На берегах Тиси українці та угорці відзначили ювілейний День Дунаю – 2016

День Дунаю є спільним пан-європейським заходом, який відзначається щорічно в кінці червня в 14 країнах басейну ріки під егідою Міжнародної комісії з захисту р. Дунай. В Україні День Дунаю традиційно святкують в басейні річки Тиси, однієї з найбільших приток Дунаю.

28 червня 2016 року в селі Галабор Берегівського району проходив ювілейний 10-ий День Дунаю в Україні, співорганізаторами якого виступили: Державне агентство водних ресурсів України; Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса; Головне державне управління водного господарства Угорщини; Верхнє-Тисайська Дирекція водних справ, м. Ніредьгаза, Угорщина; Закарпатська облдержадміністрація; Закарпатська обласна організація Всеукраїнської екологічної ліги; Проект EC APENA, м. Київ; Група енергетичних компаній “Ренер”.

У відзначенні свята також взяли участь представники Міжнародної комісії із захисту р. Дунай, Представництва Європейського Союзу в Україні, Міністерства регіонального розвитку Угорщини, керівники прикордонних областей двох держав, Закарпатської облради, Дністровсько-Прутського БУВРу, Сіверсько-Донецького БУВРу, Одеського облводресурсів, п’яти міжрайонних управлінь водного господарства області, Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді, зацікавлених організацій та місцевих органів самоврядування навколишніх сіл, а також науковці, студенти, школярі, журналісти та представники громадськості.

Програма цьогорічного свята була насиченою і включала в себе різноманітні заходи. Зокрема, вперше було влаштовано тимчасові пункти пропуску на обох берегах річки Тиса та організовано тимчасову переправу між двома берегами р. Тиса, яка стала символом єднання двох держав та ще одним кроком до Європи без кордонів. На обох берегах відбувалися еколого-освітні та розважальні заходи: обговорення екологічних та водогосподарських проблемних питань, огляд гідротехнічних споруд, виставка про Дунай від Дунайського Музею, виставка експлуатаційної техніки МУВГ, концерти, майстер-класи, квест-вікторина, конкурси тощо.

На початку свята на баржі посеред р. Тиса гостей привітали: генеральний директор Головного держуправління водного господарства Угорщини Шомйоді Болаж, в.о. голови Держводагентства України Овчаренко Ірина, виконавчий секретар МКЗД Іван Завадський, голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, заступник голови Загальних Зборів області Саболч-Сотмар-Берег Борчі Ендре. Після цього гості свята заслухали фахові доповіді з питань розвитку водного господарства України та Угорщини.

Під час відзначення Дня Дунаю делегація України відвідала протипаводковий польдер Берег на території сусідньої області Угорщини, влаштований для акумулювання надлишкових паводкових вод, що дозволяє зменшити рівні води під час високих паводків, а в засушливий період може використовуватися для обводнення територій. Цей та інші акумулюючі польдери на території Угорщини побудовані за рахунок фондів Європейського Союзу, і хоч потребують великих капіталовкладень при будівництві, однак вже неодноразово довели свою ефективність під час великих паводків, які через зміни клімату настають дедалі частіше і з більшою інтенсивністю опадів. В закарпатській частині басейну р.Тиса будівництво аналогічних споруд передбачено державною програмою протипаводкового захисту, однак вже декілька років підряд коштів на фінансування програми уряд не виділяє. Наразі маломасштабні протипаводкові роботи (будівництво та реконструкція дамб і берегоукріплень, розчистка русел річок) ведуться тільки в рамках виконання Регіональної програми  протипаводкового захисту за рахунок коштів обласного та місцевих бюджетів.

В рамках святкування діти активно грали в квест-вікторині «Скарби Тиси», переможцем якої стали діти громади села Квасово. У спільній акції «Тисянська риба бажань» діти з обох країн розмальовували гіпсові фігурки рибок, які будуть встановлені на попередньо визначених місцях в Україні та Угорщині. Також були підведені підсумки конкурсу «Легенда про Тисянську рибу бажань». Переможці конкурсу отримали цінні призи від організаторів свята.

В рамках Дня Дунаю пройшов музичний фестиваль «З любов’ю до Тиси», в якому взяли участь учні місцевих танцювальних колективів. Окрасою фестивалю став виступ Заслуженого академічного Закарпатського народного хору, який виконав свої найкращі композиції на обох берегах річки.

Одним із заходів свята стала передача представників компанії Кока-Кола Беверіджез Берегівській райдержадміністрації та керівництву села Галабор контейнери для роздільного збору пластику.

Міжрайонні управління водного господарства та місцеві громади приготували смачні страви з риби та гостинно пригощали учасників святкування Дня Дунаю.

609 переглядів