Весняна вода: перевірка на міцність.

Здавалося б, кінець минулого тижня не віщував нічого лихого. От і в четверг, 28 лютого, на засіданні постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (голова Карло Ерделі) мова йшла про оптимальний пропуск весняних паводкових вод. Аналіз свідчив, що цьогоріч все мало б бути спокійно, без ексцесів . Але в памяті водників та еменесників 1 березня завжди буде асоціюватися з неприємними спогадами. Так було в 2001 році, не винятком став і минулий рік. Отож на комісії вирішили не розхолоджуватися.

І не помилилися. Перший весняний день інспектував наявний комплекс протипаводкових споруд берегів р.Боржави та Тиси. І хоча більшість берегівчан навіть не звернули уваги на незначний дощ у вихідний, в Усть-Чорній випало 105 міліметрів опадів, а це півторамісячна норма, на Міжгірщині та Воловеччині 70-80 мм. Вже 3 березня ці міліметри постали в районі метрами підйому річок. На 12 годину дня відмітка на греблі в с.Боржава сягнула рівня 2,8 м і було прийнято рішення для часткового розвантаження русла та промивки каналу Верке – відкрити шлюз. Необхідно додати, що при піднятті гідротехнічної споруди у літній час рівень вище по руслу піднімається до 2,1 м.

У с.Ремета вода вийшла на заплаву і зупинилася за 80 см від гребня дамби. В с.Квасово підйом сягнув трьох метрів, вода пішла через міст на лівий берег. У с. Варі на злитті Боржави й Тиси, води останньої створили підпір і рівень піднявся до 5,4 м. В районі с.Галабор р.Тиса вийшла на заплави з підняттям рівня на 4,1-4,2 м.

Наявну ситуацію оглядали та коментували начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій РДА Мирослав Джанда та начальник Берегівського міжрайонного управління водного господарства Микола Козлюк. 29 лютого надійшло штормове попередження з прогнозованим підняттям рівнів на 3-4 метри. Як бачимо, прогноз справдився і навіть перевищив очікування.

Перебуваючи в с.Квасово, Микола Федорович зазначив, що навіть при значному та раптовому підйомі води, підтоплень у районі немає. Село захищене дамбами, а від внутрішніх вод – системою збору та можливістю її примусового скиду пересувною мобільною насосною станцією на базі причепу потужністю 400 кубометрів води на годину. Дана програма профінансована за програмою ТАСІS.

Реконструкція правобережної дамби з її нарощуванням на 1,8-2 метри дійшла до с. Боржава. Однак, як пояснили мої співрозмовники, виникло дві проблеми. Перша: мешканці с.Варі та Боржави блокують завезення ґрунту через вищенаведені населені пункти. Постає дилема: через село не вези і воду в село не пусти. Пора визначитися, що ж важливіше! Друга: власне із забором ґрунту. При реконструкції дамби один погонний метр передбачає закладання 70 кубів землі. Де їх взяти? Був дозвіл на забір з кар’єру радгосп-заводу “Мужіївський”, але на даний час власники зажадали дозволу від Кабміну. Отож, як бачимо, крім фінансування, виникає цілий ряд інших питань, що вимагають негайного вирішення.

Велика вода чекати не буде, доки ми знайдемо елементарне взаєморозуміння. До речі, з фінансами якраз проблем і немає. На реконструкцію боржавських дамб виділено 19 мільйонів гривень, при загальній сумі на область в 82 млн.грн.

Паралельно з вищенаведеними роботами йде проектування реконструкції правобережної дамби р.Тиса між сс.Варі-Бадалово, облаштування польдера ( рукотворної заплави акумулювання води) між населеними пунктами Варі-Четфалва та реконструкція Берегівської осушної системи, район Берег, для відводу місцевих поверхневих вод.

Під час зустрічі занепокоєність наявною ситуацією виказали голови сільських рад Бейло Форноші (с.Боржава) та Елемир Шоломон (с.Варі). Люди цих сіл добре пам’ятаючи, яке лихо може принести весняна вода, постійно ведуть самостійний візуальний контроль рівнів річок. У розмові шукалися шляхи відведення та скидання рівнів води в осушні системи на території самоврядних громад, що вирішило б одразу два питання: пониження навантаження на захисні споруди та підтримання водного балансу в період прогнозовано-засушливого літнього періоду.

Того ж дня до Берегівського міжрайонного управління водного господарства надійшло нове штормове попередження про значні опади в гірських районах Закарпаття у ніч з 3 на 4 березня. Прогноз дещо заспокоював, бо передбачав мінімальний вплив на підвищення рівнів річок Бо ржава та Тиса. Але як кажуть, на прогноз надійся, а сам не зівай!

Наші захисні системи пройшли першу перевірку весняною водою, що вкотре довело, що гроші на захист витрачені недаремно, роботи ведуться вмотивовані та вкрай необхідні. Та й водники готові до найкритичніших ситуацій. На складах значні запаси мішків, існує унікальна техніка вартістю 300 тисяч гривень для впорядкування дамб, що може працювати на 30 градусному схилі. Одним словом, робиться все, щоб будь-яка нештатна ситуація стала штатною.

Володимир Маркітан,

газета “Вісник Берегівщини”, 8 березня 2008 р.

203 переглядів