Програми у порядку міжнародної технічної та гуманітарної допомоги у загальній сумі 2111,4 тис.гривень.

У 2007 році виконано заходи регіональної (обласної) програми комплексного протипаводкового захисту за рахунок коштів місцевих бюджетів на загальну суму 3070,8 тис.гривень.

Для забезпечення управління водними ресурсами області у 2007 році продовжувались роботи по розширенню існуючої мережі споруд для проведення гідрометеорологічних спостережень. У рамках гуманітарної допомоги Датського агентства охорони навколишнього природного середовища встановлені і введені в дію дві гідрометеорологічні станції в басейні р.Уж та ретранслятор з метеорологічною станцією на горі Яворник. Здійснено автоматизацію водпосту Латориця – Чоп.

У 2007 році на заходи Програми по Держводгоспу України з державного бюджету виділено асигнувань у сумі 70,9 млн. грн., які спрямовано на виконання заходів Програми через ДП ОДБВО Закарпатської області на яке покладено функції замовника. За ці кошти здійснено заходи на 24 об’єктах.

Введено в експлуатацію 29,1 км захисних дамб, 10,5 км берегоукріплень, 2,2 км розчищення русел річок, 10 гідротехнічних споруд та здійснено придбання технічних засобів для експлуатаційних організацій на 1,69 млн.гривень. Цими заходами забезпечено захист від дії паводків 15 населених пунктів, 7,2 тис.садиб, близько 9,0 тисяч га сільськогосподарських угідь та підвищено рівень технічної оснащеності експлуатаційних організацій Закарпаття.

Впровадження комплексу протипаводкових заходів у 2008 році, на який у державному бюджеті передбачено асигнування у обсязі 80900,0 тис.грн, що складає 39,6 % від передбаченого Програмою обсягу фінансування для Держводгоспу, дасть змогу створити у Закарпатській області безпечні умови для проживання населення, поліпшити гідрологічний режим річок та водойм, забезпечити регулювання поверхневого стоку для оптимізації паводкових витрат, ефективно використовувати сільськогосподарські землі, територію міст та інших населених пунктів, мінімізувати можливі збитки від шкідливої дії вод.

Планується побудувати та відновити 28,2 км захисних дамб, 4,4 км берегоукріплень і 2 гідроспоруди. Цими заходами буде захищено 17 населених пунктів, 3,5 тис.садиб, 9,2 тис.га сільськогосподарських угідь. Крім того, продовжиться придбання техніки та механізмів для експлуатаційної служби обсягом 1,5 млн.грн. та виділено на розширення діючих виробничих баз служби експлуатації 1,2 млн.гривень.

Перший заступник Голови Держводгоспу О.Шевелєв, підводячи підсумки координаційної ради, сказав, що незважаючи на ріст виконання показників у 2007 році у порівнянні із 2006 роком, робота Держводгоспу, як координатора цієї Програми, так і всіх її співвиконавців потребує суттєвої активізації. До роботи необхідно залучити представників наукових установ і закладів.

Міжвідомча координаційна рада вирішила визнати, що виконання заходів, передбачених Програмою комплексного протипаводкового захисту в басейні р.Тиса в Закарпатській області на 2006-2015 роки у 2007 році здійснювалось у межах виділеного фінансування, а стан виконання Програми задовільним. Було відмічено, що Мінфіном України не в повній мірі враховано при розгляді бюджетних запитів на 2008 рік пропозиції міністерств і відомств, які є співвиконавцями Програми в передбачених Програмою обсягах.

Закарпатському облводгоспу та ДП ОДБВО, враховуючи прийняття на баланс водогосподарських експлуатаційних організацій значного обсягу протипаводкових споруд , щорічно планувати видатки на створення та розширення виробничих баз та коштів на придбання обладнання і технічних засобів для експлуатаційних організацій у обсягах передбачених Програмою.

Відмічено недостатнє виконання заходів програми співвиконавцями Мінтрансзв’язку (Укрзалізниця) та гідрометеорологічною службою МНС, а Закарпатській облдержадміністрації активізувати роботу з виконання регіональної програми протипаводкового захисту у Закарпатській області із збільшення асигнувань на виконання її заходів. Міжвідомча координаційна рада врахувала, що у разі внесення змін до видатків держбюджету на 2008 рік збільшити асигнування на реалізацію заходів Програми до затверджених постановою Кабінету Міністрів України показників.

Рекомендовано провести наступне засідання Міжвідомчої координаційної ради за підсумками півріччя у липні-серпні 2008 року.

193 переглядів