Оперативна інформація про водогосподарьську обстановку та гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 12:00 03 березня 2008 р.

Оперативна інформація про водогосподарьську обстановку та

гідрологічний режим на річках Закарпатської області на 12:00 03 березня 2008 р.

Минулої доби по області пройшли опади, на високогір’ї з мокрим снігом 1 – 10мм, місцями 12 – 27мм.

На більшості річок продовжується зниження рівнів води. На Тисі паводкова хвиля пройшла смт. Вилок ( максимальний рівень 366см о 4 год) і проходить по ділянці Вилок – Чоп (по угорській території) .

Протягом 3 – 4 березня на р.Тиса – м.Чоп очікується продовження підвищення рівня води на 2.5 – 3.0м, на р.Латориця – м.Чоп – 0.5 – 0.8м. (досягнення ІІ – ІІІ ст.ППЗ – вода на заплаві, заповнює міждамбовий простір)

Протягом доби по області очікуються опади, на високогір’ї з мокрим снігом, на річках уповільниться зниження рівнів води, в верхів’ях можливі незначні підвищення рівнів.

На теперішній час пройшли максимуми паводкової хвилі по наступним пунктам спостереження (амплітуда підйому за паводок, досягнення ступенів протипаводкового захисту -ППЗ):

  • Тиса -Вилок (+536 см – перевищення І ст.ППЗ – вода в корінних берегах, початковий вихід на заплаву)
  • Тиса -Хуст ( +327см – досягнення ІІІ ст.ППЗ – вихід на заплаву)
  • Тиса -Тячів ( +430см – досягнення І ст.ППЗ – вода в корінних берегах)
  • Тиса -Бичків ( +290см – досягнення ІІ ст..ППЗ – початковий вихід води на заплаву)
  • Тиса – Рахів (+244 см – ІІІ ст.ППЗ – вихід на заплаву, на 0,7 м нижче гребеню дамби)
  • Ріка – Хуст (+265 см – досягнення ІІ ст..ППЗ – початковий вихід води на заплаву)
  • Турья – Сімер (+181 см – ІІІ ст.ППЗ – вихід води на заплаву, на 0,7 м нижче гребеню дамби)
  • Уж -Жорнава ( +116 см – досягнення ІІ ст.ППЗ – початковий вихід води на заплаву)
  • Уж – Зарічево ( +237 см – досягнення ІІІ ст.ППЗ – вода на заплаві)
  • Уж – Ужгород ( +241см – досягнення І ст.ППЗ – вода в корінних берегах))
  • Боржава – Довге (+ 221 см- ІІІ ст.ППЗ – вихід на заплаву, на 0,7 м нижче гребеню дамби)

    В зв’язку з значним підвищенням рівнів у р. Боржава (до 3м) відбувся вихід води на правобережну заплаву – підтоплення сільгоспугідь та перелив заплавної дороги В.Комяти-Сільце на пониженій ділянці, досягнення ІІІ ст. ППЗ – вихід на заплаву, на 0,5 м нижче гребеню лівобережної захисної дамби с.Завадка. Підтоплень дворогосподарств сіл В.Комяти та Завадка не відбулось. Виноградівським МУВГ приведено у підвищену готовність відомчу та сільську аварійні бригади підготовлено аварійний запас матеріалів та інвентар для проведення заходів по запобіганню виникнення надзвичайної ситуації. На даному об’єкті велося постійне спостереження за станом водозахисної споруди. На даний час тут відбувається поступове зниження рівня води ( -10-15 см)

    Значні опади та паводок відновив зсувні процеси та берегову ерозію. Спеціалістами міжрайонних управлінь водного господарства проводиться після паводкове обстеження водозахисних дамб, берегоукріплень та пунктів інтенсивної берегової ерозії та зсувів (правого берега р. Ріка у с.Липча Хустського району, р.Тересва с.Терново, р.Лужанка с. Широкий Луг Тячівського району), складаються відповідні дефектні акти.

    На поточний час надзвичайні та небезпечні ситуації на гідротехнічних спорудах та насосних станціях відсутні.

    Паводкова ситуація постійно контролюється службами Закарпатського облводгоспу. Всі служби облводгоспу та підвідомчих управлінь експлуатації працюють відповідно до Положення про роботу в період паводків, для забезпечення безаварійного пропуску паводку і координації дій водогосподарських та будівельних організацій, місцевих рад та населення проводять невідкладні заходи щодо запобігання виникненню надзвичайних ситуацій

  • Проводена підготовка до роботи по перекачці місцевого стоку агрегатів та силового обладнання стаціонарних насосних станцій та пересувні насосні станції
  • Проведено підготовку водосховищ для акумулювання паводкових вод.
  • Попереджено всі районні сільські та селищні ради про можливий підйом рівнів, звернуто їх увагу на стан захаращенності водотоків побутовим сміттям в межах населених пунктів, що спричинить підтоплення дворогосподарств та наступне засмічення поверхневих водотоків на прикордонних ділянках.
  • Приведено у підвищену готовність техніку та аварійні бригади, аварійний запас матеріалів, інструмент та спорядження.
  • Для запобігання можливого затоплення, виведено із заплав та міждамбового простору будівельну техніку та механізми;
  • Визначено можливі аварійно-небезпечні ділянки дамб, ведеться постійне спостереження на загрозливих та новозбудованих ділянках дамб ;

    Диспетчерська служба облводгоспу працює в режимі цілодобового подання інформації про введення ступіней протипаводкового захисту в оперативному порядку по схемі відповідно до Положення. Інформації передаються обласній та районним комісіям з питань ТЕБ і НС, в Кризовий Центр Держводгоспу України, прикордонні держави (Словаччину, Угорщину, Румунію).

    Начальник відділу

    противопаводкового захисту Т.Н.Мирочник

    182 переглядів