Міжнародний День водно-болотних угідь

Річковий басейн Тиси має виняткову природну екологічну цінність завдяки присутності унікальних прісноводних водно-болотних екосистем, 167 великих озер стариць, більше ніж 300 водно-болотних угідь. Природоохоронні об’єкти в українській частині Верхньої Тиси займають площу 1600 кв.км – це більш ніж 12% території Закарпатської області.

2 лютого світова громадськість відзначала Всесвітній день водно-болотних угідь. Саме 2 люте є днем, з якого в 1971 році розпочала свій відлік Конвенція про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином як середовище існування водоплавних птахів (конвенція відома під назвою Рамсарська за назвою міста заснування – Рамсар, що в Ірані). 29 жовтня 1996 р. після схвалення Верховною Радою відповідного закону, Україна поновила своє членство з часів СРСР і входить в число 150 країн – Договірних сторін Конвенції. За пропозицією Рамсарської конвенції Всесвітній день водно-болотних угідь у 2008 році проходив під девізом “Здоров’я водно-болотних угідь – здоров’я людей”. Відомі 12 Рамсарських сайтів, на яких висвітлюються позиції Конвенції.

7 лютого 2008 р. в Закарпатському обласному еколого-натуралістичному центрі учнівської молоді відбулося святкування Міжнародного Дня водно-болотних угідь. У цій акції прийняли участь представники Ужгородського національного університету: к.б.н. Наталія Ковальчук, к.б.н. Андрій Мигаль та представники Закарпатського облводгоспу – провідні спеціалісти відділу комплексного використання водних ресурсів Галина Видиш та Іван Монич.

В акції приймали участь молодші школярі ужгородських шкіл, котрі продемонстрували присутнім свої найкращі роботи (малюнки, аплікації), присвячені водно-болотним угіддям Закарпаття. Окремі учасники виступили з короткими науковими рефератами про водно-болотні угіддя. Приємно, що багато дітей підготували і представили цікаві матеріали, ідеї, варті того, щоб дорослі звернули на них увагу.

Представники Закарпатського облводгоспу повідомили присутніх про можливість влаштування в майбутньому заказника водно-болотних угідь в заплаві р. Тиси в районі смт. Буштино Тячівського району та ознайомили школярів з заповідниками водно-болотних угідь в басейні Тиси.

Серед найважливіших природоохоронних територій у верхній та середній частині басейну ріки Тиса дві розташовані в Словаччині: 50 тис. га заповідник на р. Слана, частково розташований на території Угорщини, та 10 тис. га заповідних водно-болотних угідь на р. Латориця біля держкордону з Україною.

Відділ комплексного використання водних ресурсів

275 переглядів