Виготовлення проектно-кошторисної документації в рамках українсько-угорського проекту

Відповідно до запрошення Верхнє-Тисайської Дирекції охорони довкілля та водних справ 29 січня 2008 року головний інженер облводгоспу Олег Кисіль та начальник відділу ГІС, моделювання та інформаційного забезпечення Світлана Ребрик взяли участь у Технічній раді щодо розгляду проектно-кошторисної документації, розробленої в рамках виконання проекту INTERREG III A/TACIS “Розробка українсько-угорських комплексних планів протипаводкового захисту, розвитку водного господарства та оновлення заплавних територій в регіоні Берег та басейні р. Боржава”. На Технічній раді консорціум угорських проектних організацій представив розроблену документацію по наступних проектах: “Влаштування протипаводкового польдеру в заплаві р.Тиса в регіоні Берег” і “Відновлення заплавних земель паводконебезпечного регіону Берег”. Регіон Берег є складовою частиною спільної українсько-угорської Берегівської меліоративної системи.

Першим проектом передбачено влаштування протипаводкового акумулюючого польдеру на правобережній заплаві р.Тиса в районі сіл Тарпа, Чарода, Янд, Гулач. Об’єм акумуляції паводкових вод складає 60-90 млн. м. кубічних. Водозабір в польдер передбачається влаштувати в правобережній дамбі р.Тиса біля с.Тивадор, а водоскид в р.Тису біля с.Янд.

Другим проектом передбачається здійснити роботи по будівництву та реконструкції шлюзів регуляторів, донних порогів на магістральних каналах регіону Берег, зокрема, на каналах Сипа, Чаронда, Дідівський Міц. Проектом також передбачається здійснити частково роботи по регулюванню русел цих каналів. Ці роботи, зокрема, спрямовані на покращення водного режиму на території Берег.

Опонентами проектних організацій виступили начальники і працівники відділів Верхнє-Тисайської Дирекції охорони довкілля та водних справ, які робили зауваження і уточнювали інформацію щодо топографічних даних, розміщення і характеристик проектованих гідротехнічних споруд, можливих земляних кар’єрів, проблем виділення земельних ділянок для будівництва протипаводкових споруд,експлуатаційних, інвестиційних потреб та ін.

Як зазначив головний інженер облводгоспу Олег Кисіль, на українській території проекту розробка проектно-кошторисної документації передбачає: завершення робочих проектів на будівництво польдера Вари-Четфалва до кінця 2008 р., після чого буде оголошено тендер на будівельні роботи. Протягом наступного місяця буде завершена розробка ТЕО української частини Берегівської меліоративної системи, в якій будуть враховані і результати угорських проектів, представлених сьогодні на техраді. Минулого року Закарпатський облводгосп подав заявку на конкурс Європейської Комісії щодо реконструкції Берегівської меліоративної системи. Окрім цього, в рамках даного українсько-угорського проекту українським проектним інститутом завершується розробка ТЕО по будівництву сухої протипаводкової ємності на р.Іршавка біля с.Загаття.

Українські експерти проекту дали інтерв’ю угорському регіональному телебаченню Kolcsei TV щодо реалізації заходів проекту на території Закарпаття

777 переглядів