Робоча зустріч по актуальним питанням прикордонного співробітництва

13 лютого 2008 року відбулась робоча зустріч Володимира Чіпака, начальника Закарпатського облводгоспу та Боднара Гашпара, директора Верхнє-Тисайської Дирекції водного господарства в м. Вашарошнамень. Предметом зустрічі було вирішення спільних проблем на прикордонних водах та питань, пов’язаних підготовкою до XIV наради Уповноважених Урядів України та Угорської Республіки.

Українські та угорські колеги обговорили питання щодо передачі автоматизованої станції з контролю якості води в м. Тячів на баланс Закарпатського облводгоспу та введення її в експлуатацію вже найближчим часом.

В центрі обговорення була також проблема забруднення р.Тиса побутовими відходами та пляшками. Володимир Чіпак та Боднар Гашпар висловили занепокоєння тим, що з кожним роком спостерігається все більше забруднення р. Тиса пластмасовими пляшками. Це в свою чергу викликає негативну реакцію місцевого населення як в Україні, так і в Угорщині. Обидва колеги погодились, що вирішення цієї проблеми не посильно водному господарству і саме місцева влада повинна допомогти у її вирішенні. Якщо в Угорщині в кожній сільській раді запроваджено селективний збір сміття, то в Україні він існує тільки подекуди. Як зазначив Володимир Чіпак, цьому в першу чергу необхідно навчити людей, згодом побудувати заводи для утилізації побутових відходів та пластмасових пляшок, інакше цю проблему не буде вирішено і вона дедалі буде більше гострою.

Колеги домовились, що необхідно допомогти місцевій владі та екологічним організаціям розробити проекти, спрямовані на вирішення цієї проблеми. Пропозиція Володимира Чіпака щодо організації в квітні цього року в рамках спільного проекту зустрічі українських голів сільських рад з їх колегами в Угорщині з метою обміну досвідом роботи щодо ведення господарства на селі, була підтримана Боднар Гашпаром .

Потім колеги обговорили питання, пов’язані з експлуатацією спільної автоматизованої системи моніторингу паводків (АІВС-Тиса) та щодо розробки спільного проекту реконструкції Батарської осушувальної системи.

Наприкінці зустрічі Боднар Гашпар, Володимир Чіпак подякували один одному за допомогу у вирішенні спільних питань та успішне співробітництво на прикордонних водах між двома водогосподарськими організаціями України і Угорської Республіки.

228 переглядів