Проведено зустріч українсько-угорської робочої групи із захисту від шкідливої дії

26 – 27 квітня 2016 року в межах виконання Угоди між Урядом України і Урядом Угорської Республіки з питань водного господарства на прикордонних водах на угорській території відбулася зустріч спільної робочої групи із захисту від шкідливої дії вод.

Експерти Сторін провели огляд водогосподарських споруд спільного інтересу, розташованих в басейні межиріччя річок Тиса-Самош і Паладь-Чиче на угорській території, зокрема дамби і гідротехнічні споруди річок Тиса, Тур, Батар, каналу Паладь, територію запланованої впускної споруди протипаводкового польдера Тиса-Тур, споруди побудовані в рамках проекту по реабілітації Старого Туру, центри протипаводкового захисту та склади аварійних запасів, а також автоматизовану вимірювальну станцію в с. Гарбольц.

Експерти констатували, що водозахисні об’єкти на даний час знаходяться у належному експлуатаційному стані і забезпечують захист населення прикордонних територій від шкідливої дії вод.

Сторони інформували одна одну про виконані на територіях спільного інтересу роботи з обслуговування та експлуатації протипаводкових споруд, про стан підготовки до захисту від паводків та внутрішніх вод, про заходи вжиті на територіях спільного інтересу щодо управління засухами, які мали місце в 2015 році та відведення внутрішніх вод у  січні-лютому 2016 року, а також про заплановані на майбутній період роботи.

Угорська Сторона інформувала щодо робіт по розвитку системи Старого Туру, а також землегосподарської інфраструктури в регіоні Берег. Українська Сторона представила плани щодо реконструкції української частини межиріччя річок Тиса-Тур (Батарської меліоративної системи), в яких проаналізовано сучасний стан системи, а також розроблені заходи з його покращення.

Українські і угорські експерти здійснили взаємне інформування про завдання з вдосконалення та безпечної експлуатації спільної автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи (АІВС-«Тиса») та домовились про проведення у травні-червні 2016 року обслуговування і аналізу стану українських гірських ретрансляторів та станцій на рівнинній місцевості.

Серед інших питань на зустрічі розглядалася також інформація про заходи, що вживаються Сторонами для підготовки та узгодження плану управління заплавними територіями спільного інтересу з метою покращення пропускної здатності заплав під час паводків.

За підсумками зустрічі був підготовлений та підписаний відповідний протокол.

353 переглядів