Огляд гідрометеорологічних та метеорологічної станцій в басейні р. Уж в межах населених пунктів Сімер і Зарічево

28-29 лютого 2008 року відбулась зустріч представника Гідравлічного Інституту Королівства Данія Фінна Гансена, спеціалістів угорської фірми ELCOM і Закарпатського облводгоспу з метою обговорення питань, пов’язаних з експлуатацією встановлених наприкінці грудня 2007 року на р.Уж в с.Зарічево і на р.Тур’я в с.Сімер Перечинського району двох автоматизованих гідрометеорологічних станцій, а також однієї метеорологічної станції і ретранслятора на горі Яворник у Великоберезнянському районі.

Включення вищезазначених станцій, отриманих Закарпатським облводгоспом в якості гуманітарної допомоги від Датського Агентства охорони навколишнього середовища до автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи “ТИСА” проводилось в рамках реалізації міжнародного проекту “Протипаводковий менеджмент в Україні та Словаччині”, з метою більш повного охоплення автоматизованим моніторингом гідрологічної та метеорологічної ситуації постів спостереження басейну р. Уж.

Загальна вартість обладнання цих станцій становить 25 098 Євро або 185 884 грн.

В рамках цієї зустрічі 28 лютого колеги партнерських організацій разом з експертами Закарпатського облводгоспу провели огляд гідрометеорологічних станцій у с. Сімер та с. Зарічево Перечинського району, а також відвідали місце запланованого встановлення автоматизованої метеорологічної станції в смт. Великий Березний. Підсумовуючи результати проведеного інспекційного огляду, експерти констатували задовільний стан роботи цих станцій на протязі всього часу з моменту їх встановлення та введення в експлуатацію. Представники Закарпатського облводгоспу та Гідрометцентру висловили задоволення розширенням АІВС-“ТИСА” за рахунок вищезазначених станцій та вдячність зарубіжним партнерам за надану допомогу.

29 лютого учасники зустрічі розглянули актуальні питання прогнозування та моделювання паводків в басейнах р. Уж та р.Латориця. Основною темою зустрічі стала перспектива використання переваг сучасного програмного забезпечення для оперування автоматизованою системою моніторингу гідрометеорологічної ситуації. Представник Гідравлічного Інституту Данії пан Фінн Гансен виступив з презентацією про переваги управління системою гідрометеорологічного прогнозування за допомогою програмного забезпечення MIKE FLOOD WATCH. Дане програмне забезпечення базується на ГІС-оболонці, оперує даними в режимі реального часу, включає різні інструменти управління моделлю прогнозування та має широкий спектр засобів оповіщення прогнозів.

У ході зустрічі пан Гансен запропонував допомогу Гідравлічного Інституту Данії Закарпатському облводгоспу та Гідрометцентру в оновленні існуючого програмного забезпечення для використання моделі MIKE11. Сторони висловили бажання співпрацювати в цьому напрямку, відмітивши позитивні результати, які зможуть дати такі зміни в прогнозуванні гідрологічної та метеорологічної ситуації.

Учасниками зустрічі було сформовано Робочу групу з впровадження MIKE FLOOD WATCH, в яку ввійшли 6 спеціалістів від облводгоспу та 5 спеціалістів від Гідрометцентру. Починаючи з квітня цього року, передбачається організувати за допомогою колег з Гідравлічного інституту Данії 3 навчальних тренінги для закарпатських експертів. Таким чином, у Закарпатському облводгоспі та Гідрометцентру з’явилася можливість використання переваг сучасного програмного забезпечення для управління системою моніторингу та прогнозування гідрологічної та метеорологічної ситуації в басейнах річок Уж і Латориця вже до кінця літа 2008 року.

229 переглядів