Проведення ХІV наради Уповноважених Урядів України та Угорської Республіки з питань водного господарства на прикордонних водах

На виконання Угоди між Урядом України та Урядом Угорської Республіки з питань водного господарства на прикордонних водах у період з 11 по 14 березня 2008 року на території Угорщини в м. Ніредьгаза відбулись планова зустріч заступників Уповноважених Урядів Сторін і чергова XІV нарада Уповноважених Урядів України та Угорської Республіки з питань водного господарства на прикордонних водах.

На зустрічі заступників Уповноважених Урядів, яка передувала проведенню XIV наради Уповноважених Урядів двох країн, Сторони підготували проект Протоколу вищезазначеної наради та узгодили термін проведення наступної зустрічі заступників Уповноважених Урядів Сторін.

Два роки минуло з моменту проведення останньої XIІI наради Уповноважених Урядів України та Угорської Республіки, тому сьогоднішня XIV нарада Уповноважених Урядів Сторін мала неабияке значення, оскільки за цей період накопичилось багато спільних питань в галузі водного господарства на прикордонних водах, які потребували свого вирішення.

Українську делегацію на XIV нараді Уповноважених Урядів очолював в.о. Уповноваженого Уряду України – Голова Держводгоспу України Василь Сташук, угорську делегацію – Уповноважений Уряду Угорської Республіки з питань співробітництва на прикордонних водах Др.Йожеф Вароді. Також були присутні радник Посольства України в Угорській Республіці – Аркадій Гупало та Державний Секретар Міністерства навколишнього середовища і водного господарства Угорщини – Ласло Котаї.

Згідно із затвердженим порядком денним наради Сторони інформували одна одну про стан реалізації доручень XIІI наради Уповноважених Урядів України та Угорської Республіки за період з березня 2006 року по березень 2008 рік, зокрема розглянули питання: протипаводкового захисту та захисту від внутрішніх водах на прикордонних водах, оцінка ризику паводку; гідрометеорології, водних ресурсів та охорона якості прикордонних вод; проблема засмічення побутовими відходами р.Тиса та її приток; реалізація міжнародних проектів.

Під час розгляду питань з протипаводкового захисту та визначення подальших завдань у цій галузі Сторони погодили та ввели в дію нову редакцію розділу ІІІ “Порядку Українсько-Угорського співробітництва по захисту від шкідливої дії вод” і звернули особливу увагу на завершення актуалізації цього Порядку до кінця 2009 р., необхідність створення спільних інвентарних планів протипаводкового захисту у цифровому форматі.

Прийняття Європейським Союзом Директиви оцінки і управління паводковими ризиками зобов’язує країни-членів ЄС розробити карти оцінки паводкового ризику та плани управління паводкового ризиками, що забезпечить більш ефективний протипаводковий захист. Так, Сторони підтримуватимуть одна одну в цій роботі і докладатимуть спільних зусиль в цьому напрямку, зокрема, домовились до кінця 2008 року визначити перелік гідрологічних, гідрометеорологічних та топографічних показників, які необхідні для здійснення оцінки паводкового ризику у басейні р. Тиса та виготовлення карти оцінки паводкового ризику.

Проаналізувавши спільну діяльність в галузі гідрометеорології та водних ресурсів на прикордонних водах, учасники наради відмітили, що обмін оперативною інформацією, проведення спільних вимірів витрат води, а також погодження даних витрат води у прикордонних створах р.Тиса Тисабеч та Тисауйлок (Вилок) відповідають укладеному між Сторонами “Порядку співробітництва по гідрометеорології та водних ресурсах”.

Учасники наради також обговорили актуальні питання функціонування спільної українсько-угорської системи моніторингу паводків АІВС-“Тиса”, відмітили її надійність і водночас необхідність оновлення або реконструкції застарілих в багатьох місцях інженерних споруд і обладнання.

Як зазначив Голова Держводгоспу ця спільна система є унікальною і єдиною в СНД, і вона має велику перспективу щодо свого розвитку і наслідування не тільки в інших регіонах України, але і в інших країнах. Тому розробка Стратегії розвитку АІВС-Тиса повинна бути нашим першочерговим завданням.

Уповноважені Урядів доручили робочим групам розробити план оновлення і реконструкції АІВС-“Тиса” та оновити до кінця 2008 року Тимчасовий Порядок експлуатації спільної АІВС-“Тиса”.

Надзвичайно велика увага була приділена проблемі засмічення побутовими відходами р.Тиса та її приток, яка останнім часом, як зазначили представники Угорської Сторони, стала особливо актуальною і часто обговорюється серед громадськості.

Дійсно сьогоднішній стан р. Тиса можна віднести до “надзвичайного” з точки зору екології, але вирішенням цієї проблеми повинна перейматись не тільки галузь водного господарства, але й екологічні організації, великих зусиль повинні докласти насамперед місцеві органи влади і населення.

За результатами розгляду цього питання, Уповноважені вирішили підготувати спільне звернення до компетентних органів виконавчої влади України, а також Румунії та Угорщини про необхідність проведення “круглого столу” щодо комплексного вирішення питання поводження з відходами та недопущення забруднення транскордонних вод.

Також Сторони висловили доцільність підготовки спільної заявки на отримання гранту для розробки Плану заходів з недопущення засмічення заплав українсько-угорської ділянки р. Тиси.

На нараді учасниками підіймались також питання стосовно реалізації міжнародних проектів, що фінансуються за рахунок Європейської Комісії. Зокрема, на нараді Уповноваженими було погоджено спільну Концепцію, розроблену в рамках проекту “Розробка українсько-угорських комплексних планів протипаводкового захисту, розвитку водного господарства та оновлення заплавних територій в регіоні Берег і басейні р.Боржава” і рекомендовано її використання для розробки проектної документації будівництва водогосподарських об’єктів на українській і угорській територіях у відповідності з програмними документами протипаводкового захисту обох країн.

Окрім обговорення зазначених вище питань порядку денного, Сторони звернули увагу на необхідність удосконалення Угоди між Урядом України та Урядом Угорської Республіки з питань водного господарства на прикордонних водах з метою розширення сфери її застосування і гармонізації з загальноєвропейськими підходами до співробітництва на транскордонних водних об’єктах, а також розробки Плану управління річковим басейном Верхньої Тиси.

В результаті, Уповноважені Урядів двох країн підписали відповідний протокол та затвердили План роботи на 2008-2009 роки.

Підсумовуючи, Голова Держовдгоспу відмітив, що всі напрямки українсько-угорського співробітництва розвиваються динамічно і продуктивно. Позитивно відзначив роботу галузі водного на прикордонних водах і радник Посольства України, зазначивши, що існують не тільки проблеми, але і шляхи їх вирішення, що є хорошим результатом. А пан Ласло Котаї висловив пропозицію ініціювати низку заходів з ознайомленням та обміном досвідом українсько-угорського співробітництва на прикордонних водах з іншими двосторонніми комісіями з питань прикордонних вод, які діють з сусідніми країнами.

За результатами ХІV наради Уповноважених Урядів України та Угорської Республіки з питань водного господарства на прикордонних водах Угорська Сторона організувала прес-конференцію, на яку були запрошені представники угорського телебачення, радіостанції та друкованої преси.

195 переглядів