Група з проведення екологічних досліджень завершила свою роботу і представила результати досліджень

Закарпатський облводгосп успішно продовжує впровадження спільного українсько-угорського проекту Програми Добросусідства Угорщина-Словаччина-Україна IНТЕРРЕГ ІІІA/ТАСІС “Розробка українсько-угорських комплексних планів протипаводкового захисту, розвитку водного господарства та оновлення заплавних територій в регіоні Берег і басейні р.Боржава”.

Група з проведення екологічних досліджень, створена на початку реалізації проекту, завершила свою роботу і представила результати досліджень на семінарі, який також був приурочений і до святкування Міжнародного дня води (22 березня).

Семінар відбувся 19 березня 2008 року в приміщені Закарпатського обласного управління водного господарства.

У роботі семінару взяли участь начальник відділу біоресурсів Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області Поляновський Анатолій, голова правління ВАТ “Укрводпроект” Дупляк Віталій, директор Карпатської лісової науково-дослідної станції Феннич Василь та Гербут Фелікс, заступник начальника Державної екологічної інспекції Спічкей Любов, представники неурядових екологічних організацій області, УжНУ, угорські та українські партнери проекту, представники інших зацікавлених організацій, мас-медіа.

Робота семінару розпочалась традиційно з привітання учасників семінару та представлення порядку денного. Скраль Марина, виконавчий менеджер проекту, поінформувала учасників семінару про прогрес реалізації проекту на території Закарпаття, про основні заходи з протипаводкового захисту, сільського господарства та екології, які передбачено для виконання в рамках проекту, адже вже в липні цього року він завершує свою діяльність.

Керівник робочої групи з екологічних досліджень Геревич Олександр та експерти Мигаль Андрій і Покиньчереда Василь ознайомили присутніх з її завданнями і основними напрямами роботи, досягнутими результатами. Протягом діяльності робочої групи (це майже півтора року) проводились експедиційні дослідження в басейні р. Боржава і регіоні Берег (Берегівська меліоративна система), відбулись робочі зустрічі і обмін досвідом з угорськими колегами Національного парку “Хортобадь”. Експертами проаналізовано вплив людини на живу природу та наслідки такого впливу, а також здійснено дослідження щодо різноманіття флори і фауни і цьому регіоні, розвиток природно-заповідного фонду, туристичні можливості розвитку регіону, зокрема водного туризму, вивчено вплив протипаводкового захисту на живу природу і розроблено відповідні висновки та рекомендації для водогосподарників та проектних інститутів.

Оскільки семінар присвячений також святкуванню Дню води, то не обійшлось тут і без обговорення водних ресурсів території проекту. Начальник відділу комплексного використання водних ресурсів Осійський Едуард зосередив увагу присутніх на питаннях моніторингу поверхневих вод, якісній характеристиці води р. Боржава, надавши порівняльну характеристику про загальні дані забору води в період з 1986 по 2005 рр., дані про водокористування і водовідведення в басейні р.Боржави та Тиси, вміст забруднюючих речовин в зворотних водах, скинутих в річку. Хоча за європейською характеристикою р. Боржава є однією з найчистіших річок, але це в основному у верхів’ях, а вниз за течією ситуація погіршується – негативно впливають поганий стан очисних споруд, засмічення ріки побутовими відходами та ін.

Цікаво було також дізнатись щодо впровадження Закарпатським облводгоспом басейного принципу управління на р.Боржава відповідно до принципів Водної Рамкової Директиви ЄС та участь у цьому спеціалістів Берегівського МУВГ.

Не оминула учасників семінару і проблема паводків. Завідуючий кафедрою етимології і збереження біорізноманіття УжНУ Рошко Володимир наголосив в своєму виступі на тому, що протипаводковий захист – це наше спільне завдання і шляхів його вирішення існує багато. Природне явище, яке існувало на планеті постійно – це повені, паводки, і це обов’язковий компонент гідрорежиму будь-якої річки. Головне – уберегтися від великої води, а для цього слід “не лізти у воду” в паводконебезпечних місцях – не господарювати і не будуватися на заплавних ділянках. Щоб жити в мирі з природою необхідно керуватися її законами.

Голова НУО Закарпатська організація Всеукраїнської екологічної ліги Лобко Василь інформував учасників семінару про проблеми охорони повітря в Закарпатті. Адже чисте повітря – це запорука збереження здоров’я жителів і розвитку туристично-рекреаційної галузі, тому нам слід більше звертати увагу на проблему забруднення атмосферного повітря. Оскільки дані про стан забруднення повітря в м.Ужгород говорять, що повітря в місті за останній час значно погіршилось, на першому місті серед забруднювачів – формальдегід, який формується в двигунах внутрішнього згоряння. І все це негативно впливає на стан здоров’я людини.

Вивчення проблем екології, протипаводкового захисту на території діяльності проекту наштовхнуло експертів проекту на думку дізнатись про ставлення населення до питань ведення водного господарства та екологічної ситуації в регіоні. З цією метою було здійснено анкетування цільової території проекту, опитано мешканців 14 сіл (1100 респондентів). Про результат анкетування, зокрема, що стосується екологічного стану довкілля і річок, інформувала присутніх керівник робочої групи з інформування громадськості Ребрик Світлана. Доповідач ознайомила з порівняльним аналізом відповідей на питання анкети, і відзначила, що є значна відмінність у відповідях на запитання мешканців передгірської (басейн р. Боржава) і низинної територій (басейн Берегівської меліоративної системи), відмінність у мисленні і світогляді, загальна низька поінформованість населення щодо вищезгаданих галузей тощо. Але є і позитивні моменти, зокрема, усвідомлення населенням проблем водного господарства, погіршення екологічної ситуації на річках, достатньо висока готовність жителів брати участь у вирішенні цих проблем. Можна зробити висновок, що з населенням потрібно проводити роз’яснювальну роботу і тісно співпрацювати не тільки професійним і громадським організаціям, а в першу чергу місцевим органам влади.

Учасники семінару виявили неабияку зацікавленість в обговоренні виступів експертів проекту. Звичайно, було висловлено як критичні зауваження, так і позитивні відгуки, але без критики не можливо, не дарма кажуть, в дискусії народжується істина. Адже найгостріша соціально-економічна проблема області – це захист населення та сільськогосподарських угідь від водної стихії і всі зацікавлені в тому, щоб це робилося не на шкоду природі.

Проект, що впроваджується облводгоспом – це тільки частина реалізації Комплексної протипаводкової програми в басейні р. Тиса, але є дуже важливою її складовою.

Важливим результатом роботи групи з екологічних досліджень є підготовка публікації “Природоохоронні та туристичні аспекти досліджень заплавних територій басейнів річок Боржава і Тиса”. Позитивом роботи групи є те, що оцінку майбутніх протипаводкових заходів здійснено об’єктивно, вказані як позитивні, так і негативні наслідки втручання в природу під час їх реалізації. Головне, що експертами визначено шляхи розв’язання проблем, практичні заходи, втілення яких сприятиме збереженню екологічних цінностей краю при впровадженні протипаводкових заходів.

Під час обговорення учасники семінару відзначили, що підняті проблеми є вкрай гострими, адже нині вважають, що екологія – це дорога іграшка багатих країн. Але ситуація така, що тепер всім країнам потрібно займатися екологічними питаннями, знаходити на це час і кошти.

299 переглядів