«Транскордонне співробітництво як чинник євроінтеграційних процесів України»

8 червня 2016 року виконувач обов’язків Голови Державного агентства водних ресурсів України Ірина Овчаренко та фахівці Держводагентства взяли участь у парламентських слуханнях на тему: «Транскордонне співробітництво як чинник євроінтеграційних процесів України». Під час заходу Ірина Овчаренко виступила з доповіддю щодо транскордонного співробітництва у сфері управління водними ресурсами. Зокрема, вона зазначила: «Сьогодні, у сфері водного господарства на прикордонних водах діє 7 міжурядових угод, тобто, з усіма країнами сусідами укладено угоди. З метою практичної реалізації цих угод утворено ряд постійно діючих робочих груп, які займаються вивченням спірних питань та їх врегулюванням. Робота поставлена на професійному рівні як в організаційному, так і в практичному плані.Також Агентство активно долучається до міжнародних заходів різного формату, що дає позитивні результати, зокрема у частині імплементації європейського водного законодавства в національне та впровадження європейських практик в управління водогосподарсько-меліоративним комплексом.
У світлі того, що Україна є однією з 19 країн, що розташовані на території одного з найбільших річкових басейнів Європи – річки Дунай, для нас є пріоритетом участь у розробці спільної політики дунайських країн у сфері охорони та раціонального використання водних ресурсів. Свої напрацювання Агентство впроваджує через такий інструментарій, як Міжнародна комісія із захисту ріки Дунай.
Саме співробітництво у рамках МКЗД нами розглядається як важлива складова імплементації та впровадження кращих європейських практик в управління водними ресурсами та покращення екологічного стану водних об’єктів української частини басейну Тиси, Пруту, Сірету та дельти Дунаю.
Прикладом тісних контактів у межах транскордонного басейну також є співпраця тисайських країн, які залучили Україну до підготовки Плану управління басейном р. Тиса. На сьогодні план розроблено і він слугує наочним прикладом для підготовки планів по інших басейнах.
Окрім міжнародних урядових установ, Держводагентство співпрацює з такими міжнародними організаціями як: Міжнародна комісія з іригації та дренажу, Міжнародна мережа басейнових організацій, Глобальне Водне Партнерство, Секретаріат Конвенції про використання й охорону транскордонних водотоків і міжнародних озер.
Держводагентство відповідно до Плану заходів з імплементації Угоди про асоціацію (затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17.09.2014 № 847-р) є співвиконавцем впровадження Водної Рамкової Директиви; Паводкової Директиви про оцінку та управління ризиками затоплення; Директиви про захист вод від забруднення, спричиненого нітратами з сільськогосподарських джерел; Директиви про очищення міських стічних вод.
Серед названих директив найпершою запрацювала ВРД. Верховною Радою прийнято в першому читанні законопроект щодо впровадження інтегрованих підходів в управління водними ресурсами за басейновим принципом (реєстраційний номер № 3603). Законопроектом, зокрема, врегульовуються питання визначення басейнового принципу управління водними ресурсами, запроваджується гідрографічне і водогосподарське районування території України, а також підстави для розробки планів управління річковими басейнами.
Реалізація положень законопроекту сприятиме збереженню і відтворенню водних ресурсів, удосконаленню співробітництва на транскордонних водах та визначенню шляхів реформування водогосподарського комплексу України».

Джерело інформації:ДЕРЖАВНЕ АГЕНТСТВО ВОДНИХ РЕСУРСІВ УКРАЇНИ

434 переглядів