Завершальна конференція з реалізації спільного українсько-угорського проекту в Угорщині

Головний партнер проекту Верхнє-Тисайська Дирекція охорони довкілля і водних справ завершила реалізацію на території Угорщини спільного проекту IНТЕРРЕГ ІІІA/ТАСІС “Розробка українсько-угорських комплексних планів протипаводкового захисту, розвитку водного господарства та оновлення заплавних територій в регіоні Берег і басейні р.Боржава”.

13 лютого 2008 року в с.Чарода відбулась заключна конференція з реалізації проекту, на яку були запрошені представники Закарпатського облводгоспу, як головного партнера від України та експертів проекту.

В конференції взяли також участь представники Міністерства охорони навколишнього середовища Угорщини, місцевої влади, проектні та екологічні організації, мас-медіа.

Реалізація проекту в Угорщині почалась ще в 2006 році і за цей період він отримав хорошу підтримку серед органів місцевої влади, населення, оскільки проект був спрямований на забезпечення протипаводкового захисту населених пунктів регіону Берег, розвиток ландшафтного ведення господарства, збереження історичних цінностей та водно-болотних угідь, якими багатий цей регіон.

Як відзначив у своєму виступі Боднар Гашпар, директор Верхнє-Тисайської Дирекції: “Протягом всієї реалізації проекту встановились добрі відносини проектних інститутів з екологічними організаціями, водним господарством та населенням”. Ефективні рішення протипаводкового захисту, запропоновані проектними організаціями, одержали належну підтримку серед населення завдяки їх постійному спілкуванні з громадськістю на форумах, семінарах та врахуванню думки жителів цього регіону під час розробки проектів. “Проект буде актуальним і надалі, оскільки створено надійну основу для реалізації тих заходів, які розглядав проект”, – відзначив Боднар Гашпар.

Під час конференції кожен партнер проекту представив результати своєї роботи. Цікаво було ознайомитись з проектними рішеннями захисту від паводків угорських колег. Так, представник фірми VIZITERV Ласло Петер представив ТЕО будівництва акумулюючих споруд в регіоні Берег, розвиток басейну р.Тиса. Над цим проектом працювали три проектні організації. Перед проектантами було поставлено завдання розробити проект, який би відповідав цілям національної Програми Вашаргелі, забезпечив захист населених пунктів від паводків, обводнення території для екологічних цілей. Отже, відповідне проектне рішення було знайдено – акумулюючі споруди (польдери), які пропонує проект, повинні акумулювати 60 млн. м. куб., що забезпечить зниження рівня води в р. Тиса на 1 м, для запуску води в польдер запроектовано шлюз з сегментними затворами, який використовуватиметься також для подачі води на зрошення та обводнення території. Всього необхідно буде побудувати 21 споруду (дамби, канали, шлюзи, водовипуски та інше). На запитання як часто буде затоплюватись польдер, відповідь була такою. Враховуючи те, що максимальні рівні паводків за останні роки збільшились і базуючись на проведених розрахунках, можливі затоплення польдеру виникатимуть один раз на 30-40 років. Водосховище за 2 дні заповнюватиметься водою і всього на 6-8 днів, а скид води триватиме 20-30 днів. Отже, негативний вплив на навколишнє середовище спостерігатись не буде, оскільки більшість рослин, дерев нормально витримують такий період під водою, а для тварин будуть споруджені спеціальні острівці. Проектом також передбачено будівництво експлуатаційних доріг, покриття дамб асфальтом, посадка захисного лісу по всьому периметру дамб.

На сьогодні цей проект вже має всі необхідні для будівництва погодження, тому в недалекому майбутньому наші угорські колеги розпочнуть ще одне масштабне будівництво, оскільки будівництво польдеру Циганд акумуляцією 90 млн. м.куб. вже майже завершено.

Очевидно, що Угорщина йде попереду України в плані будівництва протипаводкових споруд, але українським експертам теж було що представити своїм угорським колегам. Володимир Чіпак – начальник облводгоспу і керівник проекту представив на Заключній конференції процес реалізації проекту в Україні. Оскільки територія Закарпаття відрізняється від території Угорщини тим, що на 90 відсотків – це гірська місцевість, то проектом розглядались проектні рішення будівництва гірських акумулююючих ємностей. Так, Володимир Чіпак коротко інформував колег, про результати ТЕО будівництва гірської сухої акумулююючої ємності на р. Іршавка, розробленого ВАТ “Укрводпроект”, будівництво І черги польдеру Вари-Четфалва, з акумуляцією 40 млн.м.куб. води, про екологічні, сільськогосподарські дослідження, здійснені в рамках проекту та подальші заходи, оскільки в Україні цей проект завершується в липні поточного року.

Також, Володимир Чіпак дав інтерв’ю угорському телебаченню та радіо щодо реалізації даного проекту на території України.

Загалом конференція була досить насиченою виступами її учасників, свої результати представили також інші партнери проекту щодо екологічних досліджень, сільського господарства, якості ґрунтів цього регіону та інформування громадськості.

Виступ наприкінці конференції представника Міністерства охорони навколишнього середовища Угорської Республіки про різні програми транскордонного співробітництва підтверджує те, що це був не останній спільний проект.

895 переглядів