Семінар-нарада з посилення діяльності України в імплементації Дунайської Конвенції

19-го травня 2016 р. в Києві, в приміщенні секційного залу Великого конференц-залу Національної aкадемії наук України пройшов семінар-нарада з посилення діяльності України в імплементації Дунайської Конвенції, організований в рамках впровадження проекту ЄС «Підтримка України в апроксимації екологічного законодавства ЄС» (проект АРЕNА).
Учасників семінару привітали начальник відділу водних екосистем та ресурсів Міністерства екології та природних ресурсів України Олександр Бонь, виконувач обов’язків Голови Держводагентства Ірина Овчаренко, начальник Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса Володимир Чіпак, керівник третього відділу програм допомоги “Енергетика, транспорт та навколишнє середовище” Представництва ЄС в Україні Вальтер Треттон і Виконавчий секретар Міжнародної комісії із захисту р.Дунай Іван Завадський.
У 1998 році для підтримки діяльності країн щодо сталого захисту та використання водних ресурсів Дунаю було створено Міжнародну комісію із захисту р. Дунай (МКЗД), робота якої базується на виконанні положень положень Конвенції щодо захисту р. Дунай, яка була підписана 29 червня 1994 року в Софії, Болгарія. Членами МКЗД на сьогодні є Австрія, Боснія і Герцеговина, Болгарія, Хорватія, Чехія, Німеччина, Угорщина, Чорногорія, Молдова, Румунія, Сербія, Словаччина, Словенія і України, а також Європейська Комісія.
Минулого року завершилася тривала підготовка двох найважливіших документів у процесі імплементації двох директив ЄС з водної політики – Водної і Паводкової Директив ЄС. 9 лютого 2016 року міністри і високопосадовці з дунайських країн зібралися у Відні на 3-тю Міністерську зустріч МКЗД і схвалили оновлений 2-ий План управління водними ресурсами басейну р. Дунай, який має на меті впровадити заходи з покращення екологічної ситуації Дунайського регіону та сталого розвитку дунайських країн. Міністерська зустріч також схвалила перший 6-річний План управління паводковими ризиками в басейні р.Дунай.
На семінарі Виконавчий секретар МКЗД Іван Завадський і технічний експерт з управління річковим басейном Секретаріату МКЗД Раймунд Майєр представили цілі, структуру та інструменти МКЗД, основні завдання на 2016 рік та планування на наступний цикл, до 2021 року. Начальник відділу Мінекоресурсів Олександр Бонь розповів присутнім про результати діяльності України в МКЗД.
Ключовий експерт проекту Елеонора Барткова інформувала про роль проекту ЄС «Підтримка України в апроксимації екологічного законодавства ЄС» у підтримці імплементації Дунайської Конвенції. Також було представлено документ, який розробляє проект, під назвою «Підхід щодо підтримки участі України в МКЗД» .
Начальник БУВР Тиси Володимир Чіпак і національний експерт МКЗД Олена Марушевська представили заходи зі святкування Дня Дунаю – 2016, яке пройде 28 червня на березі р.Тиса на українсько-угорському кордоні під традиційним гаслом «Тиса-молодша сестра Дунаю».

334 переглядів