Відбулася підсумкова колегія Закарпатського облводгоспу

19 лютого відбулося розширене засідання колегії Закарпатського облводгоспу та профспілкової конференції водогосподарських організацій Закарпатської області. У засіданні колегії взяли участь голова Держводгоспу України Сташук В.А., перший заступник голови обласної державної адміністрації Балога І.І., директор ДП “Об”єднана дирекція будівництва водогосподарських об”єктів Закарпатської області” Федів Р.Є., начальник головного управління МНС України в Закарпатській області Гецянин І.В., заступник начальника головного управління земельних ресурсів області Герчук В.Г., заступник голови облпрофради Захарець В.Г., представники водгосподарських організацій області, запрошені гості.

Нижче наводимо витяг з доповіді начальника облводгоспу В.П.Чіпака “Про підсумки роботи водогосподарського комплексу області за 2007 рік та заходи щодо забезпечення сталого функціонування галузі у 2008 році”:

“Підсумовуючи роботи, виконані у 2007 році Закарпатським облводгоспом та його структурними підрозділами, необхідно зазначити, що результативні показники по бюджетних Програмах, за якими ми фінансуємось з державного бюджету виконані в повному обсязі.

По основних показниках виконання є наступним:

1. Об’єм очищення каналів від намулу склав 125 тис.куб.метрів, при плані 125 тис.куб. метрів (100%).

2. Застосовано гербіциди при видаленні деревної рослинності на площі 53,6 га при річному завданні 46 га (117%).

3. Виконано скошування на площі 1925 га, з них механізовано – 824 га (43%), при річному завданні 1811 га, з них механізовано – 725 гектарів (40%).

4. Виконано ремонт 25 шт. насосно-силових агрегатів, при плані 25 штук (100%)

5. Відремонтовано 1006 гідротехнічних споруд при річному завданні 960 одиниць(105%).

6. Впроваджено у виробництво 11 раціоналізаторських пропозицій.

7. Складені переліки по 44 потенційно-небезпечних об’єктах, отримані свідоцтва про реєстрацію від МНС України.

8. По поточному і капітальному ремонту виконано робіт на суму 960,5 тис.гривень, з них за рахунок спеціального фонду 520,5 тис.грн. (54% від загального обсягу).

В 2007 році в зонах діяльності міжрайонних управлінь водного господарства облаштовано і відновлено 14 витоків річок та природних водних джерел.

Реалізація заходів Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р.Тиса та введення в дію нових протипаводкових споруд вимагають забезпечення їх надійної і ефективної експлуатації. Водогосподарський комплекс Закарпатської області, як і сусідніх країн, насичений великою кількістю складних водозахисних протипаводкових споруд і потребує відповідного фінансування експлуатаційних робіт, поточного і капітального ремонтів.

Програма моніторингу довкілля у частині контролю якості поверхневих вод по Закарпатській області за 2007 рік виконана. Відібрано 308 проб води, виконано 8543 вимірювань. В порівнянні з минулим роком кількість пунктів спостереження збільшено з 9 до 32, що дало змогу охопити весь транскордонний басейн Тиси, однак фінансування моніторингу залишилось на рівні минулого року.

Лабораторією облводгоспу надано платних послуг на суму 75 тис. грн. за виконання гідрохімічного аналізу зворотних вод та щільності ґрунтів при влаштуванні водозахисних дамб. В 2007 році успішно проведено атестацію лабораторії Закарпатської гідрогеолого-меліоративної партії, яка була передана нам у квітні. За звітний рік лабораторією партії було надано платних послуг на суму 22 тис. гривень.

Протягом 2007 року працівниками Закарпатського облводгоспу було здійснено 412 перевірки дотримання вимог водного законодавства, видано 246 обов’язкових до виконання приписів, притягнуто до адмінвідповідальності 166 посадових та фізичних осіб, накладено стягнень на суму понад 13 тис. грн. Ряд матеріалів передано до правоохоронних органів та по одному з них нараховані збитки заподіяні державі внаслідок порушення водоохоронного законодавства на суму 9248 грн.

На державному обліку за звітною формою 2-ТП (водгосп) в області нараховується 664 підприємств і організацій, що здійснюють забір і скид води.

Аналіз цих звітів показує, що всього в області в 2007 році було забрано 54,6 млн.м3 води (93 % від минулого року), із них поверхневих – 19,2 млн.м3, підземної – 35,4 млн.м3 .

Однак з кожним роком для комунального господарства області характерне збільшення втрати води при транспортуванні. Втрати води для комунальних підприємств області складають 39 %. Зокрема для Мукачівського та Берегівського, Виноградівського водоканалів втрати води при транспортуванні досягають до 60 % ,тобто кожен другий літр води втрачений. Все це обумовлено застарілими мережами водопостачання, які потребують невідкладного капітального ремонту та до оснащення і всі ці втрати і є однією з причин зростання ціни на водопостачання та водовідведення для населення та підприємств.

Відмічається поступове зменшення скиду стічних вод в поверхневі водні об’єкти до 48,3 млн.м3, в тому числі недостатньо-очищених стічних вод – 12,1 млн. м3 , нормативно-очищених – 30,7 млн. м3. Одночасно через неефективну роботу ряду очисних споруд водокористувачів скид забруднених вод в поверхневі водні об’єкти залишається сталим. Ряд підприємств області здійснюють скид стічних вод в поверхневі водойми без очистки.1,2 млн м3 Переважно це скид комунальних підприємств (водоканалів) області.

Основним водокористувачем в області залишається комунальне господарство області, яке забирає більше 30 млн. м3, (60% від загального водокористування) і саме очисні споруди комунального господарства найбільше створюють проблем для водних об’єктів.

Протягом останніх років в області не введено жодних очисних споруд, а ті що є в основному знаходяться в неробочому стані і потребують негайної реконструкції.

За останні роки в області крім забруднення поверхневих вод виникла ще одна нагальною проблема – це засмічення річок побутовими відходами. Наочне відображення цієї проблеми – сміття, яке під час паводків пливе по річках.

Тому в подальшому нам треба об’єднати зусилля держуправління екоресурсів, екологічної інспекції, облводгоспу, комунальних служб і разом з виконавчою владою на місцях вирішити питання щодо зменшення обсягів забруднення та засмічення водотоків.

В 2007 році Закарпатським облводгоспом та міжрайонними управліннями водного господарства забезпечено пропуск повеней на річках області. Завдяки автоматизованій системі, ми завчасно попередили органи влади про можливі місця затоплення і переливів, а також із залученням сільської аварійної бригади, розпочали роботи по захисту с.Завадка Виноградівського району.

В засушливий період, який спостерігався на протязі 2-3 кварталів недопущено погіршення оптимального водно-фізичного режиму на меліоративних системах. Цього вдалось досягнути шляхом завчасного закриття шлюзів регуляторів на магістральних каналах, акумуляції води у водосховищах системи Чорний Мочар та відновлення роботи насосної станції № 21 по перекачці води з р.Тиси в магістральні канали Берегівської меліоративної системи (1,3 млн. метрів кубічних).

В 2007 році створено інформаційно-дорадчий центр, як структурний підрозділ Закарпатського облводгоспу. Для чого виділено приміщення, оформлений куток, де розміщена інформаційна література та рекомендації по веденню водного та сільського господарства. Підготовлені стенди по меліоративних осушувальних системах області та краплинному зрошенні.

Центр підтримує зв’язки з науковими установами, зокрема із обласним проектно-технологічним центром охорони родючості ґрунтів та якості продукції і Закарпатським інститутом агропромислового виробництва. З участю науковців підготовлені до друку рекомендації по сільськогосподарському використанню прируслових заплавних земель, поліпшенню еродованих та ерозійно-небезпечних, використанню польдерних земель і земель сухих ємностей та по глибокому розпушенню меліорованих земель.

Надруковані довідкові видання “Розвиток сільського господарства в умовах реалізації протипаводкових заходів”, а також “Водний фонд Закарпатської області”.

З метою створення полігонів для демонстрації можливостей ефективного використання меліорованих земель, двобічного регулювання, застосування краплинного зрошення та поливу сільськогосподарських культур проведено роботу по укладанню відповідних угод з діючими селянсько-фермерськими господарствами. Робота по вдосконаленню центру продовжуватиметься.

В рамках виконання Регіональної Програми протипаводкового захисту у 2007 році за рахунок коштів місцевих бюджетів виконано робіт по розчистці русел річок, потічків та меліоративних каналів на суму 3,1 млн. гривень (у 2006 році – 2,2 млн. грн.). Вважаємо, що і в 2008 році тенденція до росту виділення коштів на ці заходи з місцевих бюджетів буде продовжуватись. Закарпатським облводоспом, через міжрайонні управління водного господарства, доведено до райдержадміністрацій пооб’єктні пропозиції по виконанню регіональної програми у 2008 році для їх погодження та затвердження на сесіях районних рад. У вирішенні даного питання хотілось би подякувати обласній адміністрації за розуміння і підтримку.

Хочу зазначити, що в рамках міжнародного співробітництва на прикордонних водах ми забезпечили виконання всіх запланованих заходів. З початку року було проведено 29 зустрічей різного рангу, на яких розглядались важливі питання співробітництва на прикордонних водах з Румунією, Угорською та Словацькою Республіками. Пріоритетними серед них були питання забезпечення надійності протипаводкового захисту, використання водних ресурсів, гідрометеорології та покращення якості прикордонних вод.

За результатами проведених зустрічей головними питаннями співробітництва на прикордонних водах в 2008 році буде вирішення наступних проблем:

  • узгодження та вирішення питань, пов’язаних з проектуванням та будівництвом гідротехнічних споруд на прикордонних територіях басейну р. Тиса;
  • покращення моніторингу якості води на прикордонних водотоках;
  • розробка Стратегії розвитку спільної автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи АІВС-“Тиса”;
  • внесення пропозицій щодо впровадження положень Рамкової Водної Директиви та Директиви з оцінки і управління паводковими ризиками Європейського Союзу.

    Протягом 2007 року облводгосп продовжував роботу з реалізації міжнародних проектів Програм сусідства Європейського Союзу, спрямованих на поглиблення прикордонного співробітництва в сферах попередження надзвичайних ситуацій та екології згідно з Указом Президента України № 1236/2007 “Про заходи щодо активізації євро інтеграційного прикордонного співробітництва” від 19.12.2007р., зокрема проект “Розробка українсько-угорських комплексних планів протипаводкового захисту, розвитку водного господарства та оновлення заплавних територій в регіоні Берег і басейні р. Боржава”, проект “Покращення системи управління паводками – МОЗЕС”. Одними з основних видів робіт по цих проектах є розробка техніко-економічних обґрунтувань по акумулюючій протипаводковій ємності в с.Загаття та реконструкції Берегівської осушної системи. Ми вже отримали ТЕО по ємності в с.Загаття і після його розгляду пропонуємо Дирекції замовити розробку детального і обґрунтованого проекту на її будівництво. Це стосується і розробки робочої документації по протипаводковому польдеру в районі сіл Вари-Четово, по якому в поточному році необхідно завершити проектні роботи по впускних та випускних спорудах. Прискорення розробки цих проектів дасть можливість залучити до фінансування будівельних робіт кошти Європейської комісії.

    З метою поглиблення міжнародного співробітництва працівниками облводгоспу в рамках оголошених Європейською Комісією конкурсів Програм сусідства Угорщина-Словаччина-Україна та Україна-Румунія у 2007 році підготовлено та подано дві заявки на реалізацію спільних проектів транскордонного співробітництва: “Розвиток Берегівської транскордонної меліоративної системи в басейні р.Тиса” та “Покращення протипаводкового захисту і екологічної ситуації на українсько-румунському кордоні р. Тиса”.

    В 2007 році вживались заходи щодо подальшого розширення та вдосконалення роботи АІВС-“ТИСА”. З метою повного охоплення автоматизованим моніторингом гідрологічної ситуації всіх постів спостереження басейну р.Уж було встановлено дві автоматизовані гідрометеорологічні станції на р.Уж в с.Зарічево і на р.Тур’я в с. Сімер Перечинського району, а також одну метеорологічну станцію і ретранслятор на горі Яворник у Великоберезнянському районі. В 2008 році на р.Латориця в м.Чоп буде влаштовано ще одну станцію. Як слідуючий етап розвитку системи, ми будемо працювати в напрямку розширення системи до всіх міжрайонних управлінь водного господарства з метою забезпечення можливості отримання ними оперативних даних в режимі реального часу

    Таким чином, Закарпатським облводгоспом протягом 2007 року в рамках реалізації міжнародних проектів було залучено міжнародної технічної та гуманітарної допомоги на суму 3,5 млн. гривень.

    Відділом комплексного проектування Закарпатського облводгоспу в 2007 році розроблено 51 робочий проект на загальну суму 0,9 млн. гривень, що дало змогу забезпечити проектно-кошторисною документацією об’єкти Регіональної протипаводкової програми, та деякі об’єкти державної програми. Необхідно додати, що в 2007 році ми змогли забезпечити відділ сучасними геодезичними засобами, комп’ютерною технікою та відповідним програмним забезпеченням.

    Спеціалістами Закарпатського облводгоспу продовжується робота, щодо наповнення водогосподарською інформацією геоінформаційної системи Закарпатського облводгоспу, а також робота по реструктуризації та оновленню веб-сайту облводгоспу. З 2008 року ми запустили оновлену Інтернет сторінку.

    Ми також тісно співпрацюємо з Міжнародною Комісією по захисту р.Дунай (ICPDR) у питаннях створення ГІС української частини басейну р. Тиса та іншими міжнародними природоохоронними організаціями.

    Правлінням Товариства разом з об’єднаним профкомом облводгоспу на спортивному комплексі Виноградівського ВАТ ПМК-78 в серпні була проведена ІІ обласна спортивна спартакіада під девізом “Знайди час для свого здоров’ я”. У спартакіаді прийняли участь 216 чоловік.

    У червні у “Географічному центрі Європи” в с.Ділове Рахівського району відбулося святкування Дня Дунаю з метою підвищення екологічної культури громадян по відношенню до річок. Святкування було організовано Закарпатським облводгоспом, Всеукраїнською екологічною лігою та Рахівською районною держадміністрацією. До святкування Дня Дунаю громадою села Ділове спільно з працівниками Рахівської дільниці гірських річок Тячівського міжрайонного управління водного господарства було проведено впорядкування прибережної захисної смуги річки Тиса (прибирання та вивіз побутового сміття).

    В Закарпатському облводгоспі введено комплексну рейтингову оцінку діяльності міжрайонних управлінь водного господарства. За результатами роботи в 2007 році перше місце зайняло Виноградівське МУВГ, другі місця – Мукачівське та Берегівське МУВГ, передостаннє місце Ужгородське МУВГ і останнє Тячівське МУВГ.

    Аналіз рейтингової оцінки показує, що по експлуатаційному блоку найкраще спрацювало Виноградово, Берегово та Мукачево, гірше Ужгород і Тячево. На неналежному рівні знаходиться робота з питань енергозбереження в Тячівському управлінні. По фінансовому блоку найкраще спрацювали Тячівське, Ужгородське та Мукачівське управління, гірше Виноградівське і Берегівське. По обсягах надання платних послуг на першому місці Тячівське управління, на останньому – Виноградівське.

    Окрім завдань, які вже були озвучені, у 2008 році необхідно забезпечити:

    – виконання завдань, доведених наказом Держводгоспу “Про основні напрямки роботи та завдання експлуатаційних організацій у 2008 році”.

  • завершення інвентаризації осушувальних систем та завершення інвентаризації водних об’єктів (водосховищ, озер і ставків), незалежно від форми власності.

    – враховуючи згоду місцевих органів виконавчої влади (Мукачівська районна рада та районна державна адміністрація) щодо прийняття на баланс та забезпечення обслуговування споруд водозабору, у 2008 році необхідно відкоригувати проектно-кошторисну документацію на будівництво Пістрялівського сільського групового водопроводу, для послідуючого включення в плани будівництва 2009 року”.

    З доповідями виступили також Федів Р.Є., голова обєднаного профкому Смочков Г.Г., керівники міжрайонних управлінь водного господарства.

    У своєму виступі Балога І.І. висловив подяку працівникам водогосподарського комплексу за хорошу роботу, відзначив проведення тендерів на належному рівні, освоєння коштів, важливість побудованих і зданих в експлуатацію протипаводкових споруд, пріоритетність забезпечення виконання програми протипаводкового захисту р.Тиса. Від імені Закарпатської обласної державної адміністрації за високі трудові досягнення кращі працівники були нагороджені Почесними грамотами ОДА.

    Голова Держводгоспу Сташук В.А. у виступі подякував колективам за проведену роботу, висловив зауваження щодо проблемних питань роботи галузі водного господарства області, а також свої побажання і підтримку з боку Держкомітету у втіленні планів на майбутній рік.

    215 переглядів