Досвід Словаччини з впровадження Рамкової Водної Директиви Європейського Союзу в рамках проекту INTERREG IIIВ САDSES /ТАСІS “Покращення системи управління паводками”

Закарпатський облводгосп має успішний досвід участі в реалізації міжнародних проектів Програм Європейського Союзу, метою яких є покращення паводкової ситуації в Закарпатській області. В червні 2007 року облводгоспом було підписано Грантову угоду з реалізації проекту програми ІNTERREG IIIB CADSES/TACIS “Покращення системи управління паводками”, діяльність якого зосереджена в басейнах річок Уж і Латориця. Основна мета даного проекту – зменшення паводкових втрат, підвищення ефективності управлінських рішень шляхом вдосконалення та розширення АІВС-Тиса і застосування новітніх технологій, які базуються на гео-інформаційних системах та моделях прогнозування.

В четвер, 21 лютого 2008 року, на семінарі проекту з впровадження Рамкової Водної Директиви Європейського Союзу, який проходив у залі засідань Закарпатського облводгоспу, були присутні представники партнерських організацій проекту – Словацького гідрометеорологічного інституту (м.Братислава), Закарпатського обласного центру з гідрометеорології, а також міжрайонних управлінь водного господарства області, екологічних організацій, ЗМІ та Закарпатського облводгоспу, який виступає Бенефіціаром проекту в Україні (керівник проекту – головний інженер Закарпатського облводгоспу Олег Кисіль). Метою семінару було ознайомлення українських експертів з досвідом Словацької Республіки, набутим під час впровадження Рамкової Водної Директиви Європейського Союзу.

З вітальним словом, відкривши програму семінару, виступив начальник Закарпатського облводгоспу Володимир Чіпак. Під час роботи семінару представниками облводгоспу та Закарпатського обласного центру з гідрометеорології були зроблені презентації про цілі і прогрес проекту на українській території.

Словацькі експерти на семінарі виступали з доповідями про засади Рамкової Водної Директиви Європейського Союзу та стратегію її впровадження в Словацькій Республіці. Зокрема, було звернено увагу на національну конфігурацію груп з впровадження Рамкової Водної Директиви (РВД). Представниками Словацького гідрометеорологічного інституту була наведена характеристика доброго стану поверхневих і підземних вод та природоохоронних територій відповідно до положень РВД. Експерти проекту виклали сутність програми моніторингу та підготовки програми заходів і плану управління басейном річки.

В свою чергу, з доповіддю про досвід впровадження РВД в басейні р.Тиса на території Закарпатської області України виступив начальник відділу комплексного використання водних ресурсів облводгоспу Едуард Осійський.

Отже, прийнята у 2000 році Рамкова Водна Директива ЄС визначає основні принципи управління водними ресурсами та шляхи досягнення доброї якості води і безпечного стану річок і водойм. Одним із головних принципів, викладених у РВД, є інтегрована басейнова модель управління водними ресурсами, що передбачає спільні дії усіх держав, які знаходяться у басейнах річок.

Басейни ряду річок знаходяться як на території України, так і на територіях Угорщини, Словаччини, Польщі, Румунії та інших держав, що є членами ЄС або мають на меті стати ними у перспективі. Більше за це, слід зазначити, що басейн р. Дунай значною мірою залежить від однієї з її основних приток – р. Тиси, яка бере свій початок в українських Карпатах. Це зобов’язує впроваджувати спільні дії по управлінню басейнами річок, принципи яких викладені у РВД.

Однак існує серйозна проблема вдосконалення національної законодавчої бази України в галузі водного господарства. Тривалий час залишається не визначеним питання про внесення деяких змін до Водного кодексу України.

Вирішення актуальних питань щодо управління і контролю за використанням, охороною та відтворенням водних ресурсів на законодавчому рівні надасть можливість налагодити системну і ефективну роботу, чітко визначити пріоритетні завдання та розмежувати функції центральних органів виконавчої влади в даній галузі. Одночасно це забезпечить умови для гармонізації вітчизняної нормативно-правової бази з європейськими стандартами та вимогами Рамкової Водної Директиви.

768 переглядів