Спеціалістами Закарпатського облводгоспу підготовлено та подано заявку проекту на конкурс Європейської Комісії за програмою сусідства “Румунія – Україна”

З метою розвитку території добросусідства та дружніх відносин з країнами-сусідами Європейського Союзу, Європейською Комісією розроблено Європейську Політику Сусідства із власним інструментом фінансової допомоги (Європейський інструмент сусідства та партнерства) для впровадження з 1 січня 2007 року.

Програма сусідства “Румунія – Україна” є частиною першого етапу (2004 – 2006, ТАСІS) і впроваджується в рамках грантової схеми з використанням відкритих конкурсних проектів.

Пріоритетами даної програми є:

– Стимулювання місцевого соціально-економічного розвитку;

– Розвиток інтегрованих систем транскордонного співробітництва;

– Проект “від людини до людини”.

Географія програми сусідства “Румунія – Україна” відповідає нижченаведеній мапі:

Отже, реалізація цієї програми на українській території охоплює Закарпатську, Івано-Франківську, Одеську та Чернівецьку області, а на румунській території – повіти Ботошань, Марамуреш, Сату Маре, Сучава та Тульча.

В рамках оголошеного Європейською Комісією конкурсу програми “Румунія – Україна” спеціалістами Закарпатського облводгоспу було підготовлено та подано 15 січня 2008 року заявку на реалізацію проекту “Покращення протипаводкового захисту та оздоровлення екологічної ситуації на прикордонній українсько-румунській ділянці р. Тиса”. Цей проект відповідає другому пріоритету програми сусідства і стосується передбачених даним пріоритетом заходів щодо вдосконалення транскордонного управління навколишнім середовищем.

Розроблений проект передбачає втілення в життя ряду заходів, спрямованих на мінімізацію ризиків виникнення природних лих, таких як повені, зсуви і т.д., та збитків, яких завдають ці небезпечні явища на запланованій території реалізації проекту, а саме – в басейні Верхньої Тиси. Значну увагу при підготовці проекту спеціалісти облводгоспу приділили розробці заходів з покращення екологічної ситуації на прикордонній українсько-румунській ділянці р. Тиса.

198 переглядів