Прогноз Закарпатської гідрогеолого-меліоративної партії на початок вегетаційного періоду 2016 року

Закарпатською гідрогеолого-меліоративною партією за “Методикою прогнозування глибини залягання рівнів ґрунтових вод на осушуваних землях України на передпосівний період“ виконано прогноз меліоративного стану для 5 осушувальних систем і ділянок гончарних дренажів Закарпатської області загальною площею 183,6 тис. га.

Прогноз містить інформацію про очікувані рівні ґрунтових вод та меліоративний стан осушуваних угідь. Під час роботи використані дані багаторічних стаціонарних режимних спостережень за рівнем грунтових вод на еталонних осушувальних системах Чорний Мочар, Батарській, Бакта, Іршавській та осушувальних системах Сальвінській, Латорицькій, Берегівській, ділянок гончарного дренажу  і дані гідрометеорологічного прогнозу.

Загалом за прогнозом на початок вегетаційного періоду 2016 року у Закарпатській області передбачається збільшення осушуваних угідь з близьким до поверхні землі заляганням рівнів ґрунтових вод та зменшенням площ з глибоким їх заляганням, порівняно з відповідним  періодом минулого року.

Надмірно високі (до 0,5 м від поверхні землі) рівні ґрунтових вод прогнозуються на площі 10,6 тис.га (6 %) осушуваних угідь. Це переважно осушувані землі з технічно-несправною осушною мережею,  до яких відносяться: осушна система Чорний Мочар, яка розташована в Берегівському та Мукачівському районах і має загальну площу технічно-несправних осушуваних земель 8,5 тис. га (4,5 % до всіх осушуваних земель області),  в Ужгородському районі – 0,84 тис. га (0,4 %),   в  Іршавському районі – 0,5 тис. га (0,27%).  Незначні площі з високим заляганням рівня ґрунтових вод прогнозуються також на 1,1 га у Виноградівському  районі.

В середньому по області на передпосівний період 2016 р. прогнозуються рівні ґрунтових вод на глибині 1,03 м, як і в минулому році, вони також були на рівні 1,03 м. На площі 19,7 тис. га (11 %) осушуваних угідь можливе значне зниження рівнів ґрунтових вод і погіршення забезпечення рослин вологою уже в квітні. Це в першу чергу стосується осушуваних окремих ділянок земель, розташованих на ґрунтах легкого механічного складу (супісок, легкий суглинок), де згідно прогнозу рівні грунтових вод залягатимуть нижче 1,5 м. На таких землях необхідно проводити заходи по накопиченню вологи: осушна система Сальвінська, Батарська (Виноградівське МУВГ), осушна система Берегівська (Берегівське, Мукачівське, Ужгородське МУВГ), осушна система Латорицька (Мукачівське та Ужгородське МУВГ).

Заміри рівнів ґрунтових вод на еталонних системах

Заміри рівнів ґрунтових вод на еталонних системах

Станом на 30 березня на осушуваних землях області близькими до оптимальних вологозапаси в кореневмісному шарі очікуються на 172 997 га (94%) від загальної площі. На решті 10 654 га (у Берегівському – 4800 га, Виноградівському – 814 га, Іршавському – 500 га, Мукачівський – 3700 га,  Ужгородському – 840 га) вони будуть надмірними, що пов’язано здебільшого із тривалими термінами відведення поверхневих вод і гравітаційної вологи.

Таким чином, задовільний меліоративний стан на осушуваних землях області передбачається на площі  135,2 тис. га, що складає 73% від площ угідь, по яких виконано прогноз. Незадовільний меліоративний стан очікується на площі 10,6 тис.га, що складає 6% від площ угідь. Сприятливий меліоративний стан очікується на площі 38,0 тис.га, що складає 21% від площ угідь, по яких виконано прогноз.

Для підтримання та поліпшення належного меліоративного стану меліорованих земель Закарпаття  пропонується:

  • провести покращення їх агромеліоративного стану на площі 144 692 га (80%), в тому числі глибоке розпушення на 45 912 га (25%);
  • виконати хімічну меліорацію на 119 373 га (65%);
  • провести очистку внутрішньогосподарських меліоративних каналів від мулу та деревної рослинності;
  • провести ремонт гідротехнічних споруд на внутрішньогосподарських меліоративних каналах. Це також дасть можливість здійснювати зволоження осушених угідь у засушливий період року.

За більш детальною інформацією з цього питання звертатися до БУВР Тиси або Закарпатської ГГМП Виноградівського МУВГ (м.Виноградів, вул.І.Франка, 100), яка також має можливість надавати послуги:

– гідрохімічні аналізи ґрунтових, поверхневих, дренажних вод;

– визначення вологості, щільності ґрунтів;

– аналізи водної витяжки ґрунтів;

– визначення кислотності ґрунтів;

– агрохімічні аналізи ґрунту;

Одночасно повідомляємо, що міжрайонні управління водного господарства БУВР Тиси мають можливість надавати платні послуги сільгосптоваровиробникам, місцевим органам виконавчої влади, які використовують меліоровані землі, з технічного обслуговування  наявної  меліоративної мережі, а саме:

– окошування внутрішньогосподарських каналів, дамб та інших водогосподарських об’єктів від трав’яної рослинності, в тому числі від карантинних бур’янів – амброзії полинолистої  та борщівника Сосновського;

– окошування ставків та інших водойм від водяної рослинності за допомогою багатофункціональної машини-амфібії TRUXOR;

–  розчистку каналів від мулу, чагарників;

– проведення робіт по ремонту гідротехнічних споруд (шлюзів, затворів, трубопереїздів та інше);

–  проведення зволоження осушених угідь у засушливий період року.

Виноградівське МУВГ

503 переглядів