Навчання із захисту від шкідливої дії вод на польдері Берег

9 червня фахівці Верхнє-Тисайської Дирекції водного господарства (м. Ніредьгаза, Угорщина) із залученням партнерських організацій провели навчання/тренінг щодо управління паводковою ситуацією на території польдеру Берег, на яке було запрошено і українську сторону в складі фахівців БУВР Тиси, Виноградівського МУВГ та Виноградівського ПМК-78.

Метою навчання було напрацювання практики виконання необхідних заходів, використання засобів та освоєння процесів пов’язаних з усіма фазами протипаводкового захисту.

Захід розпочався надзвичайним засіданням обласної Комісії з питань захисту в с. Тівадар.

Угорські фахівці водного господарства змоделювали гідрометеорологічні умови та паводкову ситуацію 2001 року.

За сценарієм, відповідно до даних системи прогнозування і оповіщення у басейні річки Тиса за кілька годин внаслідок інтенсивних опадів (150-200 мм) на верхній ділянці Тиси, а також річках Самош і Тур, сформувався високий паводок. Враховуючи вже побудовані та реконструйовані після 2001 року дамби на території Закарпатської області, на угорській території очікувався рівень паводку вищий за історичний 2001 року, що визначив необхідність нарощення дамб та відкриття польдера Берег. Польдер був побудований в рамках реалізації Плану Вашаргелі та зданий в експлуатацію в листопаді 2015 року. Об’єм акумуляції польдера складає 58 мільйонів кубічних метрів. При влаштуванні польдера було побудовано 55 км дамб обвалування, 27 нових шлюзів, 1 новий склад аварійних запасів, 38 нових гідротехнічних споруд на меліоративних каналах, 43 км каналів, а також реконструйовано насосну станцію і шлюз в с. Тисасалка.

Завдяки реконструйованим каналам та новим гідротехнічним спорудам забезпечувався вивід води з р. Тиса та скид внутрішніх вод у польдер. Фахівці, котрі взяли участь у навчанні забезпечували виконання протипаводкових робіт, захист від внутрішніх вод, охорону якості вод; відкрили систему шлюзів впускної споруди протипаводкового польдреа, закрили 25 шлюзів в тілі дамб обвалування, встановили мобільні насосні станції на спеціально влаштованих у польдері майданчиках, встановили шандорні конструкції на автодорогах, виконували перекачку внутрішніх вод.

Цікавим було ознайомлення з роботою сучасних дронів, які шляхом попереднього запрограмування та під дистанційним контролем з великою точністю проводять топографічну зйомку місцевості і на її базі здатні створити 3D модель рельєфу.

У навчанні крім фахівців галузі водного господарства були залучені також фахівці служби надзвичайних ситуацій, внутрішніх військ, цивільної оборони та поліції обласного і державного рівня.

428 переглядів