Стан та експлуатацію водних об’єктів у межах населених пунктів обговорили у Мукачівській РДА

У Мукачівській РДА відбулася нарада з питань обслуговування водних об’єктів в межах населених пунктів Кальник, Ракошино, Зняцево, В.Лучки, Страбичево, Ключарки та Н.Давидково.

Нараду провів голова Мукачівської РДА Сергій Гайдай спільно з першим заступником голови адміністрації Андрієм Данканичем.

За участю представників міжрайонного управління водного господарства (МУВГ) та голів сіл обговорили нагальні проблеми населених пунктів щодо стану та експлуатації всіх гідрологічних об’єктів – озер, річок, канав та інженерних споруд, розташованих на водних об’єктах – шлюзів та дамб.

Так, за інформацією сільського голови Ракошина Василя Коштури, пріоритетним для населеного пункту є розчистка русел річок Полуй та Яруга. В межах наявних фінансових можливостей сільради було прийнято попереднє рішення про укладання Договору з МУВГ щодо очистки русла річки Полуй у межах населеного пункту. Дане питання розглянуть  на сесії сільської ради.

«Утримання гідрологічний об’єктів у належному стані – це дуже важливий фактор для кожної громади району, – наголосив керівник Мукачівської РДА Сергій Гайдай, – але були випадки, коли недобросовісні підрядчики під виглядом очистки русла річки просто добували корисні копалини – пісок та щебінь».

Сергій Володимирович наголосив, що функція контролю за станом водних об’єктів поділяється між сільрадою та відповідними державними службами, зокрема МУВГ. Також дуже важливо чітко розподілити сферу відповідальності у межах самої сільради: мешканці сіл відповідають за свої стічні канави, їх прочистку та утримання в належному  стані, підприємства – орендарі земельних угідь також не повинні уникати відповідальності та утримувати канави, які прилягають до орендованих земель.

Проблема засміченості або взагалі відсутності стічних канав біля будинків мешканців району, характерна для всіх сіл Мукачівщини. За неналежний санітарний стан прилеглої території передбачено штраф, який стягується адмінкомісіями, що повинні бути утворені та працювати при всіх сільрадах.

«Стічні канави біля будинків мешканців сіл – це проблема номер один, – каже Андрій Данканич, – часто на перший погляд несуттєві проблеми,  такі як відсутність водостоку, призводять до великої біди. Не маючи шляху відтоку, зливні води стікають, розмиваючи дороги, будинки та наносячи школу сільгоспугіддям. З давніх часів наші батьки розпочинали благоустрій села з очистки стічних канав та яруг».

Кожен з очільників сільських громад району поділився своїми проблемами. Так, для Зняцьова залишається актуальною реконструкція шлюзів та паралельний контроль за руслом річки. У Великих Лучках – потребують очистки стічні та зрошувальні канави, існує проблема з дамбо. У Ключарках також потребують очистки від чагарників стічні канави. Через село Страбичево не протікає річка, але постійного нагляду потребують канави, у селі Кальник – сильно замулена й вкрита чагарником місцева річка.

Найбільш проблемні водні об’єкти буде обстежено комісійно. Комісія, утворена відповідно до Розпорядження голови Мукачівської РДА Сергія Гайдая, крім представників водного господарства, включає спеціалістів ОДПІ, Управління Держгеокадастру та профільних спеціалістів управлінь Мукачівської РДА. Водні об’єкти обстежуються з метою приведення їх до належного стану, що не рідко потребує значних фінансових витрат, які можуть дозволити собі далеко не всі сільради.

Джерело: Мукачівська РДА

463 переглядів