Майбутні екологи ознайомилися з роботою БУВР Тиси

06 липня 2016 р. Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса відвідали студенти 3-го курсу хімічного факультету (спеціальність екологія) Ужгородського національного університету.

Екскурсія була розпочата в лабораторії моніторингу вод та ґрунтів басейнового управління. Заступник начальника лабораторії Любов Сеник ознайомила майбутніх екологів з основними аспектами проведення моніторингу поверхневих вод в басейні річки Тиса, звернувши увагу на наявну на Закарпатті мережу моніторингу якості поверхневих вод, а також на проблеми забруднення та засмічення водотоків області. На конкретних хімічних дослідах було продемонстровано студентам як здійснюються гідрохімічні аналізи поверхневих вод та показано сучасні лабораторні прилади.

Після лабораторії слухачі відвідали відділ комплексного проектування «Закарпаттяводпроект», що має досвід у проектуванні найрізноманітніших гідротехнічних споруд (близько 100 типів), які призначені для використання водних ресурсів або для запобігання шкідливій дії води на оточуюче середовище, водопостачання та каналізації населених пунктів, поверхневого водовідведення та водозабірних споруд для обводнення та зрошення, водовідведення та водо пониження заглиблених споруд та будівель, насосних станцій і інших гідротехнічних споруд. Начальник відділу Ольга Сорока розповіла студентам про об’єкти, над яким працює відділ та про їх значення для навколишнього середовища.

Продовжив екскурсію начальник відділу використання водних ресурсів та моніторингу вод Едуард Осійський, котрий ознайомив студентів з основними заходами, що здійснює басейнове управління для екологічного оздоровлення поверхневих вод та догляду за ними, коротко охарактеризував основні проблеми та перспективи розвитку водогосподарської галузі Закарпаття.

Головний спеціаліст відділу геоінформаційних систем (ГІС) та інформаційного забезпечення Дмитро Белей ознайомив студентів з ГІС водогосподарських об’єктів Закарпатської області, базою даних моніторингу поверхневих вод та здійсненими екологічними дослідження території Батарської системи, а також продемонстрував роботу Спільного українсько-угорського Плану локалізації в Берегівському районі, з можливими сценаріями розвитку подій при прориві дамб та детальним описом заходів для пропуску паводка з мінімальними заходами.

Начальник відділу техногенно-екологічної безпеки Тамара Мирочник ознайомила присутніх з роботою Кризового центру та диспетчерською службою БУВР Тиси. Вона розповіла про роботу спільної українсько-угорської автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи «Тиса», за допомогою 50 автоматизованих вимірювальних станцій якої здійснюється контроль в реальному часі за гідрометеорологічною ситуацією на водних об’єктах в басейні р.Тиса.

Провідний фахівець відділу геоінформаційних систем (ГІС) та інформаційного забезпечення Валерій Карпюк розповів про впровадження в управлінні прогностичного комплексу DIWA, що на основі даних АІВС «Тиса» в автоматичному режимі щогодинно видає гідрологічний прогноз розвитку паводкової ситуації на річках Закарпаття. Особливістю цієї моделі є те, що для уточнення результатів прогнозування використовуються дані метеорологічних радарів та метеорологічні прогнози.

Під час зустрічі студенти виявляли цікавість та задавали питання, на які отримували змістовні відповіді. Всі залишилися задоволеними і запитали, чи можна прийти ще? Так, ми завжди Вам раді!

528 переглядів