ПРОГРАМА ТРАНСНАЦІОНАЛЬНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА В ПІВДЕННО-СХІДНІЙ ЄВРОПІ

ПРОГРАМА ТРАНСНАЦІОНАЛЬНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА

В ПІВДЕННО-СХІДНІЙ ЄВРОПІ

Об’єднаймося за ради нашого майбутнього !

27-28 березня в м. Будапешт, Угорщина відбулась Стартова конференція Програми транснаціонального співробітництва Південно-східної Європи 2007-2013 (South East Europe Transnational Cooperation Programme 2007-2013), участь у роботі якої взяли і працівники Закарпатського облводгоспу.

В Стартовій конференції взяли участь представники з 16 країн, які входять до зони діяльності цієї програми, Комісар ЄС з регіональної політики, а також представники Технічного секретаріату програми в Угорщині та інші зацікавлені організації.

На конференції учасникам було представлено політику ЄС щодо перспектив розвитку південно-східного регіону, можливості покращення регіонального співробітництва, проблеми та історію розвитку нової програми співробітництва, а також, що найбільше цікавило учасників конференції – особливості оголошення першого конкурсу програми транснаціонального співробітництва в Південно-східній Європі.

На конференції представлено було пропозиції щодо розробки спільних проектів.

Отже, які основні елементи нової програми?

Територія діяльності Програми Південно-східної Європи охоплює регіон 16 країн (Австрія, Угорщина, Словаччина, Румунія, Хорватія, частина Італії, Греція, Словенія, Болгарія, Боснія і Герцеговина, Сербія, колишня республіка Югославії Македонія, Чорногорія, Республіка Молдова, Україна (Закарпатська, Івано-Франківська, Чернівецька і Одеська області).

Мета Програми полягає у розвитку транснаціонального партнерства щодо покращення територіального, соціально-економічного інтеграційного процесу і забезпечити єдність, стабільність і конкурентоспроможність регіону. Для досягнення цієї мети Програма намагається забезпечити реалізацію добре підготовлених проектів, які мають стратегічний характер і відповідно до території програми

Бюджет Програми складає 245 млн. Євро – це кошти Європейського фонду регіонального розвитку (ERDF) і національне фінансування.

Також програма фінансуватиметься з фондів програм для країн-кандидатів до вступу IPA та програми Європейського інструменту сусідства і партнерства ENPI.

Особливості цієї програми полягають у застосуванні так званого правила 10 % (можливість використання 10% коштів з бюджету ERDF) для забезпечення фінансування заходів за межами ЄС , тобто в Україні і Молдові. Але для застосування цього правила необхідно, щоб реалізація цих заходів обов’язково мала позитивний вплив на регіони Європейської Спільноти.

Основні пріоритети програми: І – сприяння розвитку новітніх технологій і підприємництва, ІІ- покращення і захист навколишнього середовища, ІІІ- покращення інфраструктури, IV- розвиток транснаціональної синергії з метою сталого розвитку територій.

Однією з особливостей цієї Програми є те, що щонайменше 3 країни регіону повинні брати участь у реалізації проекту, і щонайменше один з них є країною-членом ЄС.

Оголошення першого конкурсу Програми південно-східної Європи повинно відбутись в кінці квітня поточного року.

Подальшу інформацію щодо участі у Програмі можна знайти на веб-сторінці за адресою: http://www.congress.hu/see/, www.southeast-europe.net

274 переглядів