Українсько-угорська Робоча зустріч щодо питання реконструкції Батарської осушувальної системи

26 лютого ц.р. у м.Виноградово відбулася українсько-угорська Робоча зустріч щодо питання реконструкції Батарської осушувальної системи (Батарської ОС).

З української сторони участь в зустрічі взяли начальник Закарпатського облводгоспу В.Чіпак, головний інженер О.Кисіль, начальник Виноградівського міжрайонного управління водного господарства (ВМУВГ) В.Сантай, головний інженер управління В.Барченко, начальник дільниці С.Поп, керівник Гідромеліоративної партії в складі ВМУВГ Є.Кедик, інші працівники управління.

З угорської сторони у засіданні взяли участь головний інженер Верхнє-Тисайської дирекції І.Дойко, спеціаліст управління А.Варга, начальник інженерної дільниці І.Родвані.

Метою зустрічі стало обговорення технічного стану і пропозицій по реконструкції Батарської осушувальної системи, яка має сильний транскордонний вплив на управління водним господарством, особливо пропуск паводків, для трьох країн – України, Угорщини і Румунії.

Про фізико-географічні особливості розташування Батарської осушувальної системи, гідрологічний режим, меліоративну систему гідротехнічних споруд, експлуатаційний режим, досвід проходження паводків, характеристики ґрунтів і моніторинг меліоративного стану системи і пропозиції по реконструкції Батарської ОС розповіли українські спеціалісти С.Поп, В.Барченко, Є.Кедик. Угорські колеги, в свою чергу, зупинились на описі угорської території, що примикає до Батарської ОС з півдня і заходу (басейни річок Тиса і Тур), розгляді проблем, що виникають при господарюванні і захисті цієї території від внутрішніх і паводкових вод.

Побудована в 30- х роках минулого століття, востаннє Батарська осушувальна система реконструювалася на початку 70-х. Наразі система не здатна функціонувати в повній мірі і потребує серйозної реконструкції, особливо це стосується очищення магістральних каналів і ремонту гідротехнічних споруд, що потребує значних капіталовкладень. Однак з часом виникли нові потреби у веденні водного господарства на цій території. Проблема експлуатації Батарської осушувальної системи зараз має комплексний характер – це і відведення внутрішніх вод, і безпечний пропуск паводкових вод, осушення і зволоження сільськогосподарських земель, обводнення староріч, збереження цінних природозахисних територій, відсутність якісних картографічних матеріалів, потреба в автоматизації гідрологічного моніторингу.

Для вирішення цих проблем спеціалісти домовилися спільно розробити проект заявки щодо реконструкції Батарської ОС і подати на фінансування програм ЄС з транскордонного співробітництва.

Ребрик С.

191 переглядів