На виїзному засіданні Комітету Верховної Ради розглядалося питання протипаводкового захисту Закарпаття

Начальник БУВР Тиси Володимир Чіпак взяв участь у виїзному засіданні Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, яке відбулося 21 травня 2016 року в м.Ужгород.

Під час засідання учасники обговорили найболючіші питання області, які потребують вирішення на загальнодержавному рівні. Керівництво області особливу увагу звернуло на важливість належного фінансування протипаводкових програм області. Адже протягом останніх років заходи Загальнодержавної цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро на період до 2021 року, яка містить напрямок «Комплексний протипаводковий захист в басейні р. Тиса у Закарпатській області» з державного бюджету практично не фінансувались, і проектні та будівельні роботи не виконувались. Державним бюджетом на поточний рік передбачено виділення коштів у сумі лише 200,0 тис. гривень для території усієї України, що є вкрай недостатнім.

У своїй доповіді Володимир Чіпак зазначив, що хронічне недофінансування надзвичайно важливої для Закарпаття вищезазначеної Програми призводить до багатомільйонних збитків, як для народногосподарського комплексу, так і для населення. Зокрема, зовсім недавно пройшли два паводки: в листопаді 2015 року та січні 2016 року, внаслідок яких пошкоджено недобудовані та нереконструйовані споруди, особливо у гірській місцевості Тячівського та Рахівського районів. Разом з тим в області нараховується більше 50-ти ділянок, які несуть загрозу ймовірного затоплення населених пунктів та територій. Ми розуміємо, наскільки складний економічний і фінансовий стан держави, але якщо повториться паводок, близький до історичного, то тоді вже у 10 разів більше доведеться вкладати коштів у ліквідацію його наслідків, ніж на попередження.

Окремо начальник БУВР Тиса наголосив на незадовільному стані фінансування заходів з експлуатації водогосподарського комплексу Закарпатської області,  вартість основних фондів якого на сьогодні складає 1 млрд. гривень. Такий стан фінансування експлуатаційних потреб неминуче призведе до їх пошкодження, адже гідротехнічні споруди, які щорічно піддаються шкідливій дії вод без відповідного догляду, поточних та капітальних ремонтів не зможуть виконувати свої функції із відповідними наслідками.

За підсумками засідання всі пропозиції, представлені БУВР Тиси, були погоджені Комітетом.

 

Джерело інформації: Програма РАДА / The RADA Program

415 переглядів